Coronavirus: veelgestelde vragen vakantie en verblijf in het buitenland

Update: 10 juli 2020 - 13:00

Reizen en vakantie

Reisadviezen

Veilig reizen

Hulp nodig in het buitenland

Naar welke Europese landen kan ik op vakantie?

Vanaf 15 juni kunt u weer op vakantie naar een groot aantal landen binnen de EU/Schengenzone. Het reisadvies voor deze landen is versoepeld van oranje (alleen noodzakelijke reizen, geen vakanties) naar geel (reizen is mogelijk, maar er blijven risico’s).

De gezondheidssituatie in de Europese landen wordt wekelijks beoordeeld. Neemt het aantal besmettingsgevallen in het land toe, dan kan het reisadvies weer aangepast worden van geel naar oranje (alleen noodzakelijke reizen).

Lees het overzicht van landen waar u deze zomer wel en niet op vakantie kunt.

Naar welke Europese landen kan ik (nog) niet op vakantie?

In sommige Europese landen is de gezondheidssituatie nog niet vergelijkbaar met ons land. Vakantie vieren in deze landen is nog niet verantwoord. Voor deze landen blijft een oranje reisadvies van toepassing: alleen noodzakelijke reizen, geen vakanties.

‌Er zijn ook Europese landen waar de gezondheidssituatie op peil is, maar die nog geen (Nederlandse) toeristen toelaten of quarantainemaatregelen opleggen aan Nederlandse toeristen. Deze landen blijven ook nog oranje.

Lees het overzicht van landen waar u deze zomer wel en niet op vakantie kunt.

Kan ik op vakantie buiten Europa?

Alle landen buiten Europa hebben een oranje reisadvies. Het dringende advies is om alleen buiten Europa te reizen als dat echt noodzakelijk is (oranje reisadvies). Een vakantie is geen noodzakelijke reis.

Let op: Europese landen beslissen gezamenlijk welke landen toegang hebben tot Europa. Maar dit betekent niet automatisch dat Nederlanders ook weer welkom zijn in die landen. Mogelijk laat het land nog geen Nederlandse toeristen toe of legt het quarantainemaatregelen op bij binnenkomst.

Kan ik naar Turkije en Marokko reizen deze zomer?

Nog niet. De gezondheidssituatie in een land is een belangrijk element bij het vaststellen van het reisadvies. In Turkije is de besmettingsgraad van het coronavirus op dit moment hoger dan wat de EU-landen veilig vinden.

De gezondheidssituatie in Marokko is wel goed genoeg om erheen te kunnen reizen, maar het luchtruim van het land is op dit moment gesloten en de landsgrenzen ook. Daarom is het niet mogelijk om op vakantie te gaan naar Marokko. Verandert deze situatie, dan wordt ook gekeken of het reisadvies aangepast kan worden. Houd daarom het reisadvies voor Marokko goed in de gaten.

Het aantal besmettingen in Turkije wordt goed gevolgd. Als het aantal besmettingen lager wordt en 2 weken lang op of onder de EU-norm blijft, dan kijkt de EU opnieuw of het inreisverbod naar Turkije opgeheven kan worden. Dan wordt het reisadvies ook aangepast van oranje naar geel. De EU-landen beoordelen de situatie iedere 2 weken.

Gaat de Nederlandse overheid vakantiegangers terughalen als landen opeens weer op slot gaan?

Nee. Nederland gaat geen toeristen repatriëren. U kunt vanaf 15 juni weer naar een groot aantal Europese landen op vakantie. Maar let op. De situatie kan snel veranderen. Als ergens een grote corona-uitbraak is, kan een land of regio zo maar weer op slot gaan. Of u dit risico wilt nemen, is een keuze die u zelf maakt.

Moet ik in quarantaine als ik in een land buiten Europa ben geweest?

EU-landen beslissen gezamenlijk welke landen buiten Europa weer toegang hebben tot Europa. Een belangrijke voorwaarde voor toegang is dat het aantal coronabesmettingen over een periode van twee weken in het land onder de norm ligt die in Europa is vastgesteld.

Reizigers die naar Nederland reizen vanuit een land dat niet op deze lijst staat, krijgen het dringende advies om na aankomst 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Ook reizigers uit Servië en Montenegro krijgen het dringende advies om na aankomst 14 dagen in (thuis) quarantaine te gaan.

