Reisadvies Thailand
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 31-03-2023
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar:
- De zuidelijke provincies Yala, Pattani en Narathiwat.
- De districten Chana, Nathawi, Thepha en Sabayoi in de provincie Songkhla.
- Het grensgebied met Myanmar, met uitzondering van de grenssteden Mai Sai, Mai Sot en Ranong.
- Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens in deze gebieden moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Thailand of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf in Thailand gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar:
De provincies Yala, Narathiwat en Pattani en 4 districten in de provincie Songkhla: Chana, Nathawi, Thepha and Sabayoi
In deze provincies en districten zijn gewapende rebellengroepen actief. Deze rebellengroepen plegen regelmatig (bom)aanslagen en brandstichtingen op vooral overheidsgebouwen en druk bezochte plekken. Hiervan kunnen reizigers het slachtoffer worden. In (delen van) de zuidelijke provincies is de noodtoestand van kracht.
Als u een noodzakelijke reis naar deze gebieden maakt, wees dan extra waakzaam. Blijf uit de buurt van overheidsgebouwen en drukke plekken waar veel mensen samenkomen. Blijf ook alert als u afgelegen plekken bezoekt, ook daar is een hoog risico op aanslagen.
Bereid uw reis en verblijf goed voor met een zakencontact of andere vertrouwde persoon ter plaatse die het gebied goed kent. Reis met een officiële (lokale) gids. Informeer u voor vertrek over de laatste ontwikkelingen in deze gebieden door bijvoorbeeld het lokale nieuws te volgen of informatie te vragen bij uw hotel. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
Grensgebied en grensovergangen tussen Thailand en Myanmar
Sinds de staatsgreep in Myanmar op 1 februari 2021 zijn Myanmarese activisten gevlucht naar het grensgebied van Thailand en Myanmar. Voor het Myanmarese leger geeft dit aanleiding om daar hevige militaire acties uit te voeren. Dit leidt tot een toename in het aantal Myanmarese vluchtelingen in kampen in het gebied.
Het grensgebied tussen Thailand en Myanmar, behalve de grenssteden Mae Sai, Mae Sot en Ranong, is niet veilig omdat daar vaak veiligheidsincidenten zijn tussen de Thaise politie en het leger aan de ene kant, en criminele bendes aan de andere kant. Het dichtbegroeide bergachtige grensgebied wordt gebruikt door drugssmokkelaars. Door intensieve patrouille van de Thaise autoriteiten komen daar regelmatig gewelddadige confrontaties voor tussen de Thaise autoriteiten en de drugssmokkelaars. Buiten de grenssteden zijn er politie- en militaire controleposten. Een extra risico is dat het op vele plekken niet helemaal duidelijk is waar de grens loopt.
Het oversteken van de grens buiten de officiële grensovergangen is illegaal en gevaarlijk.
Aan de Myanmarese kant van de grens tussen Thailand en Myanmar geldt een ander reisadvies. Bekijk het reisadvies voor Myanmar als u van plan bent dat gebied te bezoeken.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Provincie Songkhla
De veiligheidssituatie in de districten Mueang Songkhla, Hat Yai, Sathing Phra, Ranot, Krasae Sin, Rattaphum, Sadao, Na Mom, Khuan Niang, Bang Klam, Singhanakhon, Khlong Hoi Khong in de provincie Songkhla is verbeterd. U kunt hierheen reizen, maar blijf alert.
Grensgebied tussen Thailand en Cambodja
In het grensgebied met Cambodja, vooral in de omgeving van Ta Krabey, kunnen nog mijnen en niet-ontplofte munitie liggen. Blijf op de hoofdwegen en raap munitie nooit op. Ga, als het kan, met een officiële (lokale) gids op pad. Die kent de lokale situatie het best.
De Thais-Cambodjaanse grens mag alleen bij officiële grensposten worden overgestoken; het ergens anders oversteken van de grens is illegaal.
De grensovergang ter hoogte van de tempel Preah Vihear mag alleen door de lokale bevolking gebruikt worden. Het gebied rondom de tempel is betwist gebied geweest tussen Thailand en Cambodja. Er kan af en toe nog spanning zijn.
