Reisadvies China
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 20-05-2022
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- De kleurcode voor de provincie Jilin en de stad Shanghai is oranje. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de provincie Jilin en de stad Shanghai. Daarnaast raadt het ministerie aan om te overwegen uw noodzakelijke reizen naar Shanghai en provincie Jilin voorlopig uit te stellen. Gaat u toch? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
- Bent u in de provincie Jilin of de stad Shanghai en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals centrale isolatie, politieke onrust of andere vervelende omstandigheden? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Geel: let op, er zijn risico’s
- De kleurcode van het reisadvies voor de rest van China is geel. Let op: De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- U kunt niet zomaar naar China reizen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland en er zijn inreisvoorwaarden. Neem vooraf contact op met de ambassade van China.
- Naar China reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen in China in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in China? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in China bent.
- Vertrekt u uit China? Schrijf u dan ook weer uit via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak China favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar China reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van de Volksrepubliek China in Den Haag of het Chinese visumkantoor in Den Haag (informatie in het Engels).
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- In China worden internationale rijbewijzen niet erkend. Nederlanders mogen alleen met een Chinees rijbewijs deelnemen aan het verkeer in China.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar China. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa. U kunt niet met alle bankpassen pinnen bij iedere Chinese bank. Zorg dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. En als het mogelijk is verschillende creditcards.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor China. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar China.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar China. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar:
- De provincie Jilin
- De stad Shanghai
Let op! Het ministerie van Buitenlandse zaken raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar de provincie Jilin en de stad Shanghai (oranje gebied) af. Daarnaast raadt het ministerie aan om te overwegen ook uw noodzakelijke reizen naar deze oranje gebieden voorlopig uit te stellen.
De reden hiervoor is dat door het aantal COVID-19 besmettingen (Omikron-variant) er zeer strenge lockdownmaatregelen gelden, die steeds veranderen.
Het overgrote deel van de bewoners in Shanghai mag niet naar buiten. Het openbare leven in de stad Shanghai is grotendeels ontwricht. Het openbaar vervoer is vrijwel volledig stilgelegd en het inslaan van basisbehoeften zoals voedsel is ingewikkeld en moeilijk.
De toegang tot spoedeisende medische zorg en/of geneesmiddelen staat onder druk en is sterk afhankelijk van lokale ontwikkelingen.
Voor personen die afhankelijk zijn van reguliere medische behandelingen zoals bijvoorbeeld een nierdialyse, chemotherapie en/of personen die regelmatig speciale medicijnen nodig hebben, is het advies niet naar de stad Shanghai af te reizen. Dit geldt vooral als u de Chinese taal niet verstaat en/of spreekt.
Ook in veel andere regio’s en steden zoals de hoofdstad Peking (Beijing) worden zonder tijdige aankondiging strenge lockdowns ingezet.
Geel: Let op, er zijn veiligheidsrisico's
De veiligheidsrisico’s in China zijn anders dan wat u in Nederland gewend bent. Bereid uw reis goed voor.
Criminaliteit
Dieven en zakkenrollers
Diefstal kan voorkomen zoals paspoorten, laptops en mobiele telefoons.
Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen:
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel.
- Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Lokale gidsen
Soms bieden Chinese jongeren die goed Engels spreken hun diensten aan als ‘gids’. Zij willen u dan helpen met het bezoeken van bijvoorbeeld toeristische plaatsen. Ook komt het voor dat mensen die u schijnbaar per toeval ontmoet, u willen leiden naar een (thee)winkel, massagesalon of bar. Dit soort uitstapjes eindigt soms met een hoge rekening die u dan direct moet betalen. Weigert u te betalen, dan kunt u bedreigd worden met geweld.
Zakelijke conflicten
Zakelijke conflicten komen regelmatig voor. Soms wordt er gedreigd met geweld. Wordt u hiervan slachtoffer? Doe dan altijd aangifte bij de politie.
Demonstraties
In de provincie Xinjiang kunnen plotseling demonstraties ontstaan. Ook kan er een plotselinge uitbraak zijn van geweld. De Chinese autoriteiten treden snel en hard op in deze situaties. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt.
Vervolging
Autoriteiten in China kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de nationaliteit van dat land heeft of heeft gehad.
