Pop-Up Consulaat in Düsseldorf op 27 en 28 september 2021

Het consulair team van de Ambassade in Berlijn bezoekt op 27 en 28 september 2021 Düsseldorf* met het Mobiele Aanvraagstation (MVA). Tijdens deze bezoeken bieden wij de mogelijkheid om een Nederlands paspoort en/of ID-kaart aanvragen en/of uw DigID activeren, zodat daarvoor niet helemaal naar Berlijn hoeft te worden gereisd.

Locatie Pop-Up Consulaat

Het Pop-Up Consulaat in Düsseldorf zal worden georganiseerd op het consulaat-generaal in Düsseldorf. Het consulaat-generaal bevindt zich op het volgende adres:

Bennigsen-Platz 1
(B1, 11e verdieping)
40474 Düsseldorf

! Let op: Het consulaat-generaal is recent verhuisd. Het zal alleen tijdens de MVA-bezoeken mogelijk zijn om een reisdocument of een DigID-activatiecode aan te vragen. De rest van het jaar is er geen consulaire balie beschikbaar in Düsseldorf.

Kaart Düsseldorf
©Ambassade Berlijn

Afspraak maken

Voor het bezoek aan Düsseldorf kunt u online een afspraak maken. U kiest voor optie “Paspoort ID-kaart Düsseldorf” of “DigID Düsseldorf”.

Zijn er geen afspraken meer beschikbaar?
Indien er geen tijdslots beschikbaar zijn in het afsprakensysteem, dan is de sessie volgeboekt. Dit is geen probleem, ook in 2022 staan er weer meerdere MVA bezoeken geplant. Houd daarom onze website en Facebookpagina van de ambassade hiervoor in de gaten.

Het is het hele jaar door mogelijk om op afspraak een aanvraag voor een reisdocument in te dienen in Berlijn, de aankomsthal op Schiphol en bij diverse Nederlandse (grens)gemeenten.

Bezoek tijdens de corona pandemie
In verband met de corona pandemie worden de afspraken verder uit elkaar in geplant. Om u bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen vragen wij u volgende instructies nauwgezet te volgen:
  - Kom niet te vroeg naar uw afspraak
  - U krijgt pas 5 min voor uw afspraak toegang tot het consulaat-generaal
  - Betreed het gebouw ook pas 5 minuten voor uw afspraak
  - Indien u eerder bent wacht dan buiten het gebouw en niet in de lobby van het gebouw
  - Draag in het gebouw ten alle tijden een FFP2 mondkapje

Benodigde documenten aanvraag reisdocument

Check op onze website wat de benodigde documenten zijn. U doet dit door op onze website voor elke persoon, bij stap 1, een persoonlijke checklist te maken. Vervolgens checkt u bij stap 2 wat de extra eisen zijn voor Duitsland. Ons backoffice kan indien nodig achteraf nog om aanvullende informatie en/of documenten vragen.

! Let op: Het is belangrijk dat u zowel het origineel als een kopie meeneemt naar uw afspraak meeneemt. Er worden tijdens de afspraak op locatie geen kopieën gemaakt (dit is technisch niet mogelijk).

De pasfoto in een paspoort of ID-kaart moet voldoen aan een aantal eisen. Lees hier meer over deze eisen. We raden u aan om de foto’s te laten maken bij de volgende fotograaf in Düsseldorf die bekend is met de Nederlandse eisen:

Foto Vogt GmbH
Duisburger Str. 24
40477 Düsseldorf
Duitsland

! Let op: De Duitse pasfoto eisen verschillen erg van de Nederlandse eisen. Zo moet het hoofd volgens de Nederlandse eisen kleiner worden afgebeeld als in Duitsland gebruikelijk is.

Betaling

U kunt ter plekke alleen pinnen met een debit- of creditcard (zoals Mastercard/Visa). U kunt niet contant of met American Express betalen.

De prijzen van paspoorten en ID-kaarten kunt u bekijken in het overzicht consulaire tarieven.

! Let op: voor reisdocumenten die worden aangevraagd tijdens een MVA-bezoek wordt sinds 2 augustus 2021 door het ministerie van Buitenlandse Zaken een toeslag van euro 22,70 per document in rekening gebracht.

Uw reisdocument ontvangen

Het grote voordeel van het aanvragen van een reisdocument tijdens een MVA-bezoek, in vergelijking met het aanvragen bij een grensgemeente, is dat u het document niet persoonlijk hoeft te worden afgehaald en dat het kan worden toegestuurd met UPS of de Duitse post. Vul daarom vooraf de ‘Toestemmingsverklaring UPS’ in en neem dit mee naar uw afspraak.

*NB: Het al dan niet doorgaan van het consulaire bezoek zal afhankelijk zijn van de situatie rondom Covid-19. Als reizen door de epidemiologische situatie in Duitsland niet verantwoord is, kan het bezoek worden geannuleerd.