De steden Mae Sai, Mae Sot en Ranong (op de grens met Myanmar)
De grenssteden Mae Saj, Mae Sot en Ranong zijn redelijk veilig. Dit geldt ook voor de Gouden Driehoek.
In de bergachtige omgeving van Mae Sai zijn er veiligheidsrisico’s, zoals criminaliteit en de gevolgen van drugshandel. Bereid u goed voor als u naar dit gebied reist. Zoek advies bij een betrouwbare (lokale) gids.
De officiële grensovergangen bij de grenssteden Mae Sai, Mae Sot en Ranong zijn open voor lokale handel en persoonsverkeer.
Terrorisme
In veel landen in de wereld bestaat een terroristische dreiging. Ook voor Thailand geldt dat een terroristische aanslag niet kan worden uitgesloten. Zorg dat u geïnformeerd bent over de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (lokale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
Demonstraties
In Thailand kunnen demonstraties voorkomen. Vooral in de hoofdstad Bangkok en andere grotere steden. Blijf alert en vermijd grote bijeenkomsten en samenscholingen. Volg het lokale nieuws. Vraag bij uw hotel om informatie. Volg de aanwijzingen van de lokale overheid op.
Criminaliteit
Houd rekening met zakkenrollers, diefstal, berovingen op straat, geweldsincidenten zoals verkrachtingen, drogeren of creditkaartfraude vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Buitenlanders kunnen het slachtoffer worden van oplichterij met sieraden, namaakproducten of producten van beschermde diersoorten. Ook komt ‘bag-snatching’ door bromfietsrijders voor, vooral in de hoofdstad Bangkok. Wees waakzaam op drukke toeristische plaatsen zoals de steden Pattaya en Chon Buri.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding.
- Blijf op uw hoede. Ook overdag kunnen er overvallen en berovingen plaatsvinden.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
Drogeren
Soms worden buitenlanders gedrogeerd in bars of taxi's en daarna beroofd. Blijf alert en onthoud het volgende:
- Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wil, loop dan samen naar de bar.
- Verlies uw drankje niet uit het oog.
- Houd altijd uw hand over uw glas.
- Drinkt u iets dat vreemd smaakt of er vreemd uitziet? Stop dan direct met drinken en gooi het drankje weg.
Bedrog bij verhuur
Op toeristische plekken, zoals bijvoorbeeld de eilanden Phuket, Koh Samui, Koh Tao en in de stad Pattaya, moet u oppassen voor bedrog bij de verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Vaak vraagt de verhuurder van deze jetski’s en scooters uw paspoort of rijbewijs als waarborg. Als u de jetski of scooter weer inlevert, kan de verhuurder beweren dat er schade is gemaakt. U krijgt uw paspoort of rijbewijs dan pas terug nadat u een hoog bedrag heeft betaald.
Het advies is:
- Geef uw paspoort niet af. Geef de verhuurder een kopie van uw rijbewijs of paspoort. De Thaise autoriteiten hebben bepaald dat inname van een rijbewijs of paspoort bij het verhuren van objecten niet mag.
- Neem foto’s van het object (rondom) voordat u het gebruikt. Dan verkleint u de kans dat de verhuurder u aansprakelijk stelt voor schade die al bestond.
- Huur alleen een motorfiets of scooter als u een geldig internationaal of Thais motorrijbewijs heeft. Lees meer informatie in de rubriek Reizen en vervoer, onder ‘Huren van een motorvoertuig’.
Gehuurde bromfietsen kunnen worden gestolen. De bromfietsen worden niet altijd door de verhuurder verzekerd. Het komt voor dat de verhuurder de bromfiets laat stelen door een collega of kennis nadat deze verhuurd is. Daarna dwingt de verhuurder de huurder om de nieuwprijs van de bromfiets te betalen. Soms wordt een huurder daarbij lichamelijk bedreigd. Verlies de brommer tijdens de huur niet uit het oog en gebruik altijd een slot.
Drugs
Raak niet betrokken bij drugs!
- Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs wordt in Thailand streng bestraft. Dit geldt voor softdrugs, harddrugs en alle andere verdovende middelen. U riskeert een gevangenisstraf (50 jaar, levenslange opsluiting en zelfs de doodstraf).
