Nederland Wereldwijd

Reisadvies China

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het reisadvies voor China is geel met een klein deel oranje. Het ministerie van Buitenlandse zaken raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar de provincie Jilin en de stad Shanghai (oranje gebied) af. Daarnaast raadt het ministerie aan om te overwegen uw noodzakelijke reizen naar de provincie Jilin en de stad Shanghai (oranje gebied) voorlopig uit te stellen. Als u naar Shanghai reist, houd er dan rekening mee dat andere steden bezoeken in China bijna onmogelijk is. Beijing laat u bijvoorbeeld niet toe. In andere steden willen hotels u niet als gast ontvangen. De Chinese overheid heeft voor onbepaalde tijd zeer strenge lockdownmaatregelen voor de stad Shanghai ingesteld. Ook andere regio’s en (delen van) steden kunnen onaangekondigd en plotseling in een strenge lockdown gaan. Neem voor uw vertrek naar China altijd contact op met de Chinese ambassade in Den Haag voor de inreisvoorwaarden. Informeer u goed voor u op reis gaat omdat de Omikronsituatie snel kan veranderen (zie voor uitgebreide informatie de rubriek Corona en gezondheid). Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Laatst gewijzigd op: 12-08-2022
Nog steeds geldig op: 25-09-2022

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • De kleurcode voor de provincie Jilin en de stad Shanghai is oranje. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de provincie Jilin en de stad Shanghai. Daarnaast raadt het ministerie aan om te overwegen uw noodzakelijke reizen naar Shanghai en provincie Jilin voorlopig uit te stellen. Als u in Shanghai bent dan is het bijna onmogelijk de stad te verlaten. Gaat u toch? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
  • Komt u in een crisissituatie terecht? Zoals centrale isolatie, politieke onrust of andere vervelende omstandigheden? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • De kleurcode van het reisadvies voor de rest van China is geel. Let op: De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.  
  • U kunt niet zomaar naar China reizen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland en er zijn inreisvoorwaarden. Neem vooraf contact op met de ambassade van China.  
  • Naar China reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen in China in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in China? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in China bent.
  • Vertrekt u uit China? Schrijf u dan ook weer uit via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies