NederlandWereldwijd

Reisvaccinaties

Gaat u op reis naar het buitenland? Dan heeft u mogelijk vaccinaties nodig. Bijvoorbeeld tegen gele koorts, rabiës of DTP. U kunt een vaccinatie krijgen bij de GGD, een vaccinatiebureau of uw huisarts.

Let op:

Informatie over het coronavaccinatiebewijs voor uw reis naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl. Of bekijk het reisadvies van het land waar u naartoe gaat.

Stappenplan reisvaccinaties voor vertrek

Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee en Oost-Europa zijn vaccinaties verplicht of geadviseerd. In deze landen komen infectieziekten voor, zoals hepatitis A, buiktyfus en gele koorts.

Bekijk welke vaccinaties u nodig heeft voor uw bestemming.

Het maakt ook uit hoe lang u op reis gaat, hoe oud u bent en of u medicijnen gebruikt. Neem daarom contact op met uw huisarts, GGD of vaccinatiebureau voor persoonlijk advies over vaccinaties.

Heeft u een vaccinatie nodig? Controleer dan ook hoe lang voor vertrek u de vaccinaties moet regelen. Dit kan bij verschillende organisaties bij u in de buurt. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vindt u vaccinatieadressen in uw woonplaats in Nederland.

In sommige landen is het verplicht om een bepaalde vaccinatie te hebben. En soms heeft u een vaccinatiebewijs nodig voor uw visumaanvraag. Heeft u hier vragen over? Neem contact op met de ambassade of het consulaat van het land dat u gaat bezoeken.

Voor sommige (tropische) ziektes bestaan geen vaccinaties. Bijvoorbeeld malaria, ebola, dengue of legionella. Op de website van het LCR vindt u informatie over deze ziektes en hoe u zich beschermt.

Denk er aan om uw vaccinatieboekje mee te nemen. Dit boekje geldt als vaccinatiebewijs en kunt u nodig hebben tijdens de douanecontrole. Zonder vaccinatieboekje kan de douane u weigeren.

Wordt u ziek tijdens uw reis, dan kunt u laten zien welke vaccinaties u gehad heeft en wanneer. Zo voorkomt u misverstanden of zelfs onnodige vaccinaties.