- Sinds 9 juni 2022 is cannabis met een THC-percentage tot 0,2% legaal. Voor de Thaise wet is aankoop, bezit en/of gebruik van cannabis met een percentage hoger dan 0,2% nog altijd strafbaar. Op vele toeristische plekken wordt cannabis aan toeristen aangeboden. Ook zijn er steeds meer ‘coffeeshops’ die cannabisproducten verkopen. Het gebruik van cannabis wordt nu nog toegelaten maar het is niet duidelijk of dit zo blijft. U loopt dus een risico als u cannabis gebruikt. Het gebruik van cannabis in openbare gelegenheden en buiten is hoe dan ook niet toegestaan. De invoer van cannabis of afgeleide producten is verboden.
- U kunt zonder dat u dat weet drugs van vreemden vervoeren. Dan bent u aansprakelijk en strafbaar. Houd daarom uw bagage goed in de gaten en pak uw bagage altijd zelf in. Neem geen pakket mee van onbekenden.
Roken
- Roken is strafbaar op veel stranden in Thailand. De straf voor roken op het strand kan leiden tot 1 jaar gevangenisstraf. Of het betalen van een boete van maximaal 100.000 Baht (ongeveer EUR 3.000,--).
- Het is illegaal om meer dan 200 sigaretten per persoon in te voeren in Thailand. Dit wordt bij aankomst door de douane op de luchthaven gecontroleerd. Bij overtreding van de limiet krijgt u een boete en worden de sigaretten in beslag genomen.
- Elektronische sigaretten, verdampers en navulverpakkingen zijn verboden in Thailand. Bij het invoeren van de elektronische sigaretten, verdampers en navulverpakkingen krijgt u een hoge boete en riskeert u een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.
Zware omstandigheden in gevangenissen
Kleine overtredingen zoals winkeldiefstal kunnen in Thailand leiden tot een verblijf van enkele weken in de gevangenis. De omstandigheden in de Thaise gevangenissen zijn zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar.
Kindermisbruik
Seksueel misbruik van minderjarigen wordt, net als in Nederland, in Thailand streng bestraft met lange gevangenisstraffen. De seksuele omgang met minderjarigen (jonger dan 18 jaar) is strafbaar, ook als zij ermee instemmen. Er is niet altijd zekerheid over de leeftijd van de persoon omdat een identiteitskaart vaak vervalst is. De omstandigheden in de gevangenissen zijn slecht en lichamelijk en geestelijk erg zwaar. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.
LHBTIQ+
Thailand is over het algemeen een tolerant en progressief land voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+). Relaties of seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn niet bij wet strafbaar gesteld.
Thaise koninklijke familie
Doe geen kritische uitspraken over het Thaise Koningshuis. Een uitspraak over het Koningshuis wordt in Thailand snel kritisch en beledigend gevonden. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het Thaise Koningshuis. Daar staan zware straffen op. Dit verbod wordt strikt gehandhaafd.
Kleding
Houd rekening met de manier waarop u zich kleedt en gedraagt. Respecteer de lokale tradities, gebruiken en gevoelens. Draag gepaste kleding als u een boeddhistische tempel of koninklijk paleis gaat bezoeken (geen korte broeken, geen blote armen en soms ook geen sandalen).
Medicijnen
Koopt u (slaap)medicijnen zonder doktersrecept? Bijvoorbeeld bij de lokale apotheek? Dan kunt u gearresteerd worden en veroordeeld tot een geldboete of vervangende gevangenisstraf.
Gezondheidszorg
Er is voldoende en kwalitatief goede gezondheidszorg in Thailand. Houd er rekening mee dat kosten voor ziekenhuisopname, medische controles en andere medische kosten hoog zijn en soms vooruitbetaald moeten worden.
Sluit daarom een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig. Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Informatie over reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Thailand. U kunt hier ook een persoonlijk vaccinatie-advies maken en meteen online een afspraak maken bij een GGD bij u in de buurt.
- Andere aanbieders van vaccinaties vindt u op de website van het LCR.
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Thailand.
Bent u in Thailand en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Thailand.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders dan het medicijn dat beschikbaar is in Thailand? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Thailand geschikt is voor u.
De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken regelen geen medicijnen voor u. U moet dit zelf regelen en zelf uitzoeken of u uw medicijnen met een koeriersdienst kunt laten toesturen.
Let op!: Koopt u (slaap)medicijnen zonder doktersrecept bij bijvoorbeeld een lokale apotheek? Dan kunt u gearresteerd en veroordeeld worden tot een geldboete of vervangende gevangenisstraf.
Luchtvervuiling
- Ernstige luchtvervuiling komt voor in de grote Thaise steden zoals de hoofdstad Bangkok en de stad Chiang Mai.
- Ook in de landelijke gebieden, het noorden en noordoosten van Thailand kan de luchtkwaliteit in het droge seizoen (van november tot april) verslechteren.
- De rooknevel door bosbranden en andere huisvuilverbrandingen kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en daarmee gevolgen hebben voor het verloop van uw reisplannen. Houd hier rekening mee door dan zoveel mogelijk binnen te blijven.
- Reist u met jonge kinderen of u heeft een aandoening aan de luchtwegen? Neem dan voor uw reis eerst contact op met uw huisarts.
- Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website World Air Quality Index (informatie in het Engels).
Thailand kent een tropisch klimaat. In het noorden van Thailand heerst een tropisch savanneklimaat. In het zuiden van Thailand heerst een tropisch regenklimaat (moesson).
Regenseizoen
Vooral in het regenseizoen van mei tot oktober vinden er vaak korte maar hevige regenbuien plaats, die grote overstromingen en aardverschuivingen kunnen veroorzaken. Hierbij vallen soms doden. De elektriciteit, telefoon- en internetverbindingen vallen dan ook uit.
In het zuidoosten van het Thaise schiereiland zoals op het eiland Koh Samui valt van november tot januari veel regen. Wilt u tijdens de regenperiode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u van tevoren over de plaatselijke weersituatie.
Kijk voor de actuele weerinformatie op de website van de Thai Meteorological Department (informatie in het Engels).
Aardbevingen
Thailand ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. Volg de berichten in de lokale media en informeer u over de situatie. Raadpleeg bijvoorbeeld de website The Earthquake Track (informatie in het Engels). Deze website geeft een overzicht van recente seismische activiteiten.
Kijk voor meer informatie over wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving op de website van US Federal Emergency Management Agency (informatie in het Engels).
Reist u naar Thailand?
Reisdocument
- U heeft een geldig paspoort nodig als u naar Thailand reist, waarmee u zich kunt identificeren. Als u Thailand inreist met een beschadigd paspoort dan kunt u geweigerd worden.
- Voor Thailand geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn wanneer u vertrekt uit Thailand.
- Let op! Als u een dubbele nationaliteit heeft, moet u Thailand verlaten met hetzelfde paspoort als waarmee u bent binnengekomen.
Visum
Vanaf 1 oktober 2022 tot 31 maart 2023 kunt u Thailand zonder visum voor maximaal 45 dagen binnenreizen. U krijgt bij aankomst een stempel in het paspoort met hierop de uiterlijke datum van uw vertrek. Er gelden wel voorwaarden zoals het laten zien van een retourticket of een doorreisticket dat aangeeft dat u binnen 45 dagen Thailand weer verlaat.
Als u langer dan 45 dagen in Thailand verblijft, dan moet u een visum aanvragen. U kunt dit via een E-visum (informatie in het Engels) doen. Of neem voor uw vertrek naar Thailand contact op met de ambassade van het Koninkrijk Thailand (informatie in Engels).
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Thailand te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Voor Thailand gelden er geen corona-inreisvoorwaarden.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig. Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u voldoende contant geld meeneemt naar Thailand, en niet alleen een pinpas of een creditcard. Geld pinnen kan bij sommige banken in Thailand problemen opleveren als uw bankpas voorzien is van het logo V-pay. Pinnen met een bankpas met bijvoorbeeld het logo Maestro levert geen problemen op.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
- Bij twijfel of vragen, neem voor uw vertrek naar Thailand contact op met uw bank.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon, voor het geval u in het buitenland uw bankpas wilt blokkeren na verlies of diefstal.
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd u er rekening mee dat er geen data (4G-5G)-netwerk is in de afgelegen gebieden in Thailand. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden, koop dan vooraf (op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
- Let op! Uw mobiele telefoon moet wel simlockvrij zijn om de geactiveerde lokale simkaart te kunnen gebruiken. Check vooraf of dat met uw mobiele telefoon kan.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Luchtverkeer
- Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn minder betrouwbaar en veilig. Wilt u reizen met een nationale luchtvaartmaatschappij? Onderzoek dan vooraf de betrouwbaarheid en veiligheid van deze maatschappij.
Bent u in Thailand?
Binnenlands luchtverkeer
Informatie en reisvoorwaarden voor binnenlands luchtverkeer leest u op de website van TATnews (informatie in het Engels). Neem voor vertrek contact op met de betreffende luchthaven wat de laatste informatie is betreffende inreizen.
Houd de volgende websites (informatie in het Engels) in de gaten voor informatie over binnenlands luchtverkeer:
- PR Thai Government
- Office of International Cooperation DDC MOPH
- Tourism Authority of Thailand Newsroom
- Civil Aviation Authority Thailand
Heeft u vragen over Thailand inreizen en de verplichte documenten die u daarvoor moet meenemen? Dan kunt u ook contact opnemen met de Thaise ambassade in Den Haag.
Wegverkeer en verkeersveiligheid
Besturen motorvoertuig
Het besturen van een auto, motor of scooter is in Thailand gevaarlijk. Dodelijke verkeersongelukken komen vaak voor, ook in de toeristische gebieden op de eilanden en in de bergen. In de afgelopen periode zijn ook Nederlandse reizigers bij verkeersongevallen verongelukt.
Neem de volgende voorzorgsmaatregelen :
- Bestuur alléén een voertuig wanneer u daarvoor het juiste rijbewijs hebt.
- Zonder een geldig Nederlands rijbewijs, minimaal het A1-rijbewijs, kunt u een boete krijgen of gearresteerd worden. Bij een ongeval zal uw verzekeringsmaatschappij de kosten niet dekken.
- Draag altijd een goed passende helm.
- Rijd niet na zonsondergang.
- Rijd niet als u alcohol hebt gedronken
- Besef dat er in Thailand andere (ongeschreven) verkeersregels zijn dan in Nederland.
- Raakt u betrokken bij een ongeluk? Wacht dan altijd op de politie.
- Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Thailand op de website van de ANWB.
Huren van een motorvoertuig
Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Controleer vooraf of uw reisverzekering de juiste dekking geeft. Let op! De meeste motoren en scooters die u kunt huren in Thailand zijn niet verzekerd.
- Huur altijd bij een verhuurbedrijf dat goed bekend bestaat. Vraag ter plekke advies hierover, bijvoorbeeld bij uw hotel.
- Geef nooit uw paspoort aan het verhuurbedrijf af als waarborg of garantie voor de huurovereenkomst. Geef de verhuurder in plaats daarvan een kopie van uw paspoort.
- Neem altijd foto’s van het gehuurde motorvoertuig voordat u het in gebruik neemt. voor Dan beperkt u het risico dat de verhuurder u aansprakelijk stelt voor schade die al eerder gemaakt is.
Reizen per openbaar vervoer
Reizen per bus kan in Thailand gevaarlijk zijn. Dit komt door de slechte kwaliteit van de bussen. Deze worden vaak niet goed onderhouden. Reizen per bus kan ook een risico zijn als er slecht weer is en tijdens de regentijd. Wees vooral na zonsondergang alert als u met het openbaar vervoer reist.
Risico met (veer)boten
Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral als het slecht weer is. Reizen per veerboot in Thailand is een risico, omdat de veerboten vaak overvol zijn, slecht onderhouden zijn en er geen of weinig reddingsmateriaal aan boord aanwezig is.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Thailand? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 191
- Politie: 1155
- Medische noodgevallen regio Bangkok: 1646
- Medische noodgevallen Thailand: 1669
- Brandweer: 199
- Bent u slachtoffer van een misdrijf in Thailand? Neem dan contact op met de toeristenpolitie via telefoonnummer 1155.
Wat te doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Thailand en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Bent u in Thailand en bent u in een crisissituatie (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Thailand
- Bekijk alle contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Bangkok.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Thailand gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit Thailand? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Thailand? Bereid u zich goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die het vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Handel in wilde dieren
Het is illegaal om een wild dier te kopen, verkopen, doden, vangen of verhandelen zonder vergunning. De handel in ivoor is verboden.