Reisadvies Burkina Faso | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 27-03-2018 | Nog steeds geldig op: 15-12-2018

Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen, onder andere op publieke instellingen/gebouwen en op ontvoeringen in het noorden van Burkina Faso. Wees alert en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Kaart bij reisadvies Burkina Faso
Download 'Kaart bij reisadvies Burkina Faso.' (PDF, 319 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bamako (Mali), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 2 maart 2018 zijn er in het centrum van de hoofdstad Ouagadougou terroristische aanslagen gepleegd op de Franse ambassade en het hoofdkwartier van het leger. Hierbij is een groot aantal doden en gewonden gevallen.

Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen, onder andere op publieke instellingen/gebouwen en op ontvoeringen in het noorden van Burkina Faso. Wees alert en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Beperk uw reizen in Burkina Faso. Reis niet naar de grensstreken met Mali. Ten noorden van de lijn van de steden Nouna-Tougan-Ouahigouya-Titao-Djibo-Dori. Reis alleen als het noodzakelijk is ten noorden van de lijn van de steden Solenzo-Dedougou-Yako-Tikaré-Tougouri-Sebba.

Reis alleen als dat noodzakelijk is naar het Nationaal Park W in het grensgebied met Niger en Benin.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Er vallen elk jaar veel doden in het verkeer. De wegen zijn slecht onderhouden en slecht verlicht. Reis daarom alleen overdag op de doorgaande wegen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 78 87 75 49 (ambulance), 18 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Burkina Faso

Er is geen Nederlandse ambassade in Burkina Faso. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Bamako, Mali.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat:

de heer S. Nabalma,
tel. (+226) 78202929 of (+226) 70202929
e-mail: consulat_paysbas_bf@yahoo.fr

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis niet naar de grenstreken met Mali ten noorden van de lijn van de steden Nouna-Tougan-Ouahigouya-Titao-Djibo-Dori. In dit grensgebied vinden aanslagen, gijzelingen en ontvoeringen plaats. Het leger is hier actief tegen terroristische groepen en criminelen.

Reis alleen als het noodzakelijk is ten noorden van de lijn van de steden Solenzo-Dedougou-Yako-Tikare-Tougouri-Sebba. Hier is een toenemende terroristische dreiging met kans op ontvoering.

Reis alleen als dat noodzakelijk is naar het Nationaal Park W in het grensgebied met Niger en Benin. Er is daar een verhoogd risico op ontvoeringen.

Vermijd samenscholingen en demonstraties. Blijf alert en volg het nieuws.

Naar boven

Criminaliteit

Berovingen en gewapende overvallen komen voor. Deze overvallen kunnen gewelddadig zijn. Reist u met de auto? Pas dan op voor overvallers op de hoofdwegen in het land.

Naar boven

Terrorisme

Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen en op ontvoeringen in het noordelijk deel van Burkina Faso. Terroristische organisaties keuren af dat Burkina Faso deel uit maakt van VN stabilisatie missie (MINUSMA) in Mali. Deze deelname verhoogt het risico op terroristische aanslagen op plaatsen waar veel buitenlanders komen. Vooral als deze plaatsen direct te bereiken zijn vanaf de openbare weg.

  • Op 2 maart 2018 vonden er terroristische aanslagen plaats op de Franse ambassade en het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Ouagadougou. Hierbij is een groot aantal doden en gewonden gevallen.

Eerder vond in Ouagadougou in augustus 2017 een terroristische aanslag plaats op het restaurant Aziz Istanbul, en in januari 2016 op het hotel Splendide, allebei in het centrum van de stad Ouagadougou. Ook bij deze aanslagen zijn veel doden en gewonden gevallen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Burkina Faso in Brussel (België).  Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven