Reisadvies Myanmar
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 01-07-2022
Rood: niet reizen
- De kleurcode van het noordelijke gebied van de staat Rakhine met de stad Sittwe, de staten Chin en Kachin, de regio Sagaing, het noordelijke gebied van de staat Shan (behalve de steden Lashio, Hsipaw) en de streek ten noorden van Thailand aan de grens met Laos in de staat Shan zijn rood. Verder is het grensgebied van Mae Sai tot Mae Sot rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- De rest van het land is kleurcode oranje (ook het zuidelijke gedeelte van de staat Rakhine (met de stad Ngapali). Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden en steden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
- Verblijft u in Myanmar? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Myanmar? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Myanmar favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Myanmar reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Myanmar in Brussel, België.
- Visa kunnen online worden aangevraagd bij het Ministry of Labour, Immigration and Population.
Voor zakenvisa geldt dat een in Myanmar geregistreerd bedrijf (let op: dit mag geen NGO of INGO zijn) een uitnodigingsbrief moet geven. De uitnodigingsbrief en het bewijs van registratie van het bedrijf moeten meegestuurd worden bij de visumaanvraag. Meer informatie is te vinden op de website van de Ministry of Labour, Immigration and Population. Voor vragen neem contact op met de de ambassade van Myanmar in Brussel, België. - Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig. Sinds de staatsgreep en ook door de enorme druk die COVID heeft veroorzaakt op het gezondheidssysteem in Myanmar, is de gezondheidszorg verder verslechterd. Houd er rekening mee dat u, ondanks een goede reisverzekering, niet alle zorg kunt krijgen die nodig is.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Myanmar. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Myanmar. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Myanmar.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Myanmar. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Rakhine
Reis niet naar het noorden van de staat Rakhine. Hoewel de conflictsituatie sinds enige maanden een beetje is verbeterd, blijft de situatie instabiel. Vooral in en rondom de stad Sittwe en in de noordelijke gebieden van Rakhine blijft de situatie gespannen. In augustus 2017 was er een grote toename van geweld. Hierdoor zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 742.000 Rohingya’s naar Bangladesh gevlucht. Dit aantal is blijven oplopen tot ca. 1 miljoen.
Door de spanningen mag u van de overheid bijvoorbeeld ‘s-avonds niet de straat op. Er is een avondklok. Dit geldt voor plaatsen in het noorden van Rakhine. De overheid kan de regels voor veiligheid (zoals de avondklok) aanpassen als de situatie verandert.
Chin
Reis niet naar de staat Chin. Hier vinden vaak gevechten plaats tussen het leger en gewapende groeperingen.
Kachin
Reis niet naar de staat Kachin. Er vinden vaak gevechten plaats tussen gewapende groepen en het leger. Mensen vluchten vanuit de staat Kachin naar andere delen van het land. De staat Kachin is een conflictgebied en de situatie is zeer onvoorspelbaar.
Sagaing
Reis niet naar de staat Sagaing. Hier vinden vaak gevechten plaats tussen gewapende groepen en het leger.
Shan
Reis niet naar het noorden van de staat Shan. In het noorden van de staat Shan zijn vaak gevechten tussen gewapende etnische groepen en het leger. Mensen vluchten vanuit Shan naar andere delen van het land.
Reis niet naar de streek ten noorden van Thailand aan de grens met Laos in de staat Shan (de Gouden Driehoek). Hier zijn drugsbendes actief.
Grensgebied met Thailand (van Mae Sai in het noorden tot aan Mae Sot)
Reis niet naar het grensgebied met Thailand tussen Mae Sai en Mae Sot.
Sinds de staatsgreep zijn hier activisten naar toe gevlucht, iets dat het leger aanleiding geeft om daar hevige militaire acties uit te voeren. Dit leidt tot een toename in het aantal vluchtelingen in kampen in het gebied.
Grensgebieden
In de grensgebieden liggen onontplofte explosieven en landmijnen. Let hier extra goed op en loop niet buiten de hoofdwegen.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Let op: Toeristische reizen zijn geen noodzakelijke reizen!
