Nederland Wereldwijd

Reisadvies Palestijnse Gebieden

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-noodzakelijke reizen naar en rond de steden Jenin en Nablus af. Stel deze reizen uit totdat de veiligheidssituatie daar verbeterd is. Als u toch voor strikt noodzakelijke doeleinden naar deze steden moet reizen, wees dan extra voorzichtig en neem vooraf contact op met de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah. Op 20 oktober 2022 heeft Israël nieuwe regels voor het reizen naar de Westelijke Jordaanoever ingesteld. Het is nog onduidelijk hoe deze nieuwe reisvoorschriften precies worden toegepast. Als u naar de Westelijke Jordaanoever wilt reizen, houd er dan rekening mee dat u vooraf toestemming moet vragen aan de CoGAT-autoriteit. Meer informatie leest u in de rubriek Reischecklist. De kleurcode van het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden is geel, oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Laatst gewijzigd op: 01-11-2022
Nog steeds geldig op: 04-12-2022

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar Gaza. Het is te gevaarlijk om naar Gaza te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar Gaza? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar en rond de steden Jenin en Nablus in de Westelijke Jordaanoever. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Als u toch voor strikt noodzakelijke doeleinden naar deze steden moet reizen, dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Wees dan extra voorzichtig en neem vooraf contact op met de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah. 

Geel: let op, er zijn risico's

  • De kleurcode voor de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem is geel. U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Naar de Palestijnse Gebieden? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in de Palestijnse Gebieden? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat  de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.       
  • Vertrekt u uit de Palestijnse Gebieden? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies