Reisadvies Palestijnse Gebieden
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 28-03-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar Gaza. Het is te gevaarlijk om naar Gaza te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar Gaza? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden kan geen consulaire bijstand verlenen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar en rond de steden Nablus en Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Het is niet veilig om naar oranje gebied op vakantie te gaan.
- Gaat u toch naar deze steden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor en neem vooraf contact op met de Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden. Houd er rekening mee dat de Nederlandse vertegenwoordiging u waarschijnlijk minder goed kan helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico's
- De kleurcode van het reisadvies voor de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem is geel. U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Verblijft u in de Palestijnse Gebieden? Registreer u via de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit de Palestijnse Gebieden? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar de Palestijnse Gebieden? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reisdocument & visa
- Als u naar de Palestijnse Gebieden reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit de Palestijnse Gebieden. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Voor de Palestijnse Gebieden heeft u geen visum nodig. U reist altijd via Israël of Jordanië. Check de reisadviezen van Israël en Jordanië om te zien of u een visum nodig heeft.
- In een aantal gevallen moet u voordat u naar de Palestijnse Gebieden kunt reizen, toestemming vragen aan de Coordination of Government Activities in the Territories (CoGAT).
- Er gelden verschillende eisen voor verschillende soorten verblijf: voor verblijf van korte duur tot 3 maanden, voor verblijf van langere duur (studie, vrijwilligerswerk, onderwijs, onderzoek en andere beroeps- en bedrijfsactiviteiten) en voor het verblijf van echtgenoten van houders van een Palestijnse identiteitskaart. Gedetailleerde informatie en aanvraagformulieren kunt u vinden op de website van de Coordination of Government Activities in the Territories (CoGAT).
- Aanvragen en vragen over de regelingen moeten rechtstreeks aan CoGAT worden gericht.
- U hoeft niet vooraf toestemming te vragen als u een verblijf in Israël combineert met een kort bezoek aan de Westelijke Jordaanoever.
- Let op! De grensovergangen naar de Palestijnse Gebieden tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever worden beheerd door de autoriteiten van Israël en kunnen zonder voorafgaande aankondiging gesloten worden.
Corona-inreisvoorwaarden
- U kunt niet rechtstreeks reizen naar de Palestijnse Gebieden. Als u reist, moet u rekening houden met de (inreis)regels die in Israël of in Jordanië gelden. Meer informatie hierover kunt u terugvinden in de reisadviezen voor Israël en Jordanië.
Rijbewijs
Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Palestijnse Gebieden. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voordat u gaat reizen welke inentingen u nodig heeft voor de Palestijnse Gebieden. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende voorraad mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar de Palestijnse Gebieden.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar de Palestijnse Gebieden. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse vertegenwoordiging u niet of minder goed helpen als u in de problemen komt. De Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden kan in Gaza geen consulaire bijstand verlenen.
Rood: niet reizen
Reis niet naar Gaza. De veiligheidssituatie is daar slecht. De leefomstandigheden zijn er slecht en er vinden veel demonstraties plaats. Hierdoor kan de veiligheidssituatie in korte tijd verder verslechteren. De huidige politieke ontwikkelingen verhogen dit risico.
Ook vinden er regelmatig beschietingen vanuit Gaza op Israël plaats, waarop Israël reageert met (lucht)aanvallen. Het risico bestaat slachtoffer te worden van deze beschietingen.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Door gewelddadige en gewapende confrontaties tussen het Israëlische leger en Palestijnen is de veiligheidssituatie in en rond de steden Nablus en Jenin op de Westelijke Jordaanoever slecht. Het is daar onrustig en het geweld kan opeens weer oplaaien.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt het af om daar voor niet-noodzakelijke reizen heen te reizen. Als u toch voor noodzakelijke reizen besluit daar naartoe te reizen, wees dan extra voorzichtig en neem vooraf contact op met de Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar de rest van de Palestijnse Gebieden. De risico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem
De Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, is sinds 1967 door Israël bezet.
Er zijn regelmatig steek- en schietincidenten in de oude stad van Jeruzalem, bij controleposten, vluchtelingenkampen, de Israëlische afscheidingsbarrière en Israëlische nederzettingen.