De gezondheidssituatie in deze landen wordt nauwlettend gevolgd. Veranderingen kunnen gevolgen hebben voor de toegang van die landen tot Europa.

Let op: niet alle landen die toegang hebben tot Europa, hebben de grenzen ook geopend voor Nederlandse reizigers. Het kan zijn dat het land nog geen Nederlandse toeristen toelaat of quarantainemaatregelen aan Nederlandse reizigers/toeristen oplegt.

Waar vind ik informatie over het land waar ik naar toe ga?

Gaat u naar het buitenland? Check het reisadvies, download de BZ Reisapp en meld u aan bij de 24/7 Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan wordt u op de hoogte gehouden van wijzigingen in de situatie ter plaatse.

Wat betekenen de kleurcodes voor de reisadviezen per land?

Het reisadvies heeft vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Normaal gesproken geven deze kleuren de veiligheidssituatie in een land aan. Bij landen met het coronavirus geldt bovendien het volgende:

  • Geel: in verband met corona hebben deze landen maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.
  • Oranje: in deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Er geldt mogelijk ook een inreisverbod.
  • Rood: dit land of gebied is helemaal afgesloten. Er is geen uitzicht op inreizen en uitreizen.

Houd er rekening mee dat niet alle landen in staat zijn om het aantal coronabesmettingen goed bij te houden en voldoende goede zorg te verlenen.

Wat zijn noodzakelijke reizen?

U moet zelf bedenken of het echt nodig is om op reis te gaan. Vakanties zijn geen noodzakelijke reizen. Vrachtvervoer en overig professioneel transport zijn dat wel.

Houd het reisadvies in de gaten en download de BZ Reisapp. In de app kunt u landen favoriet maken, dan krijgt u een alert als het reisadvies verandert.

Wat betekent kleurcode oranje voor zakenreizen?

Bij kleurcode oranje wordt zakenreizigers geadviseerd goed kijken of een zakenreis wel echt nodig is. Vrachtvervoer en overig professioneel transport vallen onder noodzakelijk verkeer. Het reisadvies geldt dus niet voor de transportsector en het goederenvervoer.‌

Europese landen beslissen gezamenlijk welke landen buiten Europa weer toegang kunnen krijgen tot Europa. Een belangrijke voorwaarde is dat de gezondheidssituatie in die landen voldoet aan de EU-norm.

Reizigers uit landen die geen toegang hebben tot Europa, en reizigers uit Servië en Montenegro wordt dringend geadviseerd om 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Dit geldt ook voor landen binnen Europa/Schengen waar de gezondheidssituatie hier om vraagt zoals Zweden en Roemenie. Dit geldt ook voor zakenreizigers.

Kan ik niet eerder horen wat de kleur van het reisadvies van een land gaat worden?

Een reisadvies geeft altijd de actuele situatie in het land aan. We volgen de situatie op de voet en passen het reisadvies aan zodra dat kan.

Houd het reisadvies in de gaten en download de BZ-Reisapp. In de app kunt u landen favoriet maken, dan krijgt u een alert als het reisadvies verandert.

Ik heb een reis geboekt naar een land met een oranje reisadvies. Moet ik annuleren en krijg ik mijn geld terug?

Welke rechten u heeft u als uw vakantie niet kan doorgaan wegens corona, hangt af van het type reis dat u heeft geboekt: een pakketreis, een los ticket of losse accommodatie.

Lees meer over uw reisrechten bij het coronavirus op de website van ACM ConsuWijzer.

Ben ik verzekerd als ik naar een geel land ga? En wat gebeurt er als ik naar een oranje land ga?

Kijk uw reisverzekering en/of zorgverzekering voor vertrek goed na en neem bij vragen over de polisvoorwaarden contact op met uw verzekeraar.

‌Lees meer over uw reisrechten bij het coronavirus op de website van ACM ConsuWijzer.

Wat als tijdens mijn verblijf in het land het kleuradvies verandert van geel naar oranje?

Verandert tijdens uw verblijf het reisadvies naar oranje, dan raden we u aan na te gaan of uw verblijf in het buitenland echt noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn om naar huis te gaan. Houd in ieder geval de ontwikkelingen goed in de gaten. Veel landen nemen maatregelen die gevolgen kunnen hebben voor vertrek uit dat land. Download de BZ Reisapp en check regelmatig het reisadvies.

