NederlandWereldwijd

Reisadvies Israël

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Israël? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 03-05-2024
Nog steeds geldig op: 13-06-2024

In het kort

 • Door de oorlog tussen Israël en Hamas, en de spanningen tussen Israël, Hezbollah en Iran, zijn er grote veiligheidsrisico's in Israël. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de grensgebieden tussen Israël en Gaza, Libanon, Syrië en Egypte. Ook op de bezette Golanhoogten geldt kleurcode rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico's.
 • Voor de rest van Israël geldt kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het strikt noodzakelijk is. En verlaat het land als u geen dringende reden heeft om te blijven.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Israël of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Oorlog tussen Israël en Hamas

Door de oorlog tussen Israël en Hamas, en de spanningen tussen Israël, Hezbollah en Iran, zijn er grote veiligheidsrisico’s in Israël. De situatie is onvoorspelbaar en kan elk moment verder verslechteren.

In en rondom Gaza, en in het grensgebied tussen Israël en Libanon, vinden aanvallen plaats met raketten, drones en mortieren. In heel Israël is de veiligheidssituatie onvoorspelbaar en er is een verhoogde kans op raketaanvallen en terroristische aanslagen.

Aanval Iran

Op 13 april 2024 voerde Iran een luchtaanval uit op Israël met raketten en drones. Meer aanvallen kunnen plaatsvinden. De situatie is gespannen in het hele Midden-Oosten.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:

 • De grensgebieden tussen Israël en Gaza, Israël en Libanon, en de Golanhoogten. Hier vinden dagelijks aanvallen plaats met raketten, drones en mortieren. In delen van deze gebieden is de bevolking geëvacueerd. Sommige delen zijn niet meer toegankelijk.
 • De grensstrook van Israël met Egypte (tussen Gaza en Taba). Hier vinden criminele smokkelactiviteiten plaats.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Israël is oranje. Let op:

 • Gaat u naar Israël voor een noodzakelijke reis? Bepaal of deze reis op dit moment inderdaad strikt noodzakelijk is. Zo niet, stel de reis uit.
 • Bent u in een gebied waar kleurcode oranje geldt? Overweeg of uw verblijf in Israël nog altijd noodzakelijk is. Is uw verblijf niet langer strikt noodzakelijk? Vertrek dan.
 • Reist u naar Oost-Jeruzalem? Lees het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden.

Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

In heel Israël is een verhoogde kans op terroristische aanslagen. Wees alert op drukke plaatsen, vooral in de grote steden, in het openbaar vervoer en bij de grensovergangen met de Palestijnse Gebieden. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

In Israël komt criminaliteit voor. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Israël geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Israël zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Israël reizen? De wetten in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Houd er rekening mee dat niet iedereen in Israël een positieve houding heeft tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Maak in Israël geen foto’s of video’s van politie, militairen, of militaire gebouwen, terreinen of objecten. Dit is streng verboden.

Aardbevingen

Omdat Israël op een breuklijn ligt, is er een risico op aardbevingen. Is er een aardbeving? Volg de aanwijzingen via de website van Home Front Command (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël).

Bosbranden

Door langdurige droogte kunnen bosbranden ontstaan. Volg het lokale nieuws voor de laatste ontwikkelingen.

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

In Israël is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.  

In Israël zijn regelmatig grote en kleine demonstraties. Daarbij kan geweld ontstaan. Vooral in West-Jeruzalem zijn regelmatig incidenten. Let op:

 • Vermijd demonstraties, samenscholingen en grote groepen mensen rond het parlement (de Knesset) en andere overheidsgebouwen.
 • Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze direct.
 • Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Israël? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 100
 • Ambulance: 101
 • Brandweer: 102

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Israël en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Israël en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Israël

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Israël is een goede reisverzekering extra belangrijk. Medische behandelingen kunnen duur zijn. U moet direct betalen in het ziekenhuis.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.  

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Israël te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U hoeft vooraf geen visum voor Israël aan te vragen als u met een Nederlands paspoort reist. U krijgt bij aankomst een visum voor een bezoek van maximaal 90 dagen.

Neem contact op met de ambassade van Israël in Den Haag voor meer informatie over visa (informatie in het Engels).

Reizen naar de Palestijnse Gebieden

Reis niet naar de Palestijnse Gebieden (Westelijke Jordaanoever en Gaza). Hiervoor geldt een reisadvies met kleurcode rood. U kunt voor een noodzakelijke reis naar Oost-Jeruzalem reizen. Hiervoor geldt een reisadvies met kleurcode oranje. Check het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden voor de laatste updates en adviezen.

Verbod op toegang tot Israël

Heeft u een andere nationaliteit dan de Israëlische? De Israëlische autoriteiten kunnen u toegang tot Israël weigeren. Bijvoorbeeld als u openlijk heeft opgeroepen tot een boycot van Israël. Of als u werknemer bent bij een organisatie die heeft opgeroepen tot een boycot. Geldt dit voor u? Neem voor vertrek naar Israël contact op met de ambassade van Israël in Den Haag (informatie in het Engels).

Naar Israël met een Palestijns paspoort

Palestijnen mogen Israël niet binnenkomen of verlaten via het vliegveld Ben Gurion. Dit geldt ook voor personen die een Palestijns identiteitsbewijs én een paspoort van een ander land hebben (bijvoorbeeld Nederland). Deze personen reizen vaak via Jordanië naar Israël via de Allenby-grensovergang (King Hussein Bridge). Bij vertrek uit Israël wordt deze grensovergang meestal weer gebruikt.

Israëlische Arabieren mogen wel Israël binnenkomen via het vliegveld Ben Gurion. Het maakt dan niet uit of ze wel of geen andere nationaliteit hebben naast de Israëlische. Deze groep moet wel rekening houden met grondige veiligheidsprocedures bij binnenkomst en vertrek, zoals ondervragingen.

Naar Israël met de Libanese, Syrische, Iraanse of Iraakse nationaliteit

Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook de nationaliteit van Libanon, Syrië, Irak (inclusief de Koerdische Autonome Regio) of Iran? Of bent u in deze landen geboren? Dan moet u voor vertrek naar Israël een visum of toestemming hebben om Israël binnen te komen. Dit kunt u aanvragen bij de ambassade van Israël in Den Haag (informatie in het Engels).

Naar Israël met een niet-Westerse achtergrond

Heeft u een (deels) niet-Westerse achtergrond? Dan is de kans groot dat u op het vliegveld Ben Gurion grondig wordt ondervraagd. Vooral als u een Arabische achtergrond heeft.

Ondervraging gebeurt ook als u (ook) een Westers paspoort heeft. Deze werkwijze is standaard. Wordt u ondervraagd? Werk dan hieraan mee en raak niet in paniek. Dat voorkomt dat de procedure nog moeilijker of trager verloopt.

U kunt voor vertrek meer informatie opvragen bij de ambassade van Israël in Den Haag (informatie in het Engels). Doe dit ruim van tevoren. Bij moeilijkheden bij binnenkomst of vertrek kan de Nederlandse ambassade niets voor u doen. Dat komt omdat de regels voor binnenkomst en vertrek worden bepaald door de Israëlische wet.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Israël. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Israël. Lees meer over rijden in Israël op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels