Pop-up-ambassade Chili bespaart Nederlanders lange reis

Nederlandse ambassades en consulaten werken voortdurend aan een betere dienstverlening voor landgenoten in het buitenland. In Chili trok de ambassade diep het land in.

‘Nu kan ik tenminste weer 10 jaar vooruit’, zei Gerrit Romeny (103), de oudste Nederlander in Chili, gekscherend tegen ambassadeur Harman Idema. Die hielp hem in het Koningsdagweekend met zijn paspoortaanvraag in de pop-up-ambassade in Valdivia, op liefst 930 kilometer van de ambassade in hoofdstad Santiago.

Consulaire dienstverlening in de pop-up-ambassade

Chili strekt zich uit over 4.300 kilometer. Het is dus voor veel Nederlanders te ver en te duur om naar de ambassade in Santiago te reizen. Daarom combineerde het ambassadepersoneel het vieren van Koningsdag met een pop-up-ambassade in het zuiden van het land. De medewerkers verzorgden naast consulaire dienstverlening ook economisch/commerciële services.

Ambassadeur Idema op bank in gesprek met de heer Romeny

Dankbare hoogbejaarde

Gerrit Romeny komt bijna niet meer buiten. Daarom bezocht ambassadeur Idema hem thuis, in het centrum van Valdivia. Na een lang gesprek gaf de hoogbejaarde aan erg dankbaar te zijn voor het bezoek. ‘Ik reis niet meer, maar ik had wel een nieuw paspoort nodig. Mijn bank en de Sociale Verzekeringsbank vroegen namelijk om een kopie van een geldig identiteitsbewijs’ verklaarde hij.

Priester Thomas de Jeu toont paspoort

Moeilijke reis bespaard

Priester Thomas de Jeu (89) is al 60 jaar missionaris in zuid-Chili. Hij woont in een afgelegen plek in de bergen, verzorgt op zondag nog drie missen en geeft les op een basisschool. Hij heeft een nieuw paspoort nodig om naar Nederland te reizen voor het 50 jarig jubileum van een collega-priester. ‘U heeft mij een hele lange, moeilijke reis bespaard’ zei de priester. ‘Het reizen gaat al veel sneller omdat ik niet meer per paard hoef, maar niettemin is het fijn dat u nu een keer bij mij op bezoek komt.’ Hij had er speciaal een mis voor laten verzetten.

Idema wil de pop-up-ambassade later ook in andere delen van Chili opzetten.