Nederland Wereldwijd

Reisadvies Myanmar

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het reisadvies voor Myanmar is gedeeltelijk rood en oranje. Door de staatsgreep van 1 februari 2021 is de veiligheidssituatie in heel Myanmar verder verslechterd. Alle niet-noodzakelijke reizen naar Myanmar wordt nog steeds sterk afgeraden, ondanks dat toeristische visa worden afgegeven. Door de economische en financiële crisis is het land instabiel en kunnen gewelddadige protesten met bomaanslagen voorkomen. Het leger is ‘Operatie Anawratha’ gestart met als doel de macht te houden en het land onder controle te brengen. Er zijn veel gevechten met de Ethnic Armed Organisations (EAO’s) en de People’s Defence Forces in de staten Chin, Kachin, Sagaing en Magway. Ook in de steden is er op verschillende plekken nog elke dag onrust. In de steden Yangon en Mandalay komen ook explosies voor en heeft het leger de staat van beleg afgekondigd in delen van de steden Yangon en Mandalay. Er is een avondklok ingesteld in de stad Yangon van 0.00 uur tot 4.00 uur) en in andere steden en gebieden (soms vanaf 20.00 uur). Als u in Myanmar bent, bedenk dan of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u daar blijft. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Laatst gewijzigd op: 09-06-2022
Nog steeds geldig op: 01-07-2022

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het noordelijke gebied van de staat Rakhine met de stad Sittwe, de staten Chin en Kachin, de regio Sagaing, het noordelijke gebied van de staat Shan (behalve de steden Lashio, Hsipaw) en de streek ten noorden van Thailand aan de grens met Laos in de staat Shan zijn rood. Verder is het grensgebied van Mae Sai tot Mae Sot rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • De rest van het land is kleurcode oranje (ook het zuidelijke gedeelte van de staat Rakhine (met de stad Ngapali). Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden en steden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
  • Verblijft u in Myanmar? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies