NederlandWereldwijd

Legaliseren van documenten uit Irak voor gebruik in Nederland

U wilt een document uit Irak gebruiken in Nederland. Laat uw document uit Irak legaliseren door het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken. Heeft u het document in Irak door een beëdigd vertaler laten vertalen? Dan moet u de vertaling ook laten legaliseren door het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna maakt de ambassade van Irak in Den Haag over uw document een verklaring op. Als laatste legaliseert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de consulaire verklaring.

Waarschuwing: Op dit moment legaliseert de ambassade van Irak in Nederland geen documenten. Vraag aan de instantie die om het document vraagt, wat u kunt doen als alternatief.
Let op: Wilt u een Nederlands document gebruiken in Irak? Kijk dan op de pagina Legaliseren van Nederlandse documenten voor gebruik in het buitenland.

Goed om te weten

  • Documenten in het Arabisch moet u laten vertalen voor gebruik in Nederland. Engelstalige documenten hoeft u niet te laten vertalen.
  • Uw document moet origineel en compleet zijn. Verwijst het document naar andere documenten of bijlagen, dan moeten deze erbij zitten.

Legalisatie van Iraakse documenten bestaat uit 3 stappen.

Stap 1: Laat uw document vertalen

Is uw document in het Arabisch opgesteld? Voor gebruik in Nederland heeft u een vertaling nodig. Laat het document vertalen door een beëdigd vertaler naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.

  1. Laat het document vertalen door een beëdigd vertaler in Irak. 
  2. Laat zowel het document als de vertaling legaliseren. 

Ga naar stap 2. 

  1. Laat het originele document in Irak legaliseren.
  2. Laat het gelegaliseerde document in Nederland vertalen door een beëdigd vertaler. Een beëdigd vertaler in Nederland kunt u vinden op de website van de Raad van Rechtsbijstand (Bureau Wbtv).

Ga naar stap 2.

Stap 2: Laat uw document legaliseren in Irak

Laat uw document legaliseren bij het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken. Let op: Heeft u het document in Irak door een beëdigd vertaler laten vertalen? Laat de vertaling dan ook legaliseren bij het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Stap 3: Laat uw document legaliseren in Nederland

Door de situatie in Irak legaliseert de Nederlandse ambassade in Bagdad geen documenten. Doorloop de volgende stappen om uw document in Nederland te laten legaliseren:

  1. Vraag bij de Iraakse ambassade in Den Haag een consulaire verklaring op over uw document.
  2. Laat de consulaire verklaring legaliseren door het Consulair Dienstencentrum in Den Haag. Dit kan alleen als het originele document en de vertaling erbij zitten.

Heeft u het document nog niet?

Lees waar u het document opvraagt als u het nog niet heeft.

Een afschrift van een geboorte- of overlijdensaktes vraagt u op bij het Iraakse ministerie van Gezondheid (Ministry of Health, Wazarat Alsehha).

Een afschrift van een huwelijks- of echtscheidingsakte vraagt u op bij het Iraakse ministerie van Justitie (Ministry of Justice, Civil Status Department, Wazarat Aladel, Mahkamat al Ahwal Alshakhsiyah).

Wilt u een ander document opvragen? Vraag aan de lokale autoriteiten waar u dit kunt doen.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.