NederlandWereldwijd

Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon?

Of u als lhbtiq+ persoon veilig naar een land of gebied kunt reizen, hangt af van uw bestemming. Bereid uw reis goed voor en verklein de kans dat u in de problemen komt.

Informatie: Lhbtiq+ personen zijn: lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer mensen, en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen.

Risico’s voor lhbtiq+ personen

Ruim 60 landen zien seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht als misdaad. Er staan zware straffen op. Soms zelfs de doodstraf. 

Bekijk het overzicht van landen waar seks tussen mensen van hetzelfde geslacht verboden is op de website van ILGA (in het Engels). Naar deze landen reizen als lhbtiq+ persoon is risicovol.

In andere landen gelden deze strenge wetten niet. Maar houd er ook in deze landen rekening mee dat niet iedereen lhbtiq+ personen accepteert. Soms krijgt u te maken met discriminatie en agressie.

Reisvoorbereiding lhbtiq+ personen

Bereid u als lhbtiq+ persoon voor op uw reis. Lees welke wetten en gebruiken er zijn in het land waar u naartoe wilt reizen. En wat de houding van de lokale bevolking is tegenover lhbtiq+ personen.

Lees het reisadvies en check onder ‘Wetten en gebruiken’ of er bijzondere risico’s zijn voor lhbtiq+ personen. Staat er geen informatie over lhbtiq+? Dan zijn er geen bijzondere risico’s.

Vraag meer informatie op bij bijvoorbeeld:

Laat uw familie of vrienden in Nederland weten dat u op reis gaat. Geef bijvoorbeeld uw vluchtnummers door, of welke route u rijdt. En wanneer u waar verblijft. 

Stuur ook kopieën van belangrijke documenten, zoals uw paspoort en reisverzekering. Familie of vrienden in Nederland kunnen u dan makkelijker helpen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland in de problemen komt.

Sla het lokale noodnummer op van het land waarheen u reist. Binnen Europa is dit 112. U vindt het lokale alarmnummer van het land in het reisadvies, onder ‘In geval van nood’. Ook de contactgegevens van de Nederlandse ambassade of het consulaat-generaal staan hier.

Neemt u medicatie mee op reis, bijvoorbeeld hormonen of medicijnen tegen hiv of aids? Houd er rekening mee dat deze medicijnen in sommige landen verboden zijn.

Reistips voor lhbtiq+ personen

Welk advies u in het buitenland kunt volgen als lhbtiq+ persoon, hangt af van waar u naartoe gaat. De volgende tips kunnen helpen risico’s te verkleinen.

Lhbtiq+ personen worden niet overal geaccepteerd. Pas uw gedrag aan de lokale gebruiken aan. Zo verkleint u het risico slachtoffer te worden van discriminatie of agressie:

  • Loop niet hand in hand.
  • Zoen of vrij niet in het openbaar.
  • Pas eventueel uw uiterlijk of kleding aan: draag geen opvallende kleding of make-up.

Let op met wat u deelt op social media. Bijvoorbeeld over uw seksuele oriëntatie. Houd er rekening mee dat anderen uw berichten kunnen lezen. Soms houden lokale autoriteiten in de gaten wat u deelt.

Dating scams

Let op met het gebruik van dating apps. In sommige landen kunt u slachtoffer worden van ‘dating scams’. Oplichters maken dan een profiel aan, lokken een lhbtiq+ persoon naar een plek, en mishandelen hun slachtoffer.

Reist u naar een land waar lhbtiq+ personen niet worden geaccepteerd? Houd rekening met het optreden van de politie bij demonstraties en manifestaties, zoals de pride. In sommige landen kunt u makkelijker worden bestraft en vervolgd.

Niet alle accommodaties verwelkomen lhbtiq+ personen. Op sommige plekken kunt u te maken krijgen met discriminatie. Zoek een lhbtiq+-vriendelijk hotel, appartement, bed & breakfast of camping. Ook als u reserveert in een restaurant of een uitstapje boekt, kunt u hierop letten.

Bent u getrouwd met iemand van hetzelfde geslacht? Dan staat dit mogelijk in uw paspoort. Accommodaties kunnen u weigeren als zij dit in uw paspoort zien staan. Houd daar rekening mee.

Reist u als lhbtiq+ persoon alleen, of als stel? Dan bent u in sommige landen kwetsbaar. Wilt u het land toch bezoeken? Overweeg in een groep te reizen. U bent dan minder kwetsbaar en kunt hulp krijgen van uw reisgenoten.

In sommige landen verschilt het per stad of regio of lhbtiq+ personen worden geaccepteerd. Houd daar rekening mee.

Hulp bij nood

Bent u slachtoffer van geweld in het buitenland, gericht tegen u als lhbtiq+ persoon? Bel de lokale hulpdiensten. Doe altijd aangifte bij de lokale politie en vraag om een schriftelijk bewijs.

Twijfelt u of het verstandig is het incident te melden bij de lokale hulpdiensten? Neem dan eerst contact op met een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal. Wat u nog meer kunt doen hangt af van de situatie.

Bekijk wat u kunt doen in een noodsituatie

Lees het reisadvies

Heeft u reisplannen? Lees het reisadvies om te weten welke veiligheidsrisico’s er zijn op uw bestemming.