NederlandWereldwijd

Nederlands paspoort of ID-kaart vernieuwen of voor het eerst aanvragen als u in Spanje woont

Woont u in Spanje? En wilt u een Nederlands paspoort of ID-kaart vernieuwen of voor het eerst aanvragen? Volg dan dit stappenplan.

Stap 1: Verzamel documenten (checklist)

U heeft een aantal documenten nodig om een paspoort of ID-kaart aan te vragen. Beantwoord de vragen uit de checklist. Dan weet u welke documenten u moet meenemen naar uw afspraak. En aan welke eisen deze documenten moeten voldoen. Print de checklist uit en neem deze mee naar uw afspraak.

Let op: Vraagt u ook een paspoort of ID-kaart aan voor uw partner of kind(eren)? Maak voor iedereen die meekomt naar de afspraak een aparte checklist.

Checklist aanvraag Nederlands paspoort of ID-kaart

Stap 2: Maak een afspraak

Heeft u alle documenten verzameld voor uw aanvraag? En voldoen de documenten aan alle eisen? Maak dan een afspraak bij een aanvraaglocatie. Vraagt u een paspoort en een ID-kaart aan? Maak dan voor elk reisdocument een aparte afspraak. En eventueel nog 1 of meer afspraken voor andere reisdocumenten. Wilt u samen met uw partner en/of kind(eren) een paspoort of ID-kaart aanvragen? Geef bij het maken van uw afspraak aan met hoeveel personen u komt.

Waarschuwing: Zorg dat uw documenten compleet zijn. Het heeft geen zin om langs te gaan bij een aanvraaglocatie als u niet alle documenten heeft. Of als deze niet voldoen aan alle eisen. U kunt dan geen paspoort of ID-kaart aanvragen. In dit geval moet u alsnog thuis de missende documenten verzamelen en een nieuwe afspraak maken. En nog een keer langskomen. U kunt de ontbrekende documenten niet opsturen naar de aanvraaglocatie.

Afspraak in Spanje

Afspraak in Nederland

Stap 3: Ga naar uw afspraak

U moet zelf langskomen om uw paspoort of ID-kaart aan te vragen. Ook als u jonger dan 18 jaar bent.

Stap 4: Paspoort of ID-kaart ophalen of laten opsturen

Wanneer uw paspoort klaar is hangt af van uw persoonlijke situatie en de documenten die u heeft moeten inleveren bij uw aanvraag.
Door de drukte is het mogelijk dat de verwerking van uw aanvraag tot ongeveer 6 weken kan duren. Wij doen onze uiterste best om uw aanvraag zo snel mogelijk te verwerken.
Wij vragen u om geduld te hebben en tenminste 6 weken te wachten voor u contact met ons opneemt over de status van uw aanvraag.

U moet uw nieuwe paspoort of ID-kaart binnen 3 maanden ophalen of laten opsturen. Daarna wordt het vernietigd.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons