NederlandWereldwijd

Huisdieren mee op reis

Gaat uw huisdier met u mee naar het buitenland? De regels daarvoor verschillen per land. Lees wat u vooraf moet regelen en wat de eisen zijn bij terugkomst in Nederland. 

Belangrijk om te weten

 • Houd u aan de regels van alle landen waar u met uw huisdier doorheen reist. Reist u bijvoorbeeld via België en Frankrijk naar Spanje? Dan moet u aan de regels van al deze landen voldoen.
 • Zorg dat uw huisdier ook voldoet aan de regels om terug te keren naar Nederland.
 • Deze regels gelden alleen voor huisdieren uit Nederland.
 • Als uw huisdier niet aan de regels voldoet, wordt het dier mogelijk op uw kosten teruggestuurd.
 • De regels gelden voor huisdieren waarvan u tijdens de reis de eigenaar blijft.
 • Reist u met het vliegtuig? Houd dan ook rekening met de regels van uw luchthaven of luchtvaartmaatschappij.

Hond, kat of fret meenemen

Welke regels er zijn voor het meenemen van een hond, kat of fret, hangt af van naar welk land u reist. De regels voor EU-landen zijn anders dan die voor niet-EU-landen. De invoereisen van het Verenigd Koninkrijk voor huisdieren uit de EU zijn na de Brexit hetzelfde gebleven.

Voor honden, katten en fretten gelden binnen de EU altijd de volgende eisen:

 • Een EU-dierenpaspoort. Hiervoor kunt u terecht bij uw dierenarts.
 • Een identificatiechip. Honden moet u ook registreren.
 • Een inenting tegen rabiës, uiterlijk 21 dagen voor vertrek, vermeld in het dierenpaspoort.
 • In sommige EU-landen mag u geen dieren jonger dan 3 maanden invoeren, omdat een rabiësvaccinatie voor deze dieren nog niet zinvol is.
 • Voor Ierland, Malta en Finland is een wormenbehandeling verplicht.

Aanvullende regels

In sommige landen gelden nog meer regels, zoals een verplichte aansprakelijkheidsverzekering, regels voor het vervoeren van huisdieren (zo mag uw hond in Duitsland niet los in de auto zitten) en regels voor het aanlijnen en muilkorven van honden.

Mogelijk gevaarlijke hondenrassen

Ook zijn in sommige landen bepaalde hondenrassen verboden of gelden er strenge regels voor deze dieren, omdat ze mogelijk een gevaar opleveren voor hun omgeving. Dit is bijvoorbeeld het geval in Frankrijk, Spanje, Portugal, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en delen van Duitsland.

Regels per land

De eisen per land vindt u op de website van het LICG.

Eisen per land

De regels voor het meenemen van een hond, kat of fret buiten de EU verschillen per land. Houd u bijvoorbeeld rekening met de volgende eisen:

 • Een EU-dierenpaspoort. Hiervoor kunt u terecht bij uw dierenarts. Mogelijk moet u het dierenpaspoort laten legaliseren.
 • Een identificatiechip.
 • Een inenting tegen rabiës.
 • In sommige landen mag u geen dieren jonger dan 3 maanden invoeren, omdat een rabiësvaccinatie voor deze dieren nog niet zinvol is.

Soms heeft u ook aanvullende (gezondheids)certificaten, invoervergunningen en een verplichte aansprakelijkheidsverzekering nodig voor uw huisdier. Mogelijk zijn er ook regels voor het vervoeren van huisdieren en regels voor het aanlijnen en muilkorven van honden. Ook zijn in sommige landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en delen van Zwitserland, bepaalde hondenrassen verboden.

Regels per land

De eisen per land vindt u op de website van het LICG

Dierenpaspoort legaliseren

Moet uw dierenpaspoort gelegaliseerd worden voor het land waar u naartoe reist? Dit kunt u laten doen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maak een afspraak met de NVWA

Aanvullende certificaten

Heeft u aanvullende certificaten nodig voor het land waar u naartoe reist? Zoals een invoervergunning, bloedonderzoek of speciale gezondheidscertificaten? Dan moet een NVWA-dierenarts deze meestal ondertekenen.

Neem contact op met de NVWA

Terugkeer naar Nederland

Reist u met uw hond, kat of fret terug naar Nederland? Check wat u allemaal moet regelen.

Reizen met een ander gezelschapsdier

Welke regels er zijn voor het meenemen van andere gezelschapsdieren, hangt af van naar welk land u reist. De regels voor EU-landen zijn anders dan die voor niet-EU-landen.

Voor konijnen, kleine knaagdieren, vogels, vissen, reptielen en amfibieën zijn er geen algemene regels binnen de EU. Dierenartsen geven geen huisdierenpaspoorten af voor deze dieren en een rabiësvaccinatie is niet nodig. 

Een gezondheidsverklaring is niet nodig voor vervoer van uw eigen konijn of cavia binnen de EU. Voor andere huisdieren moet u soms wel een gezondheidsverklaring van de dierenarts hebben, dit verschilt per land. Soms hebben landen specifieke regels voor een diersoort, bijvoorbeeld voor vogels bij een uitbraak van vogelgriep.

De eisen per land vindt u op de website van het LICG

Als u geen informatie vindt voor het land dat u wilt bezoeken, kunt u informeren bij:

Voor meer informatie over reizen met uw gezelschapsdier buiten de EU kunt u informeren bij:

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.