NederlandWereldwijd

Reisadvies Thailand

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Thailand? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 26-07-2024
Nog steeds geldig op: 27-07-2024

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het zuidelijkste deel van Thailand en het grensgebied tussen Thailand en Myanmar. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Voor de rest van Thailand geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Thailand of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

  • de zuidelijke provincies Yala, Narathiwat en Pattani
  • de districten Chana, Nathawi, Thepha en Sabayoi in de zuidelijke provincie Songkhla
  • het grensgebied met Myanmar, met uitzondering van de grenssteden Mae Sai, Mae Sot en Ranong

Zuid-Thailand

In Zuid-Thailand zijn rebellengroepen actief. Deze groepen plegen regelmatig (bom)aanslagen. Doelwitten zijn vooral het Thaise leger en de politie. Aanslagen vinden meestal plaats bij checkpoints van het leger en de politie. En bij gebouwen van de overheid, het leger en de politie. In delen van de zuidelijkste provincies is de noodtoestand van kracht.

Maakt u een noodzakelijke reis naar Zuid-Thailand?

  • Blijf niet langer dan nodig bij checkpoints van het Thaise leger en de politie. Blijf weg bij gebouwen van de overheid, het leger en de politie. En vermijd drukke plekken.
  • Ga niet de straat op tussen 18.00 en 6.00 uur. Aanslagen vinden meestal plaats in het donker.

Grens met Myanmar

Het grensgebied tussen Thailand en Myanmar (behalve de steden Mae Sai, Mae Sot en Ranong) is niet veilig:

  • Het Myanmarese leger voert dicht bij de Thaise grens militaire acties uit. Dit kan ook over de grens in Thailand tot onveilige situaties leiden.
  • In het grensgebied zijn ook criminele bendes actief, zoals drugs- en mensensmokkelaars.
  • Op veel plaatsen is het niet duidelijk waar de grens loopt. Het oversteken van de grens buiten de officiële grensovergangen is illegaal en gevaarlijk.

Maakt u een noodzakelijke reis naar deze gebieden?

  • Wees extra alert, ook in afgelegen gebieden.
  • Bereid uw reis en verblijf goed voor. Eventueel met hulp iemand die het gebied goed kent. Reis met een officiële (lokale) gids.
  • Informeer u vooraf over de laatste ontwikkelingen in deze gebieden. Bijvoorbeeld door het lokale nieuws te volgen. Of vraag informatie bij uw hotel.
  • Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Thailand is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Provincie Songkhla

In de districten Mueang Songkhla, Hat Yai, Sathing Phra, Ranot, Krasae Sin, Rattaphum, Sadao, Na Mom, Khuan Niang, Bang Klam, Singhanakhon, Khlong Hoi Khong in de provincie Songkhla is de veiligheidssituatie stabiel. U kunt hierheen reizen, maar blijf alert.

Grens met Cambodja

In het grensgebied tussen Thailand en Cambodja liggen mijnen en niet-ontplofte munitie. Vooral rondom de tempel Prasat Ta Krabey.

  • Blijf op de hoofdwegen.
  • Raak geen verdachte metalen voorwerpen aan, of voorwerpen die uit de grond steken.
  • Reis met een officiële (lokale) gids. Die kent de omgeving het best.

U mag de Thais-Cambodjaanse grens alleen bij officiële grensposten oversteken. Het is strafbaar om de grens op een andere plek over te steken.

Buitenlanders mogen de grensovergang bij de tempel Preah Vihear niet gebruiken. In het gebied kan het onrustig zijn.

Steden Mae Sai, Mae Sot en Ranong (op de grens met Myanmar)

Let op in de omgeving van de ‘Gouden Driehoek’ rondom Mae Sai. In dit gebied zijn gewapende drugs- en mensensmokkelaars actief en vindt criminaliteit plaats. De grensovergang van Mae Sai is wel open.

In het grensgebied tussen Mae Sot en de Myanmarese grensstad Myawaddy kunnen gevechten voorkomen. De grensovergang bij Mae Sot is beperkt open.

De grensovergang bij de grensstad Ranong is open.

Reist u naar Mae Sai, Mae Sot of Ranong?

  • Bereid u goed voor.
  • Reis met een betrouwbare (lokale) gids.

Ook in de delen van Thailand waarvoor kleurcode geel geldt, kan een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Zakkenrollers en diefstal

Wees in Thailand alert op zakkenrollers en oplichters. Vooral in de grote steden en drukke toeristische gebieden. Pas ook op voor dieven die tassen of sieraden stelen vanaf een brommer of motor.

