NederlandWereldwijd

Wat moet ik doen in een crisissituatie?

Bent u op reis in het buitenland, en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals een aardbeving, extreem weer, politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Wat kan ik zelf doen?

Als u zich in een crisissituatie bevindt, dan zijn er een aantal belangrijke zaken die u zelf kunt regelen voor uw veiligheid en die van uw reisgenoten.

Wat kan de Nederlandse overheid voor mij doen?

Wij houden u op de hoogte

De Nederlandse overheid staat voor u klaar als u in het buitenland bent. Wij passen het reisadvies aan als de situatie in een land verandert. De ambassade stuurt ook adviezen en updates over de situatie via sms en e-mail naar Nederlanders in dat land of gebied.

Laat weten dat u in het land of gebied bent. U kunt zich registreren via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.

Hulp bij nood

Krijgt u te maken met een persoonlijk noodgeval, zoals een ziekenhuisopname of een arrestatie? Lees wat de ambassade in geval van nood voor u kan doen.

Heeft u hulp nodig? U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via het telefoonnummer van de ambassade of consulaat-generaal in het land of gebied waar u bent.

Bent u in Nederland en heeft een naaste van u met de Nederlandse nationaliteit hulp nodig in het buitenland? Neem dan contact op met het contactcenter van NederlandWereldwijd.

In een crisissituatie is hulpverlening door de ambassade of het ministerie niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als een rampgebied niet bereikbaar is. Of als de situatie te gevaarlijk is.

Kan Nederland mij evacueren uit een crisisgebied?

De Nederlandse overheid organiseert in principe geen evacuaties voor Nederlanders zolang u zelf nog kunt vertrekken. Regel zelf uw vertrek bij een commerciële luchtvaartmaatschappij of ander vervoersbedrijf.

Krijgt u het advies goed na te denken of uw verblijf noodzakelijk is? Of het land direct te verlaten? Volg dit advies dan op en wacht niet tot het laatste moment. Het is voor de Nederlandse overheid niet altijd mogelijk Nederlanders die toch besluiten te blijven te helpen evacueren. Voorkom dat u onnodige risico’s loopt.

Is vertrek niet meer mogelijk? Zoek dan een veilige plek waar u langere tijd kunt schuilen en zorg voor een noodpakket. Lees onder ‘Wat kan ik zelf doen?’ hoe u zorgt voor uw eigen veiligheid in een crisissituatie.