04 Okt

Boekpresentatie van politiek-filosoof en historicus Luuk van Middelaar

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata
-
De Nederlandse Ambassade in België

Kortenberglaan 4-10

Brussel

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Nederlandse ambassade in Brussel organiseren de Belgische presentatie van het nieuwe boek van politiek filosoof en historicus Luuk van Middelaar: De nieuwe politiek van Europa (Historische Uitgeverij). Voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy leidt de avond in. Vervolgens gaat Van Middelaar onder leiding van Tomas Vanheste (Europaverslaggever van de Correspondent) in gesprek met minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Stefan Rummens. Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is sinds 2012 minister van Defensie in het kabinet Rutte-II. Van 2004-2010 zat zij in het Europees Parlement. Stefan Rummens is hoogleraar Politieke Filosofie aan de KU Leuven en auteur van o.a. Wat een theater! Politiek in tijden van populisme en technocratie (2016).

Over boek en auteur

 Luuk van Middelaar (1973) is toonaangevend historicus en politiek filosoof in Nederland en Europa. Van 2010 tot 2014 was hij speechwriter en politiek adviseur van de eerste voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Sinds 2015 is Van Middelaar hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen aan de Universiteit Leiden en hoogleraar Europese studies in Louvain-la-Neuve. Hij is vast politiek commentator van NRC Handelsblad en het Vlaamse De Tijd.  Zijn vorige boek De Passage naar Europa is veelvuldig bekroond en is wereldwijd vertaald.


De nieuwe politiek van Europa
De enerverende machtsstrijd in Europa leesbaar en hanteerbaar maken, dat is wat De nieuwe politiek van Europa biedt. Met schwung laat Luuk van Middelaar zien hoe politici in Brussel, Berlijn, Parijs, Londen en Den Haag de Unie met horten en stoten instellen op de toekomst. Acht jaar na De passage naar Europa komt hij opnieuw met een wervelende geschiedenis van het heden, even onthullend als leerzaam.

Luuk van Middelaar bevindt zich tussen 2010 en 2015 in het zenuwcentrum van de Europese politiek, en ziet voor zijn ogen hoe de gedaanteverandering van Europa zich voltrekt. In de Europese Raad ontdekken de verzamelde regeringsleiders al improviserend wat het betekent één munt, één grens, één Unie te delen. De Europese verkiezingsjaren 2016 en 2017 maken duidelijk dat de groeiende oppositie tegen de Brusselse consensus niet zomaar zal verdwijnen. Overtuigend verbindt Van Middelaar de dynamiek van de lange ontwikkeling, onvoorziene gebeurtenissen en opstandige bewegingen met Europa’s handelen. Haarfijn beschrijft hij hoe de gebeurtenissenpolitiek zich ontpopt als antwoord op de overrompelende onvoorspelbaarheid van de geschiedenis. In de afgelopen jaren heeft de Brusselse regelfabriek haar natuurlijke grens bereikt. Het publiek is opgestaan. Het schouwspel laat niemand meer koud.

Klik hier om een plek te reserveren!