Meestgestelde vragen

Een goede voorbereiding is belangrijk bij interntionaal ondernemen. Dit geldt ook voor buurland België. Vanwege de federale staatstructuur met sterke eigen bevoegdheden voor de gewesten Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Gewest, kan ondernemen in België complex zijn. Informeert u zich dus goed en uitgebreid.

Hoe kan ik een bedrijf in België opzetten?

Waar vind ik fiscaal-juridische informatie en advies?

Hoe vind ik een handelspartner?

Waar vind ik informatie over de vereisten rond productveiligheid?

Informatie over de Belgische wetgeving rond productveiligheid, alsook het meldpunt, kunt u vinden op de website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.

Waar vind ik onderzoekspartners?

Ik wil investeren in België, wie kan mij helpen?

De volgende organisaties kunnen u verder helpen bij uw investeringplannen en projecten in België:

Ik wil bouwwerkzaamheden uitvoeren in België. Wat moet ik weten?

  • Registreer uw activiteiten altijd via het Limosa-systeem van de Belgische sociale zekerheid. Kijk voor meer informatie over dit systeem op de Limosa-site.
  • Het is een voordeel als u als aannemer geregistreerd bent in België, ondanks het afschaffen van de meeste belastingvoordelen die hiermee gepaard gaan. Meer informatie vind u hier.
  • Een overzicht van de belangrijkste administratieve formaliteiten bij het uitvoeren van bouwwerken in België door een Nederlandse onderneming met eigen personeel kan men hier downloaden.
  • Renovatie- en herstelwerkzaamheden aan privéwoningen in België kunnen onder het verlaagde btw-tarief van 6% vallen. De voorwaarden vindt u hier. Ook Nederlandse bedrijven kunnen onder het verlaagde btw-tarief werkzaamheden uitvoeren. Zij dienen dan wel over een Belgisch btw-nummer te beschikken of de opdracht aan te nemen via een Belgische hoofdaannemer.
  • Meer informatie kunt u opvragen bij de brancheorganisatie Confereratie Bouw.

Waar vind ik informatie over subsidies en steunmaatregelen?

Op de website van de Federale Overheidsdienst Economie is een overzicht beschikbaar.

Daarnaast is er ook informatie beschikbaar per gewest:

U gaat exporteren naar België

De Nederlandse overheid kan u helpen met de eerste stappen op een buitenlandse markt. Veel informatie vindt u op Ondernemersplein.nl  en via de app NL exporteert.

De Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staan klaar om uw vragen te beantwoorden en geven advies. Bij RVO.nl vindt u informatie per land die u nodig heeft, bijvoorbeeld over de lokale invoertarieven en -procedures. Kies daarvoor uw land in het landenoverzicht en klik vervolgens op exportregels. Voor exporteren binnen de Europese Unie en buiten de Europese Unie heeft u verschillende documenten nodig. De Kamer van Koophandel heeft voor u de benodigde documenten.

U kunt ook contact opnemen met ons netwerk voor meer informatie als u uw producten wilt exporteren naar België.

De medewerkers van het ambassadenetwerk horen met regelmaat inspirerende verhalen van Nederlandse ondernemers over succesvol zakendoen in België. Hun ervaringen kunt u lezen in deze publicatie.

Oneerlijke concurrentie in België melden

Heeft u een klacht over oneerlijke concurrentie in het buitenland? Voor meer informatie over vragen, suggesties en het melden van klachten kunt u hier terecht.