Rijbewijs geldig in Brazilië

Wilt u in Brazilië de weg op? Controleer dan of u naast uw Nederlandse rijbewijs ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Rijbewijs geldig in het buitenland?

Met een geldig Nederlands rijbewijs mag u in alle EU-landen rijden. Ook in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is uw rijbewijs geldig.

Buiten de EU heeft u soms een internationaal rijbewijs nodig. De landen waar een internationaal rijbewijs verplicht is, vindt u op de website van de ANWB. Daar leest u ook hoe u een internationaal rijbewijs bestelt.

Gaat u voor een langere periode naar het buitenland? Dan gelden soms andere regels. Meer informatie vindt u op rijksoverheid.nl.

Rijbewijs gestolen/kwijt in het buitenland

Is uw Nederlandse rijbewijs in het buitenland gestolen of bent u het kwijtgeraakt? Op de website van de RDW leest u hoe u na diefstal of verlies een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Rijbewijs geldig in dit land of gebied?

Autorijden in Brazilië

Nederlandse toeristen mogen in Brazilië zelf een motorrijtuig besturen mits men in bezit is van een geldig Nederlands rijbewijs plus identiteitsdocument, bijvoorbeeld een Nederlands paspoort. Dit staat in de resolutie 360 van 29 september 2010 van de DENATRAN/CONTRAN, "Departamento Nacional de Transito" het overkoepelend orgaan voor verkeer in Brazilië.

Vertaling
Hoewel niet meer verplicht volgens deze laatste resolutie, is het raadzaam een vertaling naar het portugees van uw Nederlands rijbewijs of een Internationaal rijbewijs bij u te hebben.

Resolutie
Ook is het handig om de resolutie te printen en bij u te hebben als u in Brazilië een auto gaat besturen, want niet iedere verkeersagent zal op de hoogte zijn van deze resolutie. De resolutie kunt u vinden op de website van DENATRAN. De website is in het portugees. 

Nederlanders woonachtig in Brazilië

Nederlanders die wonen in Brazilië mogen in de eerste 6 maanden een voertuig besturen onder dezelfde voorwaarden als Nederlandse toeristen (zie hierboven).

Braziliaans rijbewijs
Bij een verblijf langer dan 6 maanden dient u na deze periode over een Braziliaans rijbewijs te beschikken. Een Braziliaans rijbewijs vraagt u aan bij een DETRAN bureau. U zult een schriftelijke test in het Portugees moeten afleggen alsmede een fysieke (ogen)test en een psychologische test. Een rijexamen hoeft u echter niet af te leggen als u het Brazilaanse rijbewijs aanvraagt op basis van uw Nederlands rijbewijs, maar dan moet u uw Nederlands rijbewijs wel inleveren. Uw rijbewijs wordt dan naar het RDW opgestuurd. Haalt u de examens dan, zal een Braziliaans rijbewijs worden afgegeven met een geldigheidsduur 5 jaar.  Daarna dient u het Braziliaans rijbewijs iedere 5 jaar te vernieuwen.

Omwisselen rijbewijs
Gaat u weer terug naar Nederland, dan kunt u uw Braziliaans rijbewijs (weer) omwisselen voor een Nederlands rijbewijs bij het RDW.