Reizen naar Tibet (Autonome Regio)
Wilt u naar de autonome regio Tibet reizen? Dat kan alleen met een speciale vergunning (‘permit’). Niet iedereen mag Tibet in. Deze permit kunt u aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie in China. Soms stellen de Chinese autoriteiten de afgifte van permits uit, zonder duidelijke reden. Dit leidt tot langere wachttijden. Of ze geven helemaal geen permit af. Heeft u vragen over uw permit? Neem dan contact op met de reisorganisatie die de vergunning voor u aanvraagt.
Toegang tot Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio
Wilt u naar de Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio reizen (bijvoorbeeld Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan)? Dan kunnen de lokale autoriteiten aan de grens uw identiteit en bagage controleren. U krijgt mogelijk geen toegang tot bepaalde steden of gebieden.
Reizen naar Xinjiang
Als u naar en in de regio Xinjiang reist, kunt u streng gecontroleerd worden. Tijdens controles kunt u gefotografeerd worden en kan om uw persoonsgegevens en telefoonnummer gevraagd worden. Houd er rekening mee dat uw mobiele telefoon en andere apparatuur waar informatie op kan staan, gecontroleerd kan worden. Journalisten moeten hier ook rekening mee houden. Volg altijd de instructies op van de lokale overheid.
Natuurgeweld
Het regenseizoen begint in sommige delen van China al in februari en duurt tot in oktober. In juni, juli en augustus zijn de temperaturen zeer hoog. In delen van China is er dan ook een erg hoge luchtvochtigheid.
Van mei tot november kunnen tyfoons voorkomen, vooral in de oostelijke en zuidelijke kuststreken. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Hevige regenval en tyfoons kunnen leiden tot overstromingen, aardverschuivingen, onbegaanbare wegen- en/of spoorwegen en het annuleren van vluchten.
Bereid uw reis goed voor en blijf op de hoogte van de weersomstandigheden, bijvoorbeeld via het Chinees meteorologisch instituut (China meteorological Administration) (informatie in het Engels).
In China komen aardbevingen voor. Vooral in het westen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:
- Tropical Storm Risk (informatie in het Engels)
- National Hurricane Center (informatie in het Engels)
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in China en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Houd contact met uw reisverzekeraar en/of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in China en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval, natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisvoorwaarden
China is, onder voorwaarden, toegankelijk voor de volgende reizigers:
- Reizigers die een Chinese geldige verblijfsvergunning hebben. Let op: dit geldt alleen voor Nederlanders met een geldige Chinese verblijfsvergunning als ze vanuit Nederland of ander goedgekeurd land naar China reizen voor het krijgen van een nieuw visum. Neem altijd voor vertrek naar China contact op met de Chinese ambassade in Den Haag.
- Reizigers die een geldig visum voor China hebben.
Toelatingseisen
De toelatingseisen voor buitenlandse reizigers kunnen regelmatig wijzigen. De inreisvoorwaarden zijn nu als volgt:
- Buitenlandse reizigers moeten de QR-code met het teken HDC aanvragen via in te loggen op de website Health Declaration Certificate (informatie in het Engels). Hierbij moet geupload worden:
- Goedkeuring van de Chinese autoriteiten zoals het laten zien van een geldig visum, geldig Chinese verblijfsvergunning
- Bewijs van volledige COVID-19-vaccinatie (minimaal 14 dagen na volledige vaccinatie)
- Bewijs van 2 PCR-testen afgegeven door 2 door de Chinese ambassade erkende instellingen of certificaat(en) van dubbele PCR-testen met verschillende testreagentia, afgegeven door 1 door de Chinese ambassade erkende instelling. Beide testen moeten binnen 48 uur voor vertrek naar China uitgevoerd zijn. Voor een lijst van instellingen: zie informatie hieronder.
- (Niet-gevaccineerde reizigers moeten een PCR-test en een IgM-antilichaamtest (bloedtest) laten zien, die niet ouder zijn dan 48 uur voor vertrek naar China).
- U moet ook nog een test afleggen binnen 12 uur voor uw vertrek. Het soort test is afhankelijk van de tijd waarop u vliegt (voor of na 17.00 uur). Lees meer informatie op de onderstaande website van de Chinese ambassade.
- Nederlands reisdocument of Nederlands verblijfsdocument
- Vliegticket
- Als de geüploade documenten in orde zijn, ontvangt u een QR-code van de ambassade van China in Den Haag voor toegang tot vliegtuig. Let op! De QR-code is 48 uur geldig vanaf het moment dat de testen zijn uitgevoerd en niet vanaf het moment van de testresultaten.
