NederlandWereldwijd

Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon?

Of u als lhbtiq+ persoon veilig naar een land of gebied kunt reizen, hangt af van uw bestemming. Bereid uw reis goed voor en verklein de kans dat u in de problemen komt.

Informatie: Lhbtiq+ personen zijn: lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer mensen, en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen.

Risico’s voor lhbtiq+ personen

Ruim 60 landen zien seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht als misdaad. Er staan zware straffen op. Soms zelfs de doodstraf. 

Bekijk het overzicht van landen waar seks tussen mensen van hetzelfde geslacht verboden is op de website van ILGA (in het Engels). Naar deze landen reizen als lhbtiq+ persoon is risicovol.

In andere landen gelden deze strenge wetten niet. Maar houd er ook in deze landen rekening mee dat niet iedereen lhbtiq+ personen accepteert. Soms krijgt u te maken met discriminatie en agressie.

Reisvoorbereiding lhbtiq+ personen

Bereid u als lhbtiq+ persoon voor op uw reis. Lees welke wetten en gebruiken er zijn in het land waar u naartoe wilt reizen. En wat de houding van de lokale bevolking is tegenover lhbtiq+ personen.

Reistips voor lhbtiq+ personen

Welk advies u in het buitenland kunt volgen als lhbtiq+ persoon, hangt af van waar u naartoe gaat. De volgende tips kunnen helpen risico’s te verkleinen.

Hulp bij nood

Bent u slachtoffer van geweld in het buitenland, gericht tegen u als lhbtiq+ persoon? Bel de lokale hulpdiensten. Doe altijd aangifte bij de lokale politie en vraag om een schriftelijk bewijs.

Twijfelt u of het verstandig is het incident te melden bij de lokale hulpdiensten? Neem dan eerst contact op met een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal. Wat u nog meer kunt doen hangt af van de situatie.

Bekijk wat u kunt doen in een noodsituatie

Lees het reisadvies

Heeft u reisplannen? Lees het reisadvies om te weten welke veiligheidsrisico’s er zijn op uw bestemming.