NederlandWereldwijd

Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Irak woont

Wilt u een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen en woont u in Irak? Volg dan dit stappenplan.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

U heeft een aantal documenten nodig om een paspoort of ID-kaart aan te vragen. Met een persoonlijke checklist weet u welke documenten dat zijn. Maak voor elke aanvraag een aparte checklist. Bijvoorbeeld 1 voor uzelf en 1 voor uw kind.

Heeft u een checklist aangemaakt? Ga door naar stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen

In uw persoonlijke checklist (uit stap 1) ziet u dat u documenten uit Irak nodig heeft om een paspoort of ID-kaart aan te vragen. Hier leest u welke documenten dat zijn. En of u documenten moet laten legaliseren en vertalen.

Stap 3: Maak een afspraak

Weet u welke documenten u nodig heeft? Dan kunt u een afspraak maken bij VFS Global in Irak of bij de Nederlandse ambassade in een ander land, bijvoorbeeld Turkije, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten of in Nederland. Maak voor iedere aanvraag 1 afspraak.

Stap 4: Ga naar uw afspraak

U moet zelf langskomen om uw paspoort of ID-kaart aan te vragen. Ook als u jonger dan 18 jaar bent.

Stap 5: Paspoort of ID-kaart ophalen of laten opsturen

Uw nieuwe paspoort of ID-kaart is meestal binnen 4 weken klaar. Ontbreekt er nog een document bij uw aanvraag? Dan krijgt u hierover bericht. Het duurt dan langer dan 4 weken.

Doet u een paspoortaanvraag voor een minderjarige van Nederlands-Iraakse afkomst? Dan kan de aanvraag langer duren. U krijgt bericht over hoelang de aanvraag duurt.

U moet uw nieuwe paspoort of ID-kaart binnen 3 maanden ophalen of laten opsturen. Daarna wordt het vernietigd.