Meer informatie over bovenstaande inreisvoorwaarden en de door de ambassade van China goedgekeurde testinstellingen kunt u vinden op de website van de Chinese ambassade in Den Haag (informatie in het Engels).
Meer informatie over de nieuwe testverplichtingen leest u op deze pagina van de Chinese ambassade in Den Haag (informatie in het Engels).
Quarantainemaatregelen bij aankomst in China
De weinige buitenlanders die China wel mogen inreizen, worden bij aankomst in China weer opnieuw getest op het COVID-19-virus en moeten eerst 14 dagen in een door de lokale overheid aangewezen hotelkamer (die u niet mag verlaten) in quarantaine, daarna 7 dagen onder medisch toezicht en aansluitend 7 dagen in thuis-isolatie. Omdat per stad of regio dit beleid anders wordt opgevat en het verschil uitmaakt of u na die eerste 14 dagen naar een eigen woning kunt, kan dit betekenen dat u tot maximaal 28 dagen in een hotel in quarantaine moet verblijven.
Minderjarige kinderen tot 14 jaar mogen bij een ouder op de kamer verblijven. Alle andere familieleden brengen de quarantaineperiode alleen door. De kosten zijn voor eigen rekening. Het is dus zinvol om, voordat u afreist, goed bij de lokale autoriteiten na te gaan welke quarantaine-regels er voor de stad of regio gelden waarnaar u reist.
Tijdens de quarantaineperiode wordt u op verschillende momenten (vaak om de dag) opnieuw getest op het COVID-19 virus en kunnen verschillende testmethodes gebruikt worden. Deze testen variëren van de bij ons bekende neus- en keel swab, tot aan een bloedafnametest of de bij ons minder bekende anale uitstrijktest of ontlastingstest. Zijn de testen negatief, dan mag u na 2 weken de quarantainefaciliteit verlaten. Ook na deze periode kan het buurtcomité nog aanvullende controlemaatregelen invoeren.
Als bij aankomst in China een coronabesmetting of een voorgeschiedenis van een coronabesmetting wordt geconstateerd, dan wordt u verplicht in een speciale medische kliniek opgenomen. Dit is ongeacht uw leeftijd. De duur van opname kan variëren van 3 tot meerdere weken of zelfs maanden, afhankelijk van de testuitslagen totdat je meerdere keren een negatief testresultaat hebt.
Dit geldt ook als er geen coronaklachten zijn. Kinderen, ongeacht hun leeftijd, mogen hierbij vergezeld worden door maximaal 1 ouder op voorwaarde dat deze ouder ook positief is getest. De kosten zijn voor betrokken reizigers. Informeer bij de lokale autoriteiten welke quarantaine-regels er voor de stad of regio gelden waarnaar u reist.
Houd er rekening mee dat als alleen het kind of alleen de ouder(s) positief getest wordt/worden, de kans bestaat dat het kind gescheiden wordt van de ouder(s) ongeacht de leeftijd.
Binnenlandse in- en uitreisbeperkingen
Reizen in het binnenland is niet makkelijk. Reizigers moeten zich regelmatig laten testen. Als tijdens een verblijf in een bepaalde streek een besmettingsgeval wordt ontdekt, kan dit verregaande gevolgen hebben voor de reiziger, waarbij het soms niet direct mogelijk is terug naar huis te reizen. Hierdoor reizen mensen steeds minder binnenlands. Bij een positief testresultaat wordt reiziger in een speciale kliniek opgenomen tot het virus volledig uit het lichaam is verdwenen (dit geldt ook voor kinderen).
De lokale overheid houdt strenge controles bij in- en uitreizen tussen steden en provincies. China is ingedeeld in hoog risico, medium risico en laag risico gebieden. Reist u van een hoog risico gebied naar een laag of medium risico gebied, dan wordt u bij aankomst in het gebied 14 dagen in quarantaine geplaatst. De lokale overheid bepaalt welke locatie dit is. De kosten zijn voor eigen rekening.
Coronamaatregelen
Regelmatig gaan steden in lockdown om een lokale COVID-19-uitbraak onder controle te krijgen. Er zijn nog geen aanwijzigingen dat de Chinese autoriteiten van dit zogeheten “dynamische zero COVID-beleid” af zullen gaan wijken. Mogelijk kunnen dit soort lockdowns vaker en ook ergens anders in China plaatsvinden. De verwachting is dat de huidige reisbeperkingen de rest van 2022 van kracht blijven. De situatie is lastig voorspelbaar en afhankelijk van veel (externe) factoren.
China heeft lang het coronavirus onder controle kunnen houden, maar China lijkt nu moeite te hebben met de bestrijding van de huidige Omikron-variant. Hierdoor worden er, op landelijk maar ook vaak vooral op stedelijk niveau, steeds meer maatregelen genomen, zoals:
- Er is beperkt internationaal vliegverkeer.
- Er is nog geen internationaal trein- en busvervoer.
- Het dragen van mondkapjes is verplicht in alle openbare ruimten.
- Reizen tussen steden kan alleen maar met recente negatieve PRC-testuitslagen.
- Als men in een middenrisicogebied of hoogrisicogebied verblijft is het zeer moeilijk toestemming te krijgen om naar andere steden te reizen.
- De lichaamstemperatuur wordt bij betreden van openbare gelegenheden opgenomen.
- Men moet een gezondheidsapp op de mobiele telefoon geïnstalleerd hebben, die via een QR code bevestigt dat men de afgelopen tijd niet in getroffen gebieden is geweest. Deze QR-code moet men aantonen om toegang te krijgen tot openbare gelegenheden. De QR-code werkt met kleurcodes groen, oranje en rood. Alleen bij groen krijgt men toegang.
- De overheid gebruikt ook data van betalingsverkeer, mobiel telefoonbereik etc, om in het geval van ‘close contact’ mensen quarantainemaatregelen op te leggen. Het rijden in dezelfde straat als waar een positief getest iemand uren daarvoor is geweest, kan bijvoorbeeld al voldoende reden zijn voor verplichte quarantaine.
Medische zorg
Elke grote stad heeft speciale ziekenhuizen aangewezen voor het vaststellen en behandelen van het coronavirus. Deze ziekenhuizen zijn vermeld op de websites van de provinciale en stedelijke Foreign Affairs Offices.
In de grote steden bieden veel ziekenhuizen goede zorg. Buiten de grote steden zijn de ziekenhuizen vaak eenvoudig en is de medische zorg minder goed.
Medische behandelingen moeten meestal direct worden betaald. Contant of met een creditcard. De rekeningen kunnen hoog zijn. Internationale klinieken in China zijn veel duurder dan in Nederland. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van een reis- of aanvullende medische verzekering.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem medicijnen mee vanuit Nederland. Ook de gewone reismedicijnen. De bijschriften van Chinese medicijnen zijn alleen in het Chinees. Ze zijn niet altijd van dezelfde kwaliteit als in Europa.
Medische zorg in de stad Shanghai
Door de toename van het Omikronvirus in de stad Shanghai staat de medische zorg in Shanghai onder druk. In Shanghai is de toegang tot spoedeisende medische zorg en/of dringende geneesmiddelen slechts beperkt toegankelijk en sterk afhankelijk van lokale omstandigheden.
Voor personen die afhankelijk zijn van reguliere medische behandelingen zoals bijvoorbeeld een nierdialyse, chemotherapie en/of personen die regelmatig speciale medicijnen nodig hebben, is het advies niet naar de stad Shanghai af te reizen. Dit geldt vooral als u de Chinese taal niet verstaat en/of spreekt.
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in China te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtvervuiling
In veel grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar China reist. Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling en andere waarden in verschillende grote steden op de volgende websites (informatie in het Engels):
- Beijing Air Pollution (luchtvervuiling in de hoofdstad Beijing);
- Ministry of Environmental Protection (luchtvervuiling in China).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg ook altijd de adviezen van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goed op.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Reizen naar China is alleen toegestaan met een rechtstreekse vlucht. Overstappen in andere landen is niet toegestaan.
Let op: De omikron-virusvariant veroorzaakt ook hoge besmettingen aan boord van vliegtuigen. Luchtvaartmaatschappijen worden hiervoor aansprakelijk gesteld en hierdoor kunnen vluchtroutes naar China op zeer korte termijn voor langere tijd geschrapt worden. Door de hoge besmettingen in vliegtuigen is de kans zeer groot dat reizigers opgenomen worden door de Chinese autoriteiten voor medische observatie. De gemaakte kosten zijn voor eigen rekening.
