NederlandWereldwijd

Reisadvies Israël

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode van het reisadvies voor Israël is gedeeltelijk oranje en gedeeltelijk rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. De tijdelijke gevechtspauze vanaf 24 november 2023 is per 1 december 2023 opgeheven. De raketaanvallen, beschietingen en gevechten zijn weer opgestart naar aanleiding van de grootschalige terroristische aanslag vanuit Gaza op het zuiden van Israël door Hamas op 7 oktober 2023. In en rondom Gaza vinden raketaanvallen en gevechten plaats tussen Hamas en het Israëlische leger. Ook in het gebied aan de grens tussen Israël en Libanon komen dagelijks raket- of drone- en mortieraanvallen voor en vinden beschietingen over en weer plaats. In heel Israël is een verhoogd risico op raketaanvallen en kunnen terroristische aanslagen plaatsvinden. De veiligheidssituatie in Israël is erg onvoorspelbaar en kan ieder moment verder verslechteren. Reis niet naar de rode gebieden: de grensstrook rondom Gaza, de grensgebieden tussen Israël en Libanon, Syrië en Egypte en de Golan. Reis alleen naar het oranje gedeelte van Israël als dat op dit moment strikt noodzakelijk is. Bent u in het oranje bied? Overweeg of uw verblijf in Israël nog altijd echt noodzakelijk is. Is uw verblijf niet langer strikt noodzakelijk? Vertrek dan. Bent u in Israël en gaat het luchtalarm af? Zoek onmiddellijk een schuilkelder op of een andere veilige plek. Volg het lokale nieuws. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Laatst gewijzigd op: 05-12-2023
Nog steeds geldig op: 03-03-2024

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de grensstreek bij Gaza, Syrië, Libanon, de Golan en Egypte. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Het is niet veilig om naar de rest van Israël, inclusief West-Jeruzalem, te gaan. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de oranje gebieden in Israël. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens dringend bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar de oranje gebieden in Israël? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Lees voor meer informatie de veelgestelde vragen.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Verder in dit reisadvies