Controleposten
Wees alert op mogelijke incidenten bij de controleposten (checkpoints) op de toegangswegen naar de grote steden op de Westelijke Jordaanoever. Vooral op de toegangswegen naar de steden Jericho, Bethlehem, Hebron, Nablus en Oost-Jeruzalem. Veiligheidsincidenten vinden vaak plaats bij controleposten die leiden naar deze steden. Dat gebeurt ook bij de Israëlische nederzettingen langs deze toegangswegen en in en in de buurt van de oude stad van Jeruzalem. Wees extra waakzaam op Highway 60 van het kruispunt Gush Etzion naar de stad Hebron en van Tappuah Junction naar de stad Nablus.
Nederzettingen
Op de Westelijke Jordaanoever, in de buurt van Israëlische nederzettingen, vinden regelmatig gewelddadige incidenten plaats tussen Palestijnen en Israëliërs. Soms wordt er met stenen naar auto’s gegooid. U loopt daar het risico als omstander slachtoffer te worden van het geweld tussen Palestijnen en Israëliërs, die in nederzettingen wonen, en de Israëlische veiligheidsdiensten.
Gewelddadige incidenten
Er komen in het grensgebied tussen Oost- en West-Jeruzalem en in en in de buurt van de oude stad van Jeruzalem gewelddadige incidenten voor tussen Palestijnen en Israëliërs. Tijdens religieuze feestdagen is de situatie vooral in en in de buurt van de oude stad extra gespannen en kan de situatie snel verslechteren. Wees daarom extra alert. Het advies is dat u zich vooraf goed over de veiligheidssituatie informeert bij de Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden. Of u informeert zich bij de lokale autoriteiten. Reis bij voorkeur en als dat mogelijk is samen met iemand die de situatie en omgeving goed kent.
Terrorisme
Op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem komen regelmatig aanslagen voor. Vanuit Gaza worden regelmatig raketaanvallen uitgevoerd op Israël. Wees waakzaam. Dit geldt ook voor het grensgebied tussen Oost- en West-Jeruzalem en in en in de buurt van de oude stad van Jeruzalem.
Demonstraties
Wees alert en vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen. Vermijd alle demonstraties. Palestijnen demonstreren regelmatig. De demonstraties zijn op verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever. Bijvoorbeeld in het centrum van de steden. Bij demonstraties bij de controleposten, rondom nederzettingen en in Jeruzalem is bijna altijd Israëlisch leger en politie aanwezig. Bij dit soort demonstraties vindt regelmatig geweld plaats.
LHBTIQ+
Seksuele betrekkingen met een persoon van hetzelfde geslacht zijn illegaal en strafbaar in Gaza. Er gelden zeer strenge straffen en u riskeert een gevangenisstraf van 10 jaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Op de Westelijke Jordaanoever zijn deze seksuele relaties wel legaal maar worden niet algemeen geaccepteerd.
Houd er, in het bijzonder in het openbaar, rekening mee dat de acceptatie van LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) in de Palestijnse Gebieden zeer beperkt is.
Natuurgeweld
Overstromingen
Op de Westelijke Jordaanoever, ook in de buurt van de Dode Zee, kunnen in de periode oktober tot en met maart flash-floods voorkomen. Wanneer het regent in de gebieden die hoger liggen, kunnen de rivierbeddingen die uitkomen in de Jordaanvallei in korte tijd onderlopen.
Bosbranden
Door langdurige droogte kunnen er bosbranden ontstaan.
Aardbevingen
De Palestijnse Gebieden liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen. Volg de berichten in de lokale media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Gezondheidszorg
De beschikbaarheid en de kwaliteit van medische voorzieningen in de Palestijnse Gebieden is beperkter dan in Nederland. Medisch personeel spreekt niet altijd Engels. Als het mogelijk is, kunt u zich beter laten behandelen in een ziekenhuis in Israël. De kosten van een behandeling kunnen hoog zijn.
Het is belangrijk om een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af te sluiten.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende voorraad mee, dus ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar de Palestijnse Gebieden.
Bent u in de Palestijnse Gebieden en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in de Palestijnse Gebieden.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders dan het medicijn dat beschikbaar is in de Palestijnse Gebieden? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in de Palestijnse Gebieden geschikt is voor u.
De Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden en het Ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen.
