Reisadvies Jordanië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 28-01-2022 | Nog steeds geldig op: 29-01-2022

De kleurcode voor Jordanië is oranje. Het land is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 29 januari 2022 is Jordanië een hoogrisicogebied. Meer informatie over de in Jordanië en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek Coronavirus. Lees het hele reisadvies.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebied op vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Jordanië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.       
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Jordanië
Download 'Kaart bij reisadvies Jordanië' (PDF, 145 kB)

Reischecklist Jordanië

Reist u naar Jordanië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Jordanië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Jordanië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.
 • Een visum kan bij aankomst op de luchthaven worden gekocht.  
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Jordanië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Jordanië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is in de strook van 10 kilometer langs de grens met Syrië en Irak.

Demonstraties

Door de economische moeilijkheden en de economische en politieke maatregelen van de Jordaanse regering kunnen er demonstraties en wegblokkades voorkomen. De politie kan bijvoorbeeld hoofdwegen afsluiten. Ook kan de politie wegen in het zuiden (zoals de Desert Highway) blokkeren, waar bekende toeristische attracties liggen (Wadi Rum, Petra en Aqaba).

Terrorisme

Jordanië maakt deel uit van de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering IS (Islamitische Staat). In het hele land is er daarom een beperkt risico op terroristische aanslagen. Dat is vooral op plaatsen waar veel mensen komen. Er zijn verscherpte maatregelen bij openbare gelegenheden, zoals hotels en winkelcentra.

Syrische vluchtelingen in Jordanië

Jordanië heeft veel vluchtelingen uit Syrië opgenomen. Zij hebben zich vooral in het noorden van Jordanië en in de hoofdstad Amman gevestigd. Bij gelegenheid ontstaan er spanningen. Bijvoorbeeld in en rond de steden Mafraq en Ramtha.

Natuurgeweld

Tijdens het regenseizoen (ongeveer van oktober tot april) kunnen er flash floods voorkomen. Droge ‘wadi’s’ (valleien) kunnen razendsnel onder water lopen. Ook kunnen hierdoor aardverschuivingen ontstaan die wegen blokkeren.

Zorg dat u goed geïnformeerd blijft over de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld de berichten in de (sociale) media. Vraag ook informatie op bij uw hotel of reisorganisatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Jordanië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Let op: u kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Jordanië inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreisbeperkingen Jordanië

Het inreizen is verbonden aan een aantal voorwaarden:

 • Voordat u naar Jordanië reist, moet u zich aanmelden bij de Jordaanse overheid. Dit kan op de website van de Jordaanse overheid. Na registratie krijgt u een bevestiging met een QR code. U dient deze code te laten zien voor vertrek naar Jordanië.
 • Op basis van uw registratie, waarin u ook kunt aangeven of u gevaccineerd bent, krijgt u de inreisvoorwaarden te zien.
 • Met een herstelbewijs kunt u Jordanië niet inreizen.
 • Alle reizigers (ook als u volledig gevaccineerd bent) moeten een negatieve PCR-test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek naar Jordanië.
 • U heeft een bewijs van een zorgverzekering nodig voor vertrek naar Jordanië.
 • Voor aankomst moet u een gezondheidsverklaring invullen. Deze krijgt u in de meeste gevallen van uw luchtvaartmaatschappij.
 • Bij aankomst in Jordanië wordt op het vliegveld weer een PCR-test afgenomen, ook als u volledig gevaccineerd bent. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 5 jaar De uitslag van de test hoeft niet op de luchthaven te worden afgewacht. U ontvangt de uitslag van deze test via de e-mail. Als u positief wordt getest, moet u 7 dagen in thuisquarantaine blijven als u geen symptomen heeft en 10 dagen als u wel symptomen heeft. Op dag 7 of op dag 10 moet een nieuwe PCR-test worden afgenomen.
 • Het vaccinatiebewijs moet in het Engels of in het Arabisch zijn opgesteld.

De website van Royal Jordanian (informatie in het Engels) geeft een overzicht van de laatste inreisvoorwaarden (let op, dit is geen overheidswebsite).

Algemene maatregelen

In ‘de gouden driehoek’, Aqaba – Petra – Wadi Rum, is de avondklok opgeheven. Wel moet men een vaccinatiebewijs (minimaal 21 dagen na eerste dosis) of een PCR-test (die niet ouder is dan 72 uur) kunnen laten zien om toegang te krijgen tot deze plaatsen. 

De laatste informatie hierover is terug te lezen op de website van de Jordaanse overheid (informatie in het Engels).

Testlocaties in Jordanië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Jordanië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels) vindt u informatie over de actuele COVID-19-situatie in Jordanië.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Jordanië voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

De internationale luchthaven van Amman is open voor commerciële vluchten.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Jordanië op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Jordanië.

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten en mensen

Maak in Jordanië geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten of politie zonder hun toestemming. Houd hier rekening mee.

LHBTI’s

LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen) uiten hun geaardheid niet openlijk in Jordanië. Meestal hebben LHBTI’s geen problemen met de autoriteiten. Homoseksualiteit is niet strafbaar en er is een actieve LHBTI-gemeenschap in Amman. Maar sociaal/publiekelijk wordt het uiten van de LHBTI-geaardheid of LHBTI-identiteit niet geaccepteerd. Houd hier rekening mee.

Lichamelijk contact in het openbaar

Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet altijd geaccepteerd. Houd hier rekening mee.

Alcohol en drugs

Alcohol is algemeen verkrijgbaar maar openbaar dronkenschap en gebruik van drugs zijn strafbaar. Houd hier rekening mee.

Het Koningshuis en religie

Toon respect voor de Koning. Toon respect voor religieuze gebruiken. Vooral tijdens de heilige maand van Ramadan. Draag bedekkende kleding bij een bezoek aan het oude gedeelte van de hoofdstad Amman. Ook bij een bezoek aan een Moskee en andere religieuze plaatsen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Jordanië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 911 (112 vanaf mobiele telefoons).

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Amman

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade op deze website.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven