Welkomstwoord Ambassadeur Kees van Rij

Hartelijk welkom op de website van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Brazilië. Een land dat zo groot is als heel Europa, met enorme contrasten. Brazilië is het land van de zon, het voetbal en de samba, maar ook een land waar bestrijding van geweld en corruptie tot de topprioriteiten van de regering horen.

Brazilië is een afzetmarkt van 208 miljoen mensen, een land met gigantische olie- en zoetwaterreserves, met enorme uitdagingen om zijn rijke natuur te beschermen, een land dat zich ook meer en meer politiek manifesteert op het wereldtoneel. En een land dat net als ieder ander land zo zijn tegenstellingen heeft: welvaart en sloppenwijken, democratie en mensenrechtenuitdagingen.

Nederland en Brazilië delen een lange geschiedenis. Die begon al in de eerste decennia van de zeventiende eeuw toen de West-Indische Compagnie voet aan de grond kreeg in het gebied rond de Braziliaanse stad Recife. Maurits van Nassau bestuurde het gebied slechts 7 jaar, maar is tot op de dag van vandaag een bekende Nederlander in Brazilië.

De banden tussen beide landen zijn intensief en veelzijdig. Veel Nederlandse bedrijven doen zaken met Brazilië, natuurlijk via de export, maar ook steeds vaker via een lokale vestiging of een Braziliaanse partner. Niet alleen ondernemers, maar ook kunstenaars, studenten, sportlieden, wetenschappers en toeristen weten dit bijzondere land te vinden. Er zijn hechte culturele banden.

Er liggen veel kansen om de samenwerking tussen Brazilië en Nederland verder te verdiepen. Om u daarbij te helpen staat u een netwerk ter beschikking dat kennis en dienstverlening hoog in het vaandel heeft staan. Dat netwerk bestaat, naast de ambassade in Brasilia, uit de consulaten-generaal in Rio de Janeiro en Sao Paolo, de Netherlands Business Support Offices in Belo Horizonte en in Porto Alegre en 11 honorair consuls. Aarzelt u niet om bij ons aan te kloppen voor raad en daad. Dat geldt natuurlijk ook als u in de problemen komt en consulaire hulp nodig heeft.

Naast deze website vindt u ons op Facebook, Instagram, en LinkedIN.

Ik hoop dat de informatie op deze website nuttig voor u is. We staan altijd open voor suggesties om onze dienstverlening te verbeteren. Want wij zijn er voor u!

Kees van Rij