Reisadvies Thailand

Laatst gewijzigd op: 26-07-2017 | Nog steeds geldig op: 17-10-2017

Wees respectvol tijdens periode van crematieplechtigheden voor de overleden koning van 25 tot en met 29 oktober 2017. Reis niet naar de 4 zuidelijke provincies van Thailand: Yala, Narathiwat, Pattani, Songkhla.

Kaart bij reisadvies Thailand
Download 'Kaart bij reisadvies Thailand' (PDF, 1.012 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bangkok, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 13 oktober 2016 is de koning van Thailand overleden. Er volgt een periode van rouw tot de crematieplechtigheden zijn afgerond. Deze vinden plaats van 25 tot en met 29 oktober 2017.

Ga respectvol om met de gevoelens van de Thaise bevolking in deze periode. Vermijd kritische uitspraken of discussies over het Koningshuis. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het Koningshuis. Dit wordt strikt gehandhaafd met zeer zware straffen tot gevolg.

Mogelijk worden rond de crematieplechtigheden extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zorg dat u zich altijd kunt identificeren.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via de lokale media. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

Sinds de staatsgreep van 2014 gelden in Thailand beperkingen voor politieke en openbare bijeenkomsten en demonstraties. Vermijd deze. Doe ook geen politieke uitlatingen in het openbaar of op sociale media. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg het plaatselijk nieuws via de lokale media.

Verkeersveiligheid

In Thailand vallen veel dodelijke verkeersslachtoffers. U kunt daarom beter geen motor, jetski of bromfiets huren en die zelf besturen. De meeste motoren en bromfietsen die u huurt zijn onverzekerd. Ook brommertaxi’s zijn onveilig en kunt u beter niet gebruiken.

Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie.

Reizen per openbaar vervoer

Reizen per bus kan gevaarlijk zijn. Vooral door plotseling opkomend slecht weer tijdens de regentijd. Maar ook buiten de regentijd kan reizen per bus gevaarlijk zijn. Dit komt door de slechte kwaliteit van de bussen. En het gebrek aan onderhoud van de bussen. Wees vooral na zonsondergang alert als u met het openbaar vervoer reist.

Risico met (veer)boten

Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral met slecht weer. Reizen met veerboten kan in Thailand erg gevaarlijk zijn. Dit omdat de veerboten:
• vaak te vol beladen zijn;
• niet altijd goed onderhouden zijn;
• geen of te weinig reddingsmateriaal aan boord hebben.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Thailand op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 191 en 1155 (politie), 1669 (ambulance algemeen), 1646 (ambulance regio Bangkok), 199 (brandweer).

Toeristenpolitie

Bent u slachtoffer van een misdrijf in Thailand? Neem dan contact op met de toeristenpolitie via telefoonnummer 1155.

Nederlandse ambassade in Bangkok

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Bangkok op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen:

Reis niet naar de 4 zuidelijke provincies:

  • Yala;
  • Narathiwat;
  • Pattani;
  • Songkhla.

Sinds 2004 komen in de 4 zuidelijke provincies zeer regelmatig aanslagen voor. Het gaat om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders van het land. Steeds vaker zijn ook burgers het slachtoffer. Het aantal aanslagen neemt in intensiteit toe. Er vallen bijna dagelijks (dodelijke) slachtoffers. Sinds 2004 zijn er al meer dan 7.000 mensen omgekomen. Een klein deel van deze mensen komt uit het buitenland.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

  • het grensgebied met Cambodja in de provincie Sisaket;
  • het grensgebied met Cambodja in de provincie Surin;
  • de noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Myanmar.

Het grensgebied van Sisaket

De provincie Sisaket ligt aan de grens met Cambodja. Thailand en Cambodja zijn het in dit gebied oneens over de grenzen. Lange tijd bestond onenigheid over het gebied rondom de tempel Preah Vihear. Begin 2011 braken gevechten uit tussen beide legers. Daarbij kwamen militairen en burgers om het leven. In 2013 kende het International Gerechtshof het gebied rond de tempel toe aan Cambodja. Maar er wordt nog onderhandeld over het precieze verloop van de grens. De situatie in het gebied blijft gespannen.

Het grensgebied van Surin

In mei 2011 waren er ook gevechten in Surin, rondom 2 tempels in deze provincie. Aan Thaise en Cambodjaanse kant vielen hierbij doden. Ook hier blijft de situatie gespannen.

De noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Myanmar

Langs de noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Myanmar kan het onrustig zijn. In dit gebied vechten het leger van Myanmar en gewapende etnische groepen soms met elkaar. In dat geval zijn de grenzen tussen Thailand en Myanmar gesloten.