Bedrog bij verhuur scooters en jetski’s

Let op voor bedrog als u een scooter, motor, jetski of auto huurt. Vooral in toeristische plaatsen zoals Pattaya en op de eilanden Phuket, Koh Samui en Koh Tao.

Bijvoorbeeld: De verhuurder vraagt uw paspoort of rijbewijs als borg. Als u de scooter of jetski inlevert, zegt de verhuurder dat u schade heeft gemaakt. U krijgt uw paspoort of rijbewijs pas terug nadat u een hoog bedrag heeft betaald.

Wat ook voorkomt: U huurt een scooter en de verhuurder steelt even later zelf de scooter. De verhuurder dwingt u daarna, soms met geweld, om de nieuwprijs te betalen. Scooters zijn vaak niet (goed) verzekerd.

Wat kunt u doen?

  • Geef nooit uw paspoort of rijbewijs af. De Thaise autoriteiten verbieden het innemen van een paspoort of rijbewijs bij verhuur. Geef de verhuurder een kopie van uw paspoort of rijbewijs. Accepteert een verhuurder dit niet? Ga dan naar een andere verhuurder.
  • Neem voor gebruik foto’s van het voertuig. Daarmee verkleint u de kans dat de verhuurder u aansprakelijk stelt voor schade die al bestond.
  • Verlies de scooter tijdens de huurperiode niet uit het oog. En gebruik altijd een slot.
  • Er gebeuren veel ongelukken met scooters in Thailand. Huur alleen een scooter of motor als u een geldig Nederlands en internationaal rijbewijs heeft. Of als u een Thais motorrijbewijs heeft. Doet u dit niet? Dan bent u niet verzekerd bij een ongeluk.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Dodelijke verkeersongevallen

In Thailand vallen elk jaar veel doden en (zwaar)gewonden in het verkeer. Het risico op een ongeval met dodelijke afloop is vele malen groter dan in Nederland. Ongelukken gebeuren vooral met motors en scooters. Toeristen zijn vaak slachtoffer.

In 2023 kwamen in Thailand 624 buitenlandse reizigers om het leven door een verkeersongeval, waaronder 7 Nederlanders. Daarnaast raakten bijna 23.000 buitenlanders (zwaar)gewond, waaronder 161 Nederlanders. Ongelukken gebeuren vooral met motorfietsen en scooters (76% van alle ongelukken).

Lees meer over het aantal verkeersongelukken in Thailand op de website van het Accident Data Center of Thailand (informatie in het Thais).

Lees meer informatie over het verkeer in Thailand op de website van de ANWB.

Risico's bij reizen met bus of veerboot

Reizen met de bus of veerboot kan gevaarlijk zijn in Thailand. Veel bussen en veerboten zijn van slechte kwaliteit en niet goed onderhouden. Veerboten zitten vaak overvol en hebben te weinig of geen reddingsvesten aan boord.

Drugs

U mag in Thailand geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. De straffen zijn veel zwaarder dan in Nederland. Ook als u een kleine hoeveelheid drugs bij u heeft, riskeert u zware boetes of een lange gevangenisstraf. Het bezit van sommige soorten harddrugs kan zelfs leiden tot de doodstraf.

Cannabis:

  • Cannabisgebruik is in Thailand alleen toegestaan als het tetrahydrocannabinol (of THC)-gehalte lager is dan 0,2%. U mag geen cannabis gebruiken in de openbare ruimte en op straat. Dat is verboden.
  • De Thaise regering heeft het verbouwen, gebruiken en verkopen van cannabisproducten toegestaan, maar er zijn nog wel beperkingen in het gebruik van cannabis. Ook is het verboden om cannabis mee te nemen naar Thailand. 
  • Heeft u een vraag over cannabisregels? Vraag dit na bij de lokale autoriteiten.

Seks met minderjarigen

U mag in Thailand geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

Hoge straffen en zware omstandigheden in gevangenissen

In Thailand worden zware straffen opgelegd. Voor bijvoorbeeld winkeldiefstal, of als u op straat optreedt als artiest of muzikant, kunt u al een aantal weken gevangenisstraf krijgen. En u wordt het land uitgezet. De omstandigheden in de Thaise gevangenissen zijn erg zwaar.

Roken op stranden en elektronische sigaretten

  • Roken is op veel stranden in Thailand strafbaar. U riskeert een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar als u op het strand rookt. Of een boete van maximaal 100.000 Baht (ongeveer € 2.500).
  • Elektronische sigaretten (vapes) en navulverpakkingen zijn verboden in Thailand. Bij het invoeren van deze producten krijgt u een hoge boete en riskeert u een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.

Belediging Thaise koningshuis

Doe geen kritische uitspraken en vermijd discussies over het Thaise koningshuis. In Thailand geldt een verbod op het beledigen van het koningshuis. U kunt een zware straf krijgen. De Thaise autoriteiten handhaven het verbod strikt.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Thailand reizen? De wetten en de gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland.
Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Regenseizoen

  • In het regenseizoen (mei tot oktober) regent het vaak kort maar hevig. Deze tropische buien kunnen overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken. Soms vallen er hierdoor slachtoffers. De elektriciteit, telefoon- en internetverbindingen vallen tijdens het regenseizoen regelmatig uit.
  • In het zuidoosten van het Thaise schiereiland valt van november tot januari veel regen.

Lees informatie over het weer in Thailand op de website van de Thai Meteorological Department (informatie in het Engels).

Sterke stromingen

In Thailand komen sterke stromingen en hoge golven voor. Vooral in het regenseizoen van mei tot oktober. Jaarlijks verdrinken mensen, waaronder toeristen.

Wees voorzichtig als u gaat zwemmen, duiken, kajakken of wildwatervaren (raften). U wordt niet overal gewaarschuwd voor de risico’s.

Let op het volgende:

  • Ga bij een rode vlag niet het water in. Draag altijd een zwemvest als u gaat kajakken of wildwatervaren.

Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Of vraag informatie bij uw hotel.

Aardbevingen

In Thailand is een risico op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s.
Lees meer informatie op de volgende websites (informatie in het Engels):

In Thailand kunnen demonstraties voorkomen, vooral in de grote steden. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Thailand? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 191
  • (Toeristen)politie: 1155
  • Medische noodgevallen regio Bangkok: 1646
  • Medische noodgevallen Thailand: 1669
  • Brandweer: 199

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Thailand en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Thailand en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade in Bangkok. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Thailand

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Bangkok.

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Thailand is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg in Thailand is voldoende beschikbaar en goed. Maar houd er wel rekening mee dat medische kosten hoog kunnen zijn en soms vooruitbetaald moeten worden.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Thailand te reizen.
  • Reist u naar Thailand met een beschadigd paspoort? De lokale autoriteiten kunnen u de toegang weigeren.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in Thailand.
  • Heeft u naast uw Nederlandse paspoort ook een geldig paspoort van een andere nationaliteit? Gebruik bij vertrek uit Thailand het paspoort waarmee u Thailand bent ingereisd.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Thailand blijft:

  • Blijft u 60 dagen of korter in Thailand? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig. U krijgt bij aankomst een stempel in uw paspoort, met daarop de uiterlijke datum van uw vertrek. U moet kunnen aantonen dat u Thailand binnen 60 dagen weer verlaat. Bijvoorbeeld met een retourticket of een doorreisticket.
  • Blijft u langer dan 60 dagen in Thailand? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Neem voor uw reis naar Thailand contact op met de ambassade van Thailand in Den Haag (informatie in Engels) voor informatie over visa.

U kunt de geldigheid van uw visum online verlengen via de website van de Thaise immigratiedienst (informatie in het Engels). Of neem hiervoor contact op met de ambassade van Thailand in Den Haag.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort, en eventueel een visum, nodig voor een reis naar Thailand. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Thailand is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Wilt u in Thailand een scooter of motor huren? Dan heeft u een motorrijbewijs nodig.

Lees meer over rijden in Thailand op de website van de ANWB.

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Thailand op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals malaria, dengue (knokkelkoorts) en hondsdolheid (rabiës).
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Medicijnen zonder doktersrecept

Koopt u in Thailand (slaap)medicijnen zonder doktersrecept? Bijvoorbeeld bij een lokale apotheek? U riskeert arrestatie, een geldboete of gevangenisstraf.

Wat mag ik meenemen naar Thailand?

Elektronische sigaretten (vapes) en navulverpakkingen zijn verboden in Thailand. Als u deze producten invoert, krijgt u een hoge boete. En u riskeert een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.
U mag niet meer dan 200 sigaretten per persoon invoeren in Thailand. De Thaise douane controleert dit bij aankomst op de luchthaven. Overschrijdt u de limiet? Dan krijgt u een boete en worden de sigaretten in beslag genomen.
Check wat u mag meenemen naar Thailand op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Thailand mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?