NederlandWereldwijd

Nederlands paspoort of ID-kaart vernieuwen of aanvragen als u in Australië woont

Woont u in Australië? En wilt u een Nederlands paspoort of ID-kaart vernieuwen of voor het eerst aanvragen? Volg dan dit stappenplan.

Stap 1: Verzamel documenten (checklist)

U heeft een aantal documenten nodig om een paspoort of ID-kaart aan te vragen. Beantwoord de vragen uit de checklist. Dan weet u welke documenten u moet meenemen naar uw afspraak. En aan welke eisen deze documenten moeten voldoen. Print de checklist uit en neem deze mee naar uw afspraak.

Let op: Vraagt u ook een paspoort of ID-kaart aan voor uw partner of kind(eren)? Maak voor iedereen die meekomt naar de afspraak een aparte checklist.

Checklist aanvraag Nederlands paspoort of ID-kaart

Stap 2: Maak een afspraak

Heeft u alle documenten verzameld voor uw aanvraag? En voldoen de documenten aan alle eisen? Maak dan een afspraak bij een aanvraaglocatie. Vraagt u een paspoort en een ID-kaart aan? Maak dan voor elk document een aparte afspraak. En eventueel nog 1 of meer afspraken voor andere documenten. Wilt u samen met uw partner en of kind(eren) een paspoort of ID-kaart aanvragen? U kunt voor elke afspraak aangeven dat u met meer personen komt.

Afspraak in Australië

Afspraak in Nederland

Stap 3: Ga naar uw afspraak

U moet zelf langskomen om uw paspoort of ID-kaart aan te vragen. Ook als u jonger dan 18 jaar bent.

Stap 4: Paspoort of ID-kaart ophalen of laten opsturen

Uw nieuwe paspoort of ID-kaart is meestal binnen 4 weken klaar. Ontbreekt er nog een document bij uw aanvraag? Dan krijgt u hierover bericht. Het duurt dan langer dan 4 weken. U moet uw nieuwe paspoort of ID-kaart binnen 3 maanden ophalen of laten opsturen. Daarna wordt het vernietigd.

Heeft u ook de Australische nationaliteit en wilt u reizen?

Wilt u vanuit Australië naar een ander land reizen? Of vanuit een ander land naar Australië reizen? En heeft u de Australische nationaliteit? Dan heeft u een geldig Australisch paspoort nodig. U kunt Australië niet inreizen of uitreizen met uw Nederlandse paspoort. Lees meer informatie op de website van de Australische overheid.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met het consulaat-generaal in Sydney

Doet u uw aanvraag bij VFS Global?