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van het land behalve de rode gebieden zoals hierboven beschreven.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de stad Ngapali in het zuiden van de staat Rakhine. Gebruik dan de luchthaven van de stad Thandwe of de autoweg ten zuiden van Ngapali.
Reis niet verder noordelijk dan de lijn ter hoogte van de plaats Thandwe (zie kaart).
De officiële grensovergangen bij Mae Sai en Mae Sot zijn open voor lokale handel. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar/via deze grensovergangen, dus niet voor toeristische doeleinden.
Demonstraties
Op 1 februari 2021 heeft het leger van Myanmar een staatsgreep gepleegd en sindsdien geldt de noodtoestand. De veiligheidssituatie in Myanmar is verder verslechterd en instabiel. De politieke situatie blijft onrustig in het hele land. Door de economische en financiële crisis is het land instabiel en kunnen gewelddadige protesten met bomaanslagen voorkomen.
Daarom geldt het dringende advies om in een veilige omgeving te verblijven en verplaatsingen te beperken.
Blijf altijd alert. Vermijd samenscholingen en mogelijke confrontaties van demonstranten met de militairen en politie.
Vervolging
Autoriteiten in Myanmar kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de nationaliteit van dat land heeft of heeft gehad.
Natuurgeweld
Overstromingen en verkeersproblemen
In Myanmar zijn er van juni tot november zware regenbuien. In dit regenseizoen kan er zoveel regen vallen dat er overstromingen en verkeersproblemen ontstaan. Overstromingen zorgen vaak voor schade aan wegen en bruggen die ook na het regenseizoen voor problemen kan zorgen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de (weer)berichten in de media en informeer u over de situatie.
Tropische stormen
In Myanmar kunnen van april tot november tropische stormen en cyclonen voorkomen. Er kunnen dan overstromingen en landverschuivingen ontstaan. Volg de instructie van de autoriteiten op.
Meer weten over de weersomstandigheden in Myanmar? Ga naar de website (informatie in het Engels):
Aardbevingen
In Myanmar komen ook aardbevingen voor. In 2016 vond een aardbeving plaats in het midden van Myanmar. Hierdoor was er schade aan tempels in de toeristische stad Bagan. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Storing telecommunicatiediensten
Door de vele stroomonderbrekingen adviseren wij een lijst digitaal en op papier bij te houden van contactpersonen voor noodgevallen. Volg altijd het lokale nieuws.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u op reis in Myanmar en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval, natuurgeweld? Voelt u zich niet veilig of het is voor uw werkzaamheden niet strikt noodzakelijk in Myanmar te blijven, overweeg dan het land te verlaten. Er zijn hiervoor wisselend en beperkt mogelijkheden, dus volg de ontwikkelingen via de actuele informatie van de luchtvaartmaatschappijen. Wilt u het land verlaten? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Yangon via +31 247 247 247 of mail naar YAN@minbuza.nl.
Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of stuur een mail naar YAN@minbuza.nl, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisvoorwaarden
Alle niet-noodzakelijke reizen naar Myanmar wordt sterk afgeraden. U moet voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Myanmar heeft ingesteld.
U moet toestemming hebben van de Myanmarese overheid om Myanmar in te mogen reizen.
Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de overheid van Myanmar (informatie in het Engels) en de website van de ambassade van Myanmar in Brussel.
Quarantaine
U bent verplicht om na aankomst in Myanmar in hotelquarantaine te gaan voor minimaal 5 dagen. Tijdens deze quarantaineperiode wordt u meerdere keren getest met een PCR-test. De kosten voor de hotelquarantaine en de PCR-testen moet u zelf betalen. Bij een positief testresultaat wordt u gedwongen opgenomen in een door de overheid aangewezen ziekenhuis. Houd er rekening mee dat u hoge kosten kunt verwachten.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Myanmar
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Myanmar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
Luchtvervuiling
De luchtkwaliteit is in de droge periode van december tot april erg slecht. Lees de actuele informatie over de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (WAQI) (informatie in het Engels).
