Nederland Wereldwijd

Wanneer moet ik me uitschrijven bij een Nederlandse gemeente?

Gaat u in een jaar tijd langer dan 8 maanden buiten Nederland wonen? Of doet u dit al? Schrijf u dan uit bij de gemeente in Nederland waar u woont.

De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als u binnen een jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland gaat wonen. Het maakt daarbij niet uit of u uw huis in Nederland aanhoudt.

Uitschrijven bij de gemeente

U schrijft zich uit bij de gemeente in Nederland waar u woont. Dit doet u vanaf 5 dagen voor uw vertrek (niet eerder). Zaterdag, zondag en de feestdagen tellen mee in de termijn van 5 dagen.

Uitschrijven doet u schriftelijk of in persoon, afhankelijk van uw situatie. En bij een aantal gemeenten kunt u zich digitaal uitschrijven. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

U moet zich altijd in persoon uitschrijven als niet alle familieleden (zoals uw partner en kinderen) op het adres meeverhuizen.

Let op: Momenteel kan de wachttijd bij de gemeente langer zijn dan gebruikelijk. Houd hier rekening mee.

Tip: vraag bij het uitschrijven om een bewijs van uitschrijving. U heeft dit bewijs mogelijk nodig om u in te schrijven buiten Nederland.

Na het uitschrijven

Na het uitschrijven bij een Nederlandse gemeente komen uw gegevens in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) te staan. Dit is een onderdeel van de Basisregistratie Personen (BRP). Uw burgerservicenummer (BSN) blijft geldig.

Uw uitschrijving wordt doorgegeven aan een aantal (overheids)organisaties. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst en pensioenfondsen. Zo kunnen zij contact met u opnemen als dat nodig is.

Ook regelen als u gaat verhuizen naar het buitenland

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons