NederlandWereldwijd

Reisadvies Jordanië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Jordanië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 18-04-2024
Nog steeds geldig op: 18-07-2024

In het kort

 • Als gevolg van toegenomen spanningen in het Midden-Oosten kunnen de Jordaanse autoriteiten het luchtruim tijdelijk sluiten. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het grensgebied van Jordanië met Syrië en Irak. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Voor de rest van Jordanië geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Jordanië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Afsluiting luchtruim

Op 13 april 2024 heeft Iran met een aantal bondgenoten een luchtaanval met raketten en drones uitgevoerd op Israël. Israël heeft de aanval grotendeels afgeslagen. Op sommige plekken in Jordanië zijn brokstukken neergekomen. Als gevolg van toegenomen spanningen in het Midden-Oosten kunnen de Jordaanse autoriteiten het luchtruim tijdelijk sluiten. Hierdoor kunnen vluchten geannuleerd of omgeleid worden. Neem voor meer informatie contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Volg het lokale nieuws voor de actuele situatie.

Grensovergangen met Israël en de Palestijnse Gebieden

Als gevolg van de veiligheidssituatie in Israël en de Palestijnse Gebieden kunnen de volgende grensovergangen op korte termijn tijdelijk worden gesloten:

 • naar de Westelijke Jordaanoever bij King Hussein/Allenby Bridge
 • naar Israël bij Aqaba/Eilat in het zuiden
 • naar Israël bij de Jordan River Crossing in het noorden

Let op: De kleurcode van het reisadvies voor Israël en voor de Palestijnse Gebieden is rood. Reis hier niet heen. Lees het reisadvies voor Israël en het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden.

Demonstraties en wegafsluitingen

Door de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden is er onrust in Jordanië. Ook de slechte economische situatie en maatregelen van de Jordaanse regering kunnen reden zijn voor protesten, stakingen en wegblokkades. Deze vinden vooral in de steden plaats. 

Demonstraties verlopen meestal vreedzaam. De politie kan hoofdwegen afsluiten, zoals de wegen in het zuiden (bijvoorbeeld de Desert Highway) en bij bekende toeristische plekken (Wadi Rum, Petra en Aqaba).

Wat kunt u doen?

 • Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa’s.
 • Blijf altijd waakzaam.
 • Zorg voor uw eigen veiligheid.
 • Volg het lokale nieuws of vraag bij uw hotel om informatie.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Kleurcode oranje geldt voor de strook van 10 kilometer langs de grens van Jordanië met Syrië en Irak. In deze grensstrook kunnen beschietingen voorkomen.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Jordanië is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Jordanië maakt deel uit van de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering IS (Islamitische Staat). In het hele land is een beperkt risico op terroristische aanslagen. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Bij openbare gelegenheden, zoals hotels en winkelcentra, staan metaaldetectoren en worden tassen gecontroleerd.

Houd in Jordanië rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs en alcohol

U mag in Jordanië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. Ook mag u geen alcohol drinken op straat. U kunt hiervoor gearresteerd worden. In Jordanië zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Jordanië reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Maak in Jordanië geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten of politie. Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.

Islamitische wetten en gebruiken

Jordanië volgt de islamitische wetten en gebruiken. Zo wordt lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar niet altijd geaccepteerd. Houd hier rekening mee en zorg dat uw gedrag of kleding niet beledigend kan overkomen. Vooral tijdens ramadan of als u een religieus gebied bezoekt.

Overstromingen

Vooral tijdens het regenseizoen (van oktober tot april) kunnen overstromingen voorkomen. Droge ‘wadi’s’ (valleien) lopen dan snel onder water. Ook aardverschuivingen komen voor waardoor wegen onbegaanbaar worden.

Aardbevingen

Jordanië ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Natuurgeweld

Bent u tijdens een overstroming of aardbeving in Jordanië?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Jordanië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 911 (vanaf een mobiele telefoon: 112)

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Jordanië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Jordanië en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Jordanië

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Amman.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Jordanië is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg buiten de hoofdstad Amman is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Jordanië te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Jordanië als u met een Nederlands paspoort reist. Een visum kunt u op 2 manieren krijgen:

 • U kunt een visum kopen bij aankomst op het vliegveld in Jordanië.
 • U kunt online een E-visum regelen voordat u naar Jordanië reist op de website van het Jordaanse ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Jordanië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Jordanië. Lees meer over rijden in Jordanië op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Jordanië?

Check wat u mag meenemen naar Jordanië op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Jordanië mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?