Gezondheidszorg
Houd er rekening mee dat de medische zorg in Myanmar beperkt is en van lagere kwaliteit. Sinds de staatsgreep en ook door de enorme druk die COVID heeft veroorzaakt op het gezondheidssysteem in Myanmar is de gezondheidszorg verder verslechterd. Er is nog steeds een tekort aan medisch zorgpersoneel en medische apparatuur. Zelfs in de hoofdstad Yangon is het aanbod aan zorgvoorzieningen niet stabiel. Houd er rekening mee dat u, ondanks een goede reisverzekering, niet alle zorg kunt krijgen die nodig is.
Meer informatie vind u op de website van het Ministerie van Gezondheid en Sport van Myanmar (informatie in het Engels).
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Myanmar te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Wegverkeer
De wegen in Myanmar hebben niet de kwaliteit die u gewend bent in Nederland. Het wegennet is beperkt en is vaak in slechte staat. In het regenseizoen (van mei tot oktober) kunnen veel overstromingen ontstaan en voor verkeersproblemen zorgen door beschadigde wegen en bruggen. Houd hier rekening mee.
Luchtvaart
Vanuit het buitenland kunt u heel beperkt naar Yangon, Myanmar vliegen.
Voor de actuele informatie over wijzigingen in het luchtverkeer zie de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Het is niet bekend of de binnenlandse vliegmaatschappijen goede regels voor veiligheid hebben en deze regels ook naleven. Omdat deze gegevens niet openbaar zijn, zijn er zorgen over de veiligheid van deze vliegmaatschappijen.
Openbaar vervoer
Reizigers wordt geadviseerd niet met de trein te reizen. Treinen zijn slecht onderhouden en voldoen niet aan de veiligheidsnormen.
Tussen de grote steden rijden wel betrouwbare bussen. De kwaliteit van de bussen is niet overal gelijk.
Bootverkeer
Reizigers wordt geadviseerd niet met de veerboot te reizen. De algemene kwaliteit van de veerboten is vaak slecht door slecht onderhoud en de boten zijn vaak overvol.
Grenzen
Alle landsgrenzen zijn voorlopig tot nader order gesloten.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Myanmar.
Cultuurverschillen
Myanmar is een streng boeddhistisch land. Openlijke kritiek op het boeddhisme en onfatsoenlijk gedrag kunnen leiden tot gevangenisstraf. De invoer en uitvoer van beelden van Boeddha is aan strenge regels gebonden. Dat geldt ook voor het gebruik van de afbeelding van Boeddha. Wees terughoudend in de aanschaf van Boeddhabeelden. Gebruik de afbeelding van Boeddha niet voor commerciële doeleinden.
Het is strafbaar om Boeddha-tatoeages te hebben. Als u een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan. U loopt het risico gearresteerd te worden of onmiddellijk het land uitgezet te worden.
Geen foto’s van bepaalde objecten
Maak geen foto’s of filmopnames van militairen, politie of demonstraties.
Drugs
Op het in bezit hebben of gebruiken van zelfs de kleinste hoeveelheid drugs staan zware straffen in Myanmar.
Homoseksualiteit (LHBTIQ) is niet algemeen geaccepteerd
Homoseksualiteit (LHBTIQ) wordt niet algemeen geaccepteerd in Myanmar. Houd hier rekening mee.
Lokale bronnen van informatie
Bent u van plan naar Myanmar te reizen? Volg dan de berichten in de internationale media. Deze lokale nieuwsmedia zijn ook een goede bron van informatie:
- nieuwswebsite Eleven Myanmar (informatie in het Engels)
- nieuwsblad en nieuwswebsite voor Zuidoost Azië The Irrawaddy (informatie in het Engels)
- dagblad en nieuwswebsite The Myanmar Times (informatie in het Engels)
COVID-19 meld- en contactnummers
Public Health Emergency Operation: 067 3420268
Yangon Regional Department of Public Health: 09 449001261 en 09 794510057
Mandalay Regional Department of Public Health: 09 2000344 en 09 43099526
Yangon Airport Health Quarantine Unit: 09799983833
Lokale hulpdiensten
Bent u in Myanmar en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten (alleen vanuit Yangon):
Politie: 199
Toeristenpolitie: 371910, 374281
Ambulance: 295133
Brandweer: 191
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of mail naar YAN@minbuza.nl, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Yangon
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Yangon.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.