Cultuurverschillen bij zakendoen in Chili

Doet u zaken met Chili? Dan krijgt u te maken met een andere cultuur. Als u de verschillen kent, vergroot u de kans op succes.

Advies

Om succesvol zaken te doen met buitenlandse partners is het handig de lokale omgangsvormen goed te kennen. De medewerkers van het ambassadenetwerk geven u advies en tips. Zij kennen de cultuur van het zakendoen en kunnen omgaan met taal- en cultuurbarrières.

Misverstanden

Zelfs als het gaat om onze buurlanden kan het gebeuren dat u elkaar niet goed begrijpt. Misverstanden zijn te voorkomen wanneer u de achtergrond en cultuur van uw buitenlandse partner beter kent.

Omgangsvormen

Hoe benadert u uw handelspartner? Zijn de omgangsvormen in het land hiërarchisch of gelijkwaardig? Houdt men van formele beleefdheid of een vriendschappelijke benadering? Zakendoen gaat makkelijker als u de juiste omgangsvormen kent.

Do’s and don’ts

In het landenoverzicht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u per land actuele informatie over de geldende zakelijke gewoonten en etiquette.

App NL exporteert

U kunt ook de app NL exporteert  downloaden. Via een interactieve wereldkaart vindt u per land informatie. Die kunt u gebruiken bij uw oriëntatie op de lokale markt.

Cultuurverschillen bij zakendoen in dit land of gebied

Tijdens zakendoen in Chili is het Spaans nog steeds de voertaal, ook al spreken steeds meer Chilenen goed Engels in de zakenwereld. Kennis van de Spaanse taal of het aantrekken van een tolk is een must.  De Chilenen hechten aan de opbouw van een zakenrelatie, dat heeft tijd en aandacht nodig. Als dat vertrouwen eenmaal is opgebouwd, gaat het zakendoen een stuk gemakkelijker en houdt men zich aan contractuele afspraken. Voor overige cultuurverschillen kunt u het landenoverzicht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) raadplegen.