Gevolgen coronavirus voor reizen naar het buitenland: waar vind ik meer informatie?

Reisadvies: reis alleen naar het buitenland indien noodzakelijk

Landen hebben ingrijpende maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten, en de situatie kan snel veranderen. Deze maatregelen hebben vergaande gevolgen voor reizigers.

Waarom geldt de kleurcode oranje voor de hele wereld?

Alle landen wereldwijd (ook de EU-landen) hebben ingrijpende maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit heeft vergaande gevolgen voor reizigers. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders om niet naar het buitenland te reizen tenzij het noodzakelijk is: kleurcode oranje. Vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden.

Kan ik op vakantie naar het buitenland?

In sommige landen worden, net als in Nederland, de maatregelen langzaam versoepeld. Maar op dit moment geldt nog steeds minimaal een oranje reisadvies voor de hele wereld. Dit betekent dat afgeraden wordt naar het buitenland te reizen (ook naar landen in Europa), behalve als het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen niet onder noodzakelijke reizen en worden om die reden afgeraden. De komende tijd wordt hier geen verandering in verwacht. Houd het reisadvies in de gaten. Als de situatie verandert wordt dit aangepast.

Wat is de Schengenzone?

Nederland vormt samen met 25 Europese landen de Schengenzone. De Schengenlanden hebben daarom gezamenlijke afspraken over toegang tot deze Schengenzone.

Wat zijn ‘noodzakelijke’ reizen?

U moet zelf de afweging maken of een reis noodzakelijk is. Iedereen met reisplannen wordt geadviseerd hier goed over na te denken. Vakantiereizen vallen onder niet-noodzakelijke reizen en worden afgeraden.

Vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt nadrukkelijk wel als ‘noodzakelijk verkeer’. Het reisadvies geldt dus niet voor de transportsector en het goederenvervoer.

Wat betekent dit voor zakenreizen?

Het advies aan zakenreizigers is om goed te overwegen of een zakenreis op dit moment echt noodzakelijk is.

Vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt nadrukkelijk wel als ‘noodzakelijk verkeer’. Het reisadvies geldt dus niet voor de transportsector en het goederenvervoer.

Kan ik binnen en buiten de Schengenzone nog reizen?

Het advies om alleen noodzakelijke reizen te maken, geldt voor de hele wereld. Dit is inclusief Schengenlanden. Dus ook een reis met de auto naar bijvoorbeeld Duitsland en België wordt afgeraden. Veel landen hebben de grenzen gesloten voor binnenkomend verkeer dat niet noodzakelijk is, zoals vakantiereizen.

Wat betekent code oranje voor de specifieke reisadviezen per land?

Als het gaat om Corona is de kleurcode van de kaart (oranje of rood) leidend. Voor veiligheidsrisico’s -anders dan die met Corona samenhangen- kunt u in het reisadvies van het betreffende land de rubriek Veiligheidsrisico’s bekijken.

Hoe wordt de reiziger nu geïnformeerd?

Reisadviezen zullen wereldwijd nog steeds op hoofdlijnen actueel worden gehouden en land specifieke elementen, anders dan het coronavirus, blijven behouden.

Per land zullen ambassades via publieke kanalen (bijvoorbeeld via social media) blijven informeren over de beperkende maatregelen in het betreffende land. Het algemene reisadvies zal via alle kanalen van Buitenlandse zaken worden verspreid (ambassades, social mediakanalen, 24/7 Contact Centre).

Verblijft u in het buitenland? Meld u dan aan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan wordt u op de hoogte gehouden van de situatie ter plaatse.

Voor actuele informatie over coronamaatregelen in een aantal landen kunt u terecht op Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.

Reisrechten

Welke rechten heeft u als uw vakantie niet kan doorgaan door corona? Dit hangt af van wat u precies heeft geboekt: een pakketreis, een los ticket of een losse accommodatie. Lees meer over uw reisrechten bij het coronavirus op de website van ACM ConsuWijzer.