Naar boven

Criminaliteit

Op Phuket, Pattaya en Koh Samui moet u als toerist oppassen voor bedrog bij verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Vaak vraagt de verhuurder uw paspoort of rijbewijs als onderpand. Als u de jetski of scooter weer inlevert, beweert de verhuurder dat er schade is gemaakt. U krijgt uw paspoort of rijbewijs pas terug nadat u een erg hoog bedrag betaalt.

U kunt daarom het beste een kopie van uw rijbewijs (of uw paspoort) geven. Geef niet het originele document. De Thaise autoriteiten hebben bepaald dat inname van een rijbewijs of paspoort niet mag.

Bromfietsdiefstal

Gehuurde bromfietsen worden vaak gestolen. De bromfietsen worden niet door de verhuurder verzekerd. Nadat de bromfiets is verhuurd, laat de verhuurder deze stelen door handlangers. Daarna dwingt de verhuurder de huurder om de nieuwprijs van de bromfiets te betalen. Soms wordt een huurder daarbij fysiek bedreigd.

Drugsverkoop

Op stranden met veel jongeren, spelen kleine drugshandelaren, politieagenten en een tussenpersoon vaak onder 1 hoedje. Na de verkoop van drugs, arresteren agenten in burger de koper. Terwijl de koper gevangen is, wordt zijn paspoort afgenomen. Een tussenpersoon treedt daarna op als bemiddelaar. De koper moet een extreem hoge borgsom betalen om vrij te komen.

Toeristenpolitie

Bent u slachtoffer van een misdrijf in Thailand? Neem dan contact op met de toeristenpolitie via telefoonnummer 1155.

Naar boven

Terrorisme

In 2015, 2016 en 2017 vonden in Thailand meerdere aanslagen plaats. In 2015 vonden meerdere aanslagen plaats in Bangkok en op het eiland Koh Samui. In augustus 2016 vonden meerdere explosies plaats in Hua Hin, Trang, Krabi, Nakhon Sri Thammarat, Phuket, Surat Thani, en Khao Lak. In 2017 vonden aanslagen plaats in Bangkok. Bij deze aanslagen zijn doden en gewonden gevallen. Er is een kans op nieuwe veiligheidsincidenten in deze en andere gebieden van Thailand.

Blijf alert en volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Er zijn grotere veiligheidsrisico’s op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen. Deze kunnen een doelwit zijn voor een aanslag. In sommige toeristische bestemmingen is meer veiligheidspersoneel aanwezig.

Ook komen bijna dagelijks aanslagen voor in de vier zuidelijke provincies in Thailand. Reis niet naar deze provincies (zie ook onder ‘Onveilige gebieden’).

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Op 13 oktober 2016 is de koning van Thailand overleden. Er volgt een periode van rouw tot de crematieplechtigheden zijn afgerond. Deze vinden plaats van 25 tot en met 29 oktober 2017. Ga respectvol om met de gevoelens van de Thaise bevolking in deze periode.

Vermijd kritische uitspraken of discussies over het Koningshuis. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het Koningshuis. Dit wordt strikt gehandhaafd met zeer zware straffen tot gevolg.

Neem geen elektronische sigaretten en vullingen mee naar Thailand. E-sigaretten kunnen op het vliegveld in beslag worden genomen. U loopt het risico om een hoge boete te krijgen of een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.

In toeristische gebieden zijn drugs gemakkelijk verkrijgbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Thailand veel zwaarder is dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Thaise gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Thailand maakt men weinig verschil tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Luchtvervuiling grote steden Thailand

In de meeste grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Thailand reist.

Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling in verschillende grote steden op de website Air Pollution in World.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. U kunt voor meer informatie contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Thailand kunnen in het regenseizoen van mei tot en met september plotseling zware stormen voorkomen. In die periode, maar soms ook erbuiten, kunnen ook ernstige overstromingen voorkomen. De elektriciteit kan opeens uitvallen. Dan werkt de telefoon en het internet niet meer. Ook zijn er soms transportproblemen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

De toelatingseisen om Thailand over land in te reizen zijn gewijzigd. Wilt u vaker dan 2 keer per jaar over land inreizen? Dan moet u van te voren een visum aanvragen. Kijk voor meer informatie op  de website van de ambassade van Thailand in Den Haag.

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Thailand in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Voorkom een langer verblijf dan uw visum toestaat. U kunt dan een hoge boete krijgen of in de gevangenis terecht komen. De omstandigheden in Thaise gevangenissen zijn zwaar.

Naar boven

Tips van de ambassade

Het bezit van of de handel in drugs in Thailand wordt veel zwaarder bestraft dan in Nederland. Wees u hiervan bewust.

Wilt u werken, studeren of u vestigen in Thailand? Ga dan voor meer informatie naar de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte