Reisadvies Jordanië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 06-12-2018 | Nog steeds geldig op: 20-02-2019

De grens tussen Jordanië en Syrië is open maar reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied met Syrië. Tijdens het regenseizoen (oktober tot april) kunnen er flash floods voorkomen. Hierdoor kan het zijn dat aardverschuivingen wegen blokkeren. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het gebied waar u bent of naar toe reist. Volg bijvoorbeeld de berichten in de (sociale) media. Vraag ook informatie op bij uw hotel of reisorganisatie.

Kaart bij reisadvies Jordanie
Download 'Kaart bij reisadvies Jordanië' (PDF, 137 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Amman, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De grens tussen Jordanië en Syrië is open. Reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied met Syrië.

Tijdens het regenseizoen (oktober tot april) kunnen er flash floods voorkomen. Hierdoor kan het zijn dat aardverschuivingen wegen blokkeren. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het gebied waar u bent of naar toe reist. Volg bijvoorbeeld de berichten in de (sociale) media. Vraag ook informatie op bij uw hotel of reisorganisatie.

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

Door de economische ontwikkeling en de maatregelen van de regering in Jordanië, kunnen er demonstraties en wegblokkades voorkomen. De politie kan bijvoorbeeld hoofdwegen afsluiten. Ook kan de politie wegen in het zuiden (zoals de Desert Highway) blokkeren, waar bekende toeristische attracties liggen (Wadi Rum, Petra en Aqaba).

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen, de veiligheidssituatie en mogelijke demonstraties. Volg het plaatselijk nieuws via de lokale media. Vraag bij uw hotel om informatie.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (112 vanaf mobiele telefoons).

Nederlandse ambassade in Amman

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Amman op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is in:

  • de strook van 10 kilometer langs de grens met Syrië en Irak;
  • het grensgebied met Irak.

Syrische vluchtelingen in Jordanië

Jordanië heeft veel vluchtingen uit Syrië opgenomen. Zij hebben zich vooral in het noorden van Jordanië en in de hoofdstad Amman gevestigd. Soms ontstaan er  spanningen. Bijvoorbeeld in en rond de steden Mafraq en Ramtha.

Naar boven

Terrorisme

Jordanië maakt deel uit van de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering IS (Islamitische Staat). In het hele land is er daarom een risico op terroristische aanslagen. Dat is vooral op plaatsen waar veel mensen komen. Er zijn verscherpte maatregelen bij openbare gelegenheden, zoals hotels en winkelcentra.

  • Op 10 en 11 augustus 2018 zijn er in de steden Fuheis en Salt terroristische aanslagen geweest. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten en mensen

Maak in Jordanië geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten of politie zonder hun toestemming. 

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Jordanië. Houd hier rekening mee.

Lichamelijk contact in het openbaar

Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet altijd geaccepteerd. Houd hier rekening mee.

Alcohol en drugs

Openbaar dronkenschap en gebruik van drugs is strafbaar.

Het Koningshuis en religie

Toon respect voor de Koning. Toon respect voor religieuze gebruiken. Vooral tijdens de heilige maand van Ramadan. Draag bedekkende kleding bij een bezoek aan het oude gedeelte van de hoofdstad Amman. Ook bij een bezoek aan een Moskee en andere religieuze plaatsen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Jordanië kunnen aardbevingen voorkomen.

Tijdens het regenseizoen (oktober tot april) kunnen er flash floods voorkomen. Hierdoor kan het zijn dat aardverschuivingen wegen blokkeren.

Zorg dat u goed geïnformeerd blijft over de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld de berichten in de (sociale) media. Vraag ook informatie op bij uw hotel of reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Jordanië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven