Innovatie in Shanghai

Meer dan welke andere Chinese stad is Shanghai een baken van innovatie, ondernemerschap en internationale handel. Tel daarbij op dat de stad het financiële centrum van China is en je snapt meteen waarom hier een bruisend startup-ecosysteem is ontstaan. Een ecosysteem dat zich kan meten met internationaal bekende startup-hubs en dat als springplank kan dienen voor buitenlandse startups.

Shanghai, centrum van internationaal zakendoen

Met meer dan 170 jaar ervaring met handel, is de stad het centrum van internationaal zakendoen in China. De regio Shanghai – de zogenoemde Yangtze River Delta – genereert 25 procent van het Chinese BBP en oefent een enorme aantrekkingskracht uit op ondernemers en zakenmensen uit alle hoeken van China en de rest van de wereld. Voor veel buitenlanders is Shanghai de meest toegankelijke stad van het land vanwege zijn internationale outlook en het feit dat je hier het makkelijkst met de Engelse taal terecht kunt. Veel multinationals hebben hier dan ook hun regionale hoofdkantoor en 40 procent van de Nederlandse bedrijven in China is in Shanghai en omgeving gevestigd.

Wat maakt Shanghai interessant?

Het startup-ecosysteem is om meerdere redenen aantrekkelijk voor binnen- en buitenlandse startups en scaleups:

  • De consument is in Shanghai rijk en en tech-savvy: ze hebben de hoogste koopkracht van China en nemen innovatieve producten razendsnel over. Het gemiddelde bruto loon in Shanghai lag in 2017 op omgerekend 1480 Euro, terwijl het gemiddelde bruto loon van de gehele stedelijke bevolking in China in datzelfde jaar 880 Euro bedroeg.
  • Het overheidsbeleid is gericht op innovatie en internationaal ondernemerschap. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Lees meer over het overheidsbeleid en meer over kansrijke sectoren.
  • Shanghai heeft een grote pool met talent: de stad huisvest een aantal van China’s beste universiteiten en een aantal gerenommeerde High Tech Parks en Science Parks.