Neem contact op met uw reisverzekering, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij en maak gebruik van de vertrekmogelijkheden die er nog zijn. Kunt u niet vertrekken, zorg dan voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Neem ook altijd contact op met uw reisverzekering om duidelijk te horen wat de gevolgen zijn van het niet vertrekken voor uw dekking. Maak gebruik van de geboden opties.

Als het reisadvies tijdens uw verblijf van geel naar oranje gaat en u komt terug in Nederland dan krijgt u het dringend advies om 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.

Heeft u hulp nodig? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week).

Kun je wel veilig reizen met veel mensen in een vliegtuig, je kunt daar toch geen afstand houden?

Luchtvaartmaatschappijen hebben afspraken gemaakt om vliegen zo veilig mogelijk te maken. Bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes aan boord. Houd u dus strikt aan de instructies die u krijgt van de luchtvaartmaatschappij.

Zie voor meer informatie de veelgestelde vragen onder het kopje 'Vliegreizen en luchthavens' op rijksoverheid.nl.

Ik ben in het buitenland en ik heb hulp nodig

Neem contact op met uw reisverzekeraar of met het ministerie van Buitenlandse Zaken:

  • Telefonisch via +31 247 247 247 of via het nummer van de Nederlandse ambassade in het land waar u verblijft
  • Whatsapp  +316 8238 7796
  • Via Twitter op @24/7BZ

Volg de sociale media van de Nederlandse ambassades in het buitenland (vooral Facebook en Twitter).

Ik zit vast in het buitenland. Wat moet ik doen?

Houd de ontwikkelingen rondom het coronavirus goed in de gaten houden en volg de instructies van de lokale autoriteiten. Volg de sociale media van de Nederlandse ambassades in het buitenland (vooral Facebook en Twitter).

U bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een onderkomen en voor de kosten daarvan.

In landen waar maatregelen versoepeld worden, beginnen luchtvaartmaatschappijen weer te vliegen op bepaalde bestemmingen. Reizen over land of via een andere bestemming is soms ook mogelijk. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Ik ben in het buitenland en maak me zorgen over het coronavirus. Wat kan ik doen?

Houd de ontwikkelingen rondom het coronavirus goed in de gaten houden en volg de instructies van de lokale autoriteiten.

Heeft u specifieke vragen over het coronavirus? U kunt dan vanuit Nederland bellen naar het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 22:00 uur). Vanuit het buitenland kunt u bellen naar +31 20 205 1351. Algemene informatie over het coronavirus vindt u op de website van het RIVM.

Ik ben in het buitenland en heb medicijnen nodig

Dreigen uw medicijnen in het buitenland op te raken, raadpleeg dan zelf een lokale arts of apotheek. Ook kunt u aan uw Nederlandse huisarts een medische verklaring vragen met daarin duidelijk de samenstelling van uw medicijnen. Met deze verklaring kunt u bij een apotheek of ziekenhuis ter plaatse medicijnen krijgen.

Overleg met uw arts als het merk of de samenstelling van het medicijn anders is dan u gewend bent. Als u de mogelijkheid heeft medicijnen vanuit Nederland te laten versturen, dan kunt u gebruik maken van reguliere koeriersdiensten zoals DHL.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade kunnen u niet helpen en beschikken niet over medicijnen.

Ik heb een vraag over Bijzondere Bijstand Buitenland

De hulpverlening aan gestrande Nederlanders via Bijzondere Bijstand Buitenland is gestopt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft hulp bieden waar mogelijk. Heeft u vragen over Bijzondere Bijstand Buitenland, neem dan contact op met het ministerie via +31 247 247 247.

Ik ben met hulp van Bijzondere Bijstand Buitenland terug thuis gekomen. Wie neemt er met mij contact op over het betalen van de eigen bijdrage?

Uw gegevens zijn bekend. U hoeft niet zelf het initiatief te nemen om uw bijdrage te voldoen, of hierover contact op te nemen. Het verwerken van de reisgegevens kost enige tijd. U kunt een betaalverzoek per e-mail verwachten van het Calamiteitenfonds voor het voldoen van de eigen bijdrage. Financieel dienstverlener Betalis B.V. zal de eigen bijdrage innen.