NederlandWereldwijd

Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Noorwegen woont

Wilt u een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen en woont u in Noorwegen? Volg dan dit stappenplan.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

U heeft een aantal documenten nodig om een paspoort of ID-kaart aan te vragen. Met een persoonlijke checklist weet u welke documenten dat zijn. Maak voor elke aanvraag een aparte checklist. Bijvoorbeeld 1 voor uzelf en 1 voor uw kind.

Heeft u een checklist aangemaakt? Ga door naar stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen

In uw persoonlijke checklist (uit stap 1) ziet u dat u documenten uit Noorwegen nodig heeft om een paspoort of ID-kaart aan te vragen. Hier leest u welke documenten dat zijn. En of u documenten moet laten legaliseren en vertalen.

U moet aantonen dat u legaal in Noorwegen woont. Dit kan met 1 van de volgende documenten:

 • een recent uittreksel (niet ouder dan 6 maanden) uit het bevolkingsregister (utskrift av registrerte opplysninger), digitaal of op papier. U vraagt de Engelse versie aan van dit document. Ga naar de website van het Noorse bevolkingsregister om hte document aan te vragen (pagina in het Engels).
 • als u ook de Noorse nationaliteit heeft: een geldig Noors paspoort of Noorse ID-kaart
 • Vraagt u voor uw baby voor het eerst een paspoort of ID-kaart aan? Dan gebruikt u de geboorteakte als bewijs van legaal verblijf en neemt u van de ouders een uittreksel uit het Noorse bevolkingsregister (utskrift av registrerte opplysninger) mee.
 • Vraagt u voor uw minderjarige kind een paspoort of ID-kaart aan? Dan gebruikt u een recent uittreksel uit het Noorse bevolkingsregister (utskrift av registrerte opplysninger) van zowel het kind als de Nederlandse ouder(s).

Woont u in Zweden? Dan kan dit met 1 van de volgende documenten:

 • Een utdrag om folkbokföringsuppgifter – 120 med alla relationer (uittreksel uit het Zweedse bevolkingsregister) in het Engels, met stempel en handtekening
  • U vraagt bij de Zweedse belastingdienst Skatteverket een personbevis aan. U kiest als ontvanger Utländsk ambassad / myndighet / annan mottagare.
  • U kunt dit telefonisch doen via 0771 – 567 567 (vanuit Zweden) of +46 8 564 851 60 (vanuit het buitenland).
  • U kunt dit ook doen via de website van Skatteverket. Logt u in met uw (mobiele) Bank-ID? Dan kunt u meteen een uittreksel voor uzelf opvragen en uitprinten. Voor uw kinderen kunt u het uittreksel alleen per post aanvragen. Logt u niet in? Dan vraagt u het uittreksel met het personnummer van de aanvrager aan en wordt het opgestuurd naar het adres waar u staat ingeschreven.
 • Als u ook de Zweedse nationaliteit heeft: een geldig Zweeds paspoort of Zweedse nationale ID-kaart. Let op: een ID-kaart van Skatteverket of een Zweeds rijbewijs is geen bewijs van legaal verblijf.
 • Vraagt u voor uw baby voor het eerst een paspoort of ID-kaart aan? Dan gebruikt u de geboorteakte als bewijs van legaal verblijf.

Woont u in IJsland? Dan doet u dit met 1 van de volgende documenten:

 • een Engelstalig uittreksel uit het IJslandse bevolkingsregister (Certificate of Citizenship)
 • als u ook de IJslandse nationaliteit heeft: een geldig IJslands paspoort of IJslandse ID-kaart
 • Vraagt u voor uw baby voor het eerst een paspoort of ID-kaart aan? Dan gebruikt u de geboorteakte als bewijs van legaal verblijf.

Heeft u een geboorteakte of huwelijksakte uit Noorwegen? Dan moet u deze laten legaliseren met een apostille. Bekijk meer informatie over het legaliseren van documenten uit Noorwegen.

Heeft u een ander document uit Noorwegen? Of een document uit een ander land? Bekijk of u het document moet laten legaliseren.

U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Heeft u een document in het Noors? Laat het document dan vertalen door een beëdigd vertaler.

Stap 3: Maak een afspraak

Heeft u alle documenten uit uw checklist bij stap 1 verzameld? En voldoen de documenten aan alle eisen bij stap 2? Dan kunt u een afspraak maken in Noorwegen of in Nederland. Vraagt u een paspoort en een ID-kaart aan? Maak dan voor elk document een aparte afspraak.

Afspraak in Noorwegen

Waarschuwing:

Neem alle documenten uit uw checklist mee naar uw afspraak. Print de checklist ook uit. En neem deze mee. Wij kunnen u niet helpen als 1 van deze documenten ontbreekt:

 • Aanvraagformulier voor paspoort of ID-kaart (ingevuld, geprint en ondertekend)
 • Toestemmingsverklaring ouder / gezaghebber voor minderjarige aanvrager(s). Vraagt u een paspoort aan voor uw kind jonger dan 18 jaar? Of een ID-kaart voor uw kind jonger dan 12 jaar? En kunt u of de andere ouder niet aanwezig zijn bij de aanvraag? Dan moet deze ouder de toestemmingsverklaring invullen en ondertekenen. En een kopie van zijn of haar paspoort of ID-kaart meegeven. Op de kopie moet de datum en handtekening staan van de ouder die niet meekomt.
 • Paspoort of ID-kaart. Neem al uw Nederlandse en/of buitenlandse paspoorten en ID-kaarten mee. Ook als 1 van deze documenten is verlopen.

