Checklist voor reizen buiten Nederland
Bekijk waar u allemaal op moet letten als u naar het buitenland reist.
- Lees het reisadvies voor uw bestemming. Houd er rekening mee dat het reisadvies altijd kan wijzigen, dus blijf het reisadvies in de gaten houden. Ook vlak voor vertrek, op uw bestemming en voor uw terugreis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak uw bestemming favoriet, dan ontvangt u een melding als het reisadvies voor dat land verandert.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
Voorbereiden
- Lees het reisadvies voor uw bestemming om te zien welke documenten u nodig heeft voor de heen- en terugreis.
- U kunt niet altijd met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend.
- Houd er rekening mee dat er ook voor uw terugreis naar Nederland eisen kunnen gelden. Gebruik de checklist: terug naar Nederland reizen.
- Zorg dat u alle benodigde documenten ook uitgeprint meeneemt.
Reizen door meerdere landen
- Reist u met de auto of de trein door meerdere landen? Lees dan ook de reisadviezen van de landen waar u doorheen reist voor de regels in die landen.
Reizen met het vliegtuig
Regels aan boord en op het vliegveld
- Vraag bij uw luchtvaartmaatschappij na welke regels aan boord gelden.
- Bekijk welke maatregelen er zijn op het vliegveld van vertrek en het vliegveld van aankomst.
Mondkapjes
- Vliegt u met een Nederlandse luchtvaartmaatschappij? Dan bent u verplicht een mondkapje te dragen.
- Vliegt u met een buitenlandse luchtvaartmaatschappij? Vraag voor vertrek na welk type mondkapje u moet dragen tijdens de vlucht. Lees meer over mondkapjes en vliegreizen op Rijksoverheid.nl.
- Neem voldoende mondkapjes mee, ook voor de terugreis. Iedere 4 uur moet u een schoon mondkapje opzetten.
Reizen met trein, touringcar of boot
- Lees op Rijksoverheid.nl wat de regels zijn voor het reizen met de trein, touringcar of boot.
Bij aankomst in het land van uw bestemming
- Zoek vooraf uit hoe u van het vliegveld naar uw vakantieadres reist en welke regels er gelden in het vervoer.
- Zoek uit wat de regels op uw bestemming zijn voor het reizen met het openbaar vervoer, een taxi of bij het huren van een auto.
- In elk land kunnen andere maatregelen gelden. In het reisadvies leest u in de rubriek ‘Coronavirus’ welke regels gelden op uw bestemming.
Terugreis naar Nederland
- Wat u moet doen voor uw terugreis naar Nederland, hangt af van de situatie op uw bestemming. Gebruik de checklist bij terug naar Nederland reizen op Rijksoverheid.nl.
Thuiskomst in Nederland
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
- Zorg dat u genoeg geld heeft om onverwachte situaties tijdens de reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar het buitenland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Reist u naar een land buiten de Europese Unie?
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
- Informeer achterblijvers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
- Neem geldige reisdocumenten (paspoort of ID-kaart, visum) mee. Ook voor meereizende kinderen. Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ga dit na bij de ambassade van het land waar u naartoe gaat.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Vul dan het formulier Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland in en neem het mee. Let op: elk kind heeft een eigen identiteitsbewijs nodig.
- Zorg voor een geldig rijbewijs als u op uw bestemming een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check tevoren welke inentingen u nodig heeft. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties.
- Lees wat u voor vertrek en op reis kunt doen als u onverwacht ziek wordt. Bijvoorbeeld wat u moet doen bij een ziekenhuisopname in het buitenland.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar het buitenland.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
- Neem geen drugs mee naar het buitenland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
Wees voorzichtig met het kopen van souvenirs of andere producten. Niet alles mag mee (terug) in uw bagage (bijvoorbeeld koraal en dierlijke producten), soms gelden er restricties (bijvoorbeeld bij namaakartikelen, sigaretten en drank) en soms betaalt u belasting (over dure producten die u tijdens uw reis aanschaft).
- Draag waardevolle spullen zoals uw mobiele telefoon niet zichtbaar.
- Houd u aan lokale wetten, regels en gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kledingvoorschriften.
- Wees in de buurt van vliegvelden en militaire locaties voorzichtig als u foto’s of video’s maakt of een verrekijker gebruikt. De lokale autoriteiten kunnen dit verkeerd opvatten en u arresteren.
- Geef een hotel of een ander bedrijf niet zomaar een kopie van uw paspoort of ID-kaart. Lees hoe u veilige kopieën maakt op Rijksoverheid.nl.
- Boek avontuurlijke of sportieve activiteiten alleen bij bedrijven die daarvoor een vergunning of keurmerk hebben en goed verzekerd zijn.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Voorbereiden
- Zorg ervoor dat u belangrijke documenten bij de hand heeft. Maak een scan/foto van de documenten en mail die naar uzelf.
- Maak afspraken met uw reisgenoten over wat te doen bij een noodsituatie.
- Maak een lijst met belangrijke gegevens, zoals:
- Contactgegevens van familie
- Frequenties van calamiteitenzenders (radio/tv)
- Lokale alarmnummer
- Telefoonnummer van de lokale politie, brandweer, ambulance of ziekenhuizen
- Telefoonnummer dichtstbijzijnde ambassade
- Contactgegevens ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag: telefoonnummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ (24 uur per dag, 7 dagen per week)
- Informeer wat de lokale overheid doet in geval van een noodsituatie.
- Meld u aan bij de lokale Nederlandse ambassade via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. Dan wordt u op de hoogte gehouden van de veiligheidssituatie op dit moment.
- Maak een noodpakket met onder andere:
- zaklamp met extra batterijen
- opgeladen powerbank voor uw mobiele telefoon
- eerstehulpdoos
- contant geld
- lucifers in waterdichte verpakking
- flessen water
- gereedschapssetje
Wanneer er een noodsituatie is
- Blijf zo rustig mogelijk en denk na voor u handelt.
- Check of uw naasten veilig zijn.
- Waarschuw en informeer mensen in uw omgeving. Maak afspraken met familie en andere contactpersonen, zoals werkgever.
- Raakt u gewond of in acuut gevaar, alarmeer dan de hulpdiensten of probeer anderen om hulp te vragen.
- Probeer informatie te krijgen van een betrouwbare bron. Luister bijvoorbeeld naar de calamiteitenzender of naar speciale uitzendingen van de lokale hulpdiensten en autoriteiten.
- Volg de instructies op van de lokale hulpdiensten en autoriteiten.