Informatie over actuele epidemieën en aanbevolen vaccinaties
Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.
Hier vindt u informatie over:
- epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Grenspassage met Jordanië
De belangrijkste grenspassage tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië (Allenby / King Hussein Bridge) is open. Houd rekening met lange wachttijden. De grensovergang voor reizigers is van zondag tot en met donderdag open van 08:00 tot 23.30 uur. Op vrijdag en zaterdag is de grensovergang open van 08:00 tot 15:30 uur. Zorg dat u minimaal 3 uur voor sluitingstijd bij de grensovergang aanwezig bent. Reizigers met (ook) een Palestijnse identiteitskaart kunnen het beste op vrijdagen en zaterdagen niet later dan 09:30 uur via deze grensovergang reizen.
Reizen naar Gaza
Gaza is niet vrij toegankelijk. U moet vooraf toestemming aanvragen bij de Israëlische en Gazaanse autoriteiten.
Grensovergang Erez
De grensovergang tussen Israël en Gaza bij Erez is alleen open voor personen met een speciale vergunning. Die vergunning moet aangevraagd worden bij de Israëlische autoriteiten. De volgende reizigers krijgen in principe geen vergunning om de grensovergang bij Erez te passeren:
- Reizigers met een dubbele nationaliteit (Palestijns en Nederlands).
- Reizigers die via Rafah naar Gaza zijn gereisd.
- Reizigers die Gaza eerder via Rafah hebben verlaten.
Deze reizigers moeten de grensovergang bij Rafah gebruiken.
Grensovergang Rafah
Heeft u naast de Nederlandse ook de Palestijnse nationaliteit? Bent u via de grensovergang tussen Gaza en Egypte (Rafah) naar Nederland gereisd? En wilt u na uw bezoek aan Nederland via Rafah terug naar Gaza? Vraag dan voor u reist aan de Palestijnse vertegenwoordiging in de stad Caïro of de grens open is.
Wegverkeer
Wees voorzichtig in het verkeer. Het rijgedrag van veel verkeersdeelnemers is gevaarlijk. Soms wordt er met stenen naar auto’s gegooid. Als u de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en Israël overgaat, komt u langs controleposten waarbij om uw legitimatie kan worden gevraagd. Houd deze altijd bij de hand.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Foto’s maken
Maak in de Palestijnse Gebieden geen foto’s van checkpoints en andere militaire objecten. Dit is strafbaar.
Nederlanders met de Palestijnse nationaliteit die via Jordanië reizen
Bent u Nederlander en heeft u (naast de Nederlandse) ook de Palestijnse nationaliteit? Of bent u geboren in de Palestijnse gebieden en staat dat geregistreerd? Dan mag u niet de Westelijke Jordaanoever in of uit via Ben Gurion International Airport in Israël. U moet via Jordanië reizen.
Nederlanders met ook de Israëlische nationaliteit?
De Israëlische wet verbiedt alle personen met de Israëlische nationaliteit om in de zogenaamde A-zones van de Palestijnse gebieden te komen. Dat zijn de steden die door de Palestijnse Autoriteiten worden bestuurd. Bijvoorbeeld de steden Ramallah, Bethlehem en Nablus. Ook Nederlanders met de Nederlandse en de Israëlische nationaliteit mogen van de Israëlische autoriteiten niet in deze A-zones komen.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in de Palestijnse Gebieden? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 100
- Ambulance: 101
- Brandweer: 102
Contactgegevens Nederlandse vertegenwoordiging
De Nederlandse vertegenwoordiging is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in de Palestijnse Gebieden en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de Nederlandse vertegenwoordiging. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden
Meer informatie over de Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden (gevestigd in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever).
Geen Nederlandse vertegenwoordiging in Gaza
Er is geen Nederlandse vertegenwoordiging in Gaza. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah (Westelijke Jordaanoever).
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u in de Palestijnse Gebieden en bent u in nood? Bijvoorbeeld omdat u bent opgenomen in het ziekenhuis of omdat u bestolen bent? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht? Bijvoorbeeld bij politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de Nederlandse vertegenwoordiging via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Vergeet dan niet om u weer af te melden wanneer u de Palestijnse Gebieden verlaat.
Kaart bij reisadvies Palestijnse Gebieden