Maak online een afspraak bij de ambassade in Oslo

Afspraak wijzigen of afzeggen

Heeft u een afspraak gemaakt? Dan krijgt u een bevestiging per e-mail. Daarin staat ook een link waarmee u de afspraak kunt wijzigen of afzeggen.

Het consulaire team van de Nederlandse ambassade in Oslo bezoekt Tromsø. U kunt een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen in Tromsø.

Wanneer?

26 augustus 2024

Afspraak maken

 • Maak een afspraak via e-mail: osl-ca@minbuza.nl
 • Gebruik als onderwerp van uw e-mail ‘Pop-up Tromsø’.
 • Vermeld in uw e-mail de volledige namen en contactgegevens van de personen waarvoor u een afspraak wilt maken. Geef in uw e-mail aan wat u wilt aanvragen.
 • Na het maken van uw afspraak krijgt u van de ambassade meer informatie over uw afspraak en de exacte locatie.
 • U hoeft niet verder te lezen bij stap 4 en 5.

Toeslag

Voor een aanvraag op deze locatie betaalt u per paspoort of ID-kaart € 25,40 extra.

Het consulaire team van de Nederlandse ambassade in Oslo bezoekt Trondheim. U kunt een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen in Trondheim.

Wanneer?

24 september 2024

Afspraak maken

Let op: U kunt vanaf 24 juni 2024 een afspraak maken voor de aanvraagsessie in Trondheim.

Toeslag

Voor een aanvraag op deze locatie betaalt u per paspoort of ID-kaart € 25,40 extra.

Het consulaire team van de Nederlandse ambassade in Oslo bezoekt Ålesund. U kunt een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen in Ålesund.

Wanneer?

25 september 2024

Afspraak maken

Let op: U kunt vanaf 25 juni 2024 een afspraak maken voor de aanvraagsessie in Ålesund.

Toeslag

Voor een aanvraag op deze locatie betaalt u per paspoort of ID-kaart € 25,40 extra.

Het consulaire team van de Nederlandse ambassade in Oslo bezoekt Kristiansand. U kunt een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen in Kristiansand.

Wanneer?

5 november 2024

Afspraak maken

Let op: U kunt vanaf 5 augustus 2024 een afspraak maken voor de aanvraagsessie in Kristiansand.

Toeslag

Voor een aanvraag op deze locatie betaalt u per paspoort of ID-kaart € 25,40 extra.

Afspraak in Nederland

U kunt een paspoort of ID-kaart aanvragen bij een grensgemeente in Nederland. U hoeft dan niet verder te lezen bij stap 4 en 5.

U kunt een paspoort of ID-kaart aanvragen op Schiphol. U hoeft dan niet verder te lezen bij stap 4 en 5.

Stap 4: Ga naar uw afspraak

U moet zelf langskomen om uw paspoort of ID-kaart aan te vragen. Ook als u jonger dan 18 jaar bent.

Neem alle documenten uit uw persoonlijke checklist mee. In de checklist leest u bij elk document of u het origineel en/of een kopie moet meenemen.

Moet u documenten laten legaliseren en/of vertalen? Neem dan de gelegaliseerde en vertaalde documenten mee.

In het overzicht van de consulaire tarieven in Noorwegen ziet u wat een paspoort of ID-kaart kost en hoe u kunt betalen.

Een paspoort of ID-kaart kost minder bij een grensgemeente en op Schiphol.

Nee. Heeft u uw paspoort of ID-kaart nog nodig? Dan kunt u deze houden.

Wanneer moet ik mijn oude paspoort of ID-kaart inleveren?

Komt u uw nieuwe paspoort of ID-kaart ophalen? Dan levert u uw oude paspoort of ID-kaart op dat moment in.

Laat u uw nieuwe paspoort opsturen? Dan stuurt u eerst uw oude naar de ambassade. Pas dan stuurt de ambassade uw nieuwe paspoort op. Er is dus een periode waarin u geen paspoort heeft. U kunt uw nieuwe ID-kaart meestal niet laten opsturen. Check tijdens uw aanvraag of dit kan.

Wilt u uw oude paspoort of ID-kaart terug? Geef dit aan bij de ambassade.

Ik heb een verblijfsvergunning of visum in mijn oude paspoort staan, wat nu?

Staat er een verblijfsvergunning of visum in uw oude paspoort? En wilt u die blijven gebruiken? Meld dit bij het inleveren van uw oude paspoort. Die pagina’s worden dan niet ongeldig gemaakt.

Stap 5: Paspoort of ID-kaart ophalen of laten opsturen

U krijgt een e-mail als uw nieuwe paspoort of ID-kaart klaar is. U moet uw nieuwe document binnen 3 maanden ophalen of laten opsturen. Daarna wordt het vernietigd.

Op de pagina Hoelang duurt het om een Nederlands paspoort of ID-kaart aan te vragen in het buitenland leest u meer over de verwerkingstijd van een paspoort of ID-kaart.

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart ophalen bij de ambassade in Oslo op maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 16.00 uur.

Een afspraak maken is niet nodig. Houd rekening met de sluitingsdagen.

U kunt uw nieuwe paspoort laten opsturen via aangetekende post. U betaalt dan ongeveer NOK 170 verzendkosten tijdens uw aanvraag. U kunt u nieuwe paspoort ook laten opsturen via een koerier.

U kunt uw nieuwe ID-kaart meestal niet laten opsturen. Check tijdens uw aanvraag of dit kan.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons