NederlandWereldwijd

Wat is de Europese zorgverzekeringspas (EHIC) en hoe vraag ik deze aan?

De European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese zorgverzekeringspas. Met deze pas krijgt u noodzakelijke medische zorg als u ziek wordt tijdens een vakantie in Europa.

De EHIC-pas geeft u alleen recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. Hieronder valt geen:

  • ingeplande medische behandeling in het buitenland
  • zorg in privéklinieken in het buitenland
  • medische behandeling op een cruiseschip
  • terugreis naar huis (repatriëring)

Waar is de EHIC geldig?

De EHIC is geldig in de lidstaten van de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Let op: De EHIC is niet geldig in uw woonland. 

Hoe werkt de EHIC?

Maakt u gebruik van medische zorg in het buitenland? Dan vraagt de buitenlandse zorgverlener, bijvoorbeeld een ziekenhuis, de kosten terug bij uw zorgverzekeraar. Op basis van uw zorgverzekering en eigen risico bepaalt uw zorgverzekeraar welke kosten worden vergoed en wat u zelf moet betalen.

Let op: De EHIC geldt niet voor geplande zorg. Ga bij uw zorgverzekeraar na of en hoe u bent verzekerd voor geplande zorg in het buitenland.

EHIC aanvragen

Als u in Nederland woont en werkt of studeert

Woont en werkt of studeert u in Nederland? En heeft u een Nederlandse zorgverzekering? Dan staat de EHIC standaard op de achterkant van uw verzekeringspas. Is dat niet zo? Vraag dan een EHIC aan bij uw Nederlandse zorgverzekeraar.

Als u buiten Nederland woont en in Nederland werkt

Woont u buiten Nederland en werkt u in Nederland? Vraag voor uzelf een EHIC aan bij uw Nederlandse zorgverzekeraar.

Voor uw meeverzekerde gezinsleden kunt u een EHIC aanvragen bij het CAK.

Als u buiten Nederland woont en pensioen of uitkering uit Nederland krijgt

Woont u buiten Nederland en ontvangt u een pensioen of uitkering uit Nederland? En bent u bij het CAK aangemeld? Dan krijgt u de EHIC automatisch opgestuurd binnen 6 weken na uw inschrijfdatum bij het CAK. Heeft u meeverzekerde gezinsleden? Zij krijgen een eigen EHIC. Dit kan iets langer duren, omdat de zorgverzekeraar in uw woonland eerst akkoord moet geven.

Lees meer over de EHIC op de website van de Europese Commissie

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.

Ook nuttig