NederlandWereldwijd

Hoe schrijf ik me uit als ik naar het buitenland ga?

U schrijft zich uit bij de gemeente in Nederland waar u woont. Dit doet u vanaf 5 dagen voor uw vertrek tot uiterlijk op de dag van vertrek. Ook zaterdag, zondag en feestdagen tellen mee in de termijn van 5 dagen.

Schriftelijk of in persoon uitschrijven

Het verschilt per gemeente hoe u zich kunt uitschrijven. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente waar u zich wilt uitschrijven.

U moet zich altijd in persoon uitschrijven als niet alle familieleden (zoals uw partner en kinderen) op het adres meeverhuizen.

Als u al in het buitenland verblijft

Verblijft u al in het buitenland, maar staat u nog ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Neem dan contact op met deze gemeente.

Bewijs van uitschrijving

Vraag uw gemeente bij het uitschrijven om een internationaal bewijs van uitschrijving. U heeft dit bewijs mogelijk nodig om u in te schrijven buiten Nederland. De regels verschillen per land.

Hoe vraag ik een bewijs van uitschrijving aan bij mijn gemeente?

Inschrijving in de RNI

De gemeente verwerkt uw uitschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Uw gegevens komen in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) te staan. De RNI is onderdeel van de BRP. Uw burgerservicenummer (BSN) blijft geldig.

Adres in het buitenland

Bij de uitschrijving kunt u uw nieuwe adres in het buitenland doorgeven. Heeft u (nog) geen woonadres in het buitenland of is het adres nog niet bekend? Dan kunt u op een later moment uw adresgegevens doorgeven.

Hoe verander ik mijn gegevens in de RNI?

Let op: Als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft, is het niet mogelijk om u in te schrijven op een Nederlands briefadres.

Aan wie wordt mijn uitschrijving doorgegeven?

Uw uitschrijving wordt doorgegeven aan een aantal (overheids)organisaties. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst, uw zorgverzekeraar en pensioenfondsen. Zo kunnen deze organisaties contact met u opnemen wanneer dat nodig is.

Wie heeft toegang tot mijn gegevens in de RNI?

Wat zijn de gevolgen van mijn uitschrijving?

Uw uitschrijving bij de gemeente kan gevolgen hebben voor uw regelingen met de overheid. Denk bijvoorbeeld aan uitkeringen, toeslagen en de opbouw van uw AOW. Neem contact op met de organisaties waar u mee te maken heeft voor informatie over de gevolgen van uw uitschrijving.

Meer over verhuizen naar het buitenland

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons