NederlandWereldwijd

Is mijn Nederlandse rijbewijs geldig in het buitenland?

Heeft u een Nederlands rijbewijs en gaat u in het buitenland autorijden? Controleer of uw rijbewijs geldig is in uw situatie. 

Let op: U mag alleen autorijden met een geldig rijbewijs, in Nederland en in het buitenland. Rijdt u met een verlopen rijbewijs? Dat is strafbaar. U bent dan ook niet verzekerd bij een mogelijk ongeluk. Controleer daarom voordat u op reis gaat hoelang uw rijbewijs nog geldig is. 

Ik reis in het buitenland of ga dat doen

Gaat u tijdelijk (tot 8 maanden) autorijden buiten Nederland, bijvoorbeeld tijdens vakantie of werk? Of uw Nederlandse rijbewijs geldig is buiten Nederland hangt af van waar u gaat autorijden: in een land van de Europese Unie (EU) of daarbuiten. 

Met een geldig Nederlands rijbewijs mag u in alle EU-landen autorijden. Ook in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is uw Nederlandse rijbewijs geldig.

Heeft u uw rijbewijs behaald buiten de EU? En heeft u dat rijbewijs omgezet naar een Nederlands rijbewijs? Ook daarmee mag u in al die landen rijden.

Gaat u tijdelijk naar een land buiten de EU? Dan mag u met een geldig Nederlands rijbewijs in bijna alle landen autorijden. 

Internationaal rijbewijs

Soms heeft u ook een internationaal rijbewijs nodig. Dit is een vertaling van uw Nederlandse rijbewijs in meerdere talen. 

Bekijk in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft

Lokaal rijbewijs

In een aantal landen mag u niet rijden met een Nederlands rijbewijs samen met een internationaal rijbewijs. U heeft dan een lokaal rijbewijs nodig. Die koopt u vaak op vertoon van uw Nederlandse rijbewijs en internationale rijbewijs. En geldt meestal voor de duur van uw bezoek.

Bekijk wat u moet doen om in deze landen auto te mogen rijden:

 • Anguilla
 • Antigua en Barbuda
 • Cambodja
 • China
 • Dominica
 • Ethiopië
 • Grenada
 • Guinee-Bissau
 • Myanmar
 • Nigeria
 • Niue
 • Saint Kitts en Nevis
 • Sri Lanka

Ik woon buiten Nederland of ga dat doen

Woont u buiten Nederland of gaat u dat doen? Dan is uw Nederlandse rijbewijs niet altijd geldig in uw woonland. Dat hangt af van waar u woont of gaat wonen: in een land van de Europese Unie (EU) of daarbuiten. 

Woont u niet in Nederland maar in een ander EU-land of gaat u dat doen? Dan kunt u daar met uw Nederlandse rijbewijs blijven rijden zolang dat geldig is.

Let op: Heeft u uw rijbewijs behaald buiten de EU? En heeft u dat rijbewijs omgezet naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen van de EU zien een omgezet rijbewijs als geldig rijbewijs. Bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Neem contact op met de organisatie die rijbewijzen afgeeft in uw woonland. Deze kan u vertellen wat u moet doen om daar auto te mogen rijden. 

Verloopt uw Nederlandse rijbewijs binnenkort? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U wisselt uw Nederlandse rijbewijs dan om voor een rijbewijs uit het land waar u woont.

Lees hoe u uw Nederlandse rijbewijs omwisselt

Woont u buiten de EU of gaat u dat doen? Uw Nederlandse rijbewijs is niet altijd geldig in uw (nieuwe) woonland. Neem in uw woonland contact op met de organisatie die rijbewijzen afgeeft. Deze kan u vertellen wat u moet doen om daar auto te rijden.

Is uw Nederlandse rijbewijs daar wel geldig, maar verloopt het binnenkort? Dan kunt u een nieuw Nederlands rijbewijs aanvragen vanuit het land waar u woont. 

Lees hoe u uw Nederlandse rijbewijs kunt verlengen