Wegverkeer
In de grote steden is er, buiten die steden waar een (soort van) lockdown door de overheid is opgelegd, veel verkeer. Er zijn vaak files en ongelukken. Veel fietsers en scooterrijders houden zich niet aan de verkeersregels. Op de snelwegen buiten de stad wordt hard gereden en aan beide kanten ingehaald. Hierdoor komen daar veel ongelukken voor. Let in China altijd op in het verkeer en op straat.
Taxivervoer
Neem een officiële taxi. Vooral als u alleen bent en ’s nachts vervoer nodig heeft. Zo voorkomt u mogelijke ruzie over de prijs van de rit. Soms eindigt de taxirit met agressie of geweld. De officiële taxi’s hebben een taxibordje en meter. Vraag ook altijd om een bonnetje met het taxinummer. Dit bewijs heeft u nodig bij een klacht. Die kunt u indienen bij het politiebureau als u aangifte doet.
Internationale rijbewijzen niet erkend
In China worden internationale rijbewijzen niet erkend. Nederlanders mogen alleen met een Chinees rijbewijs aan het verkeer deelnemen in China.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor China.
Drugs
In China is het bezit, het gebruik en de handel in drugs verboden en wordt erg zwaar bestraft. Soms zelfs met de doodstraf.
Door de Chinese politie wordt actief gecontroleerd op mogelijk drugsgebruik. Er is geen onderscheid tussen soft- en harddrugs in China. De politie controleert in nachtclubs, bars, op straat en soms zelf bij mensen thuis. Personen worden ter plekke aan een drugstest onderworpen. Dit wordt gedaan met bloed-, urine- of haarmonsters. Bij een positieve test voor drugsgebruik wordt u aangehouden. Het is niet belangrijk of de drugs in China of voordat u China bent ingereisd, zijn gebruikt. U kunt bestraft worden met opsluiting, soms moet ook een boete betaald worden. Ook kunt u het land worden uitgezet en een inreisverbod krijgen. Is er sprake van bezit of handel, of iemand wordt hiervan verdacht, dan kunnen er lange gevangenisstraffen worden opgelegd.
Prostitutie
Het bezoeken van prostituees is strafbaar. U kunt worden opgesloten en vaak moet een boete worden betaald.
Foto’s maken
Maak geen foto’s van demonstraties. Maak ook geen foto’s van de politie en het leger.
Homoseksualiteit/LHBTIQ
Homoseksualiteit/LHBTIQ is in China niet verboden. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor LHBTIQ (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en queer) die naar China reizen. Huwelijk of partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht wordt door China niet erkend.
Paspoort en visum bij u dragen
In China controleren de autoriteiten vaak de identiteit van personen. In China moeten mensen van 16 jaar en ouder zich altijd en overal kunnen identificeren. Draag daarom altijd uw paspoort bij u met daarin uw visum. Let op: uw visum moet geldig zijn.
Rechtspraak zeer streng, ook voor buitenlanders
Verdachten van een misdrijf en arrestanten worden in China anders behandeld dan in Nederland. Verdachten kunnen lang worden vastgehouden zonder dat ze officieel van een misdrijf worden beschuldigd. De autoriteiten kunnen iemand ook verbieden het land uit te reizen. Buitenlanders komen meestal niet op borgtocht vrij.
Verplichte registratie bij de politie
Binnen 24 uur na aankomst in China moet u zich registreren bij een politiebureau (Public Security Bureau). Verblijft u in een hotel, dan regelt het hotel dit voor u. Als u dit niet doet, kunt u in de problemen komen bij uitreizen.
Facebook en Twitter geblokkeerd, Google soms
De autoriteiten in China controleren het internetverkeer in het land. Sociale media als Facebook, WhatsApp, Instagram, LinkedIn, YouTube en Twitter zijn geblokkeerd. Ook sommige websites (waaronder die van de NOS en de BBC) en e-maildiensten, bijvoorbeeld Google en Gmail, zijn geblokkeerd. Het inloggen met een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) kan een oplossing bieden. Sommige websites werken onder een VPN verbinding, andere websites weer niet. De autoriteiten in China controleren ook dit.
Niet alle pinpassen werken overal
U kunt niet met alle bankpassen pinnen bij iedere Chinese bank. Zorg dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. En als het mogelijk is verschillende creditcards.
Contactgegevens persoon of hotel bij u dragen
De Chinese taal is vaak een probleem. Zeker als u in de problemen raakt. Zorg dat u altijd contactgegevens bij u heeft van een contactpersoon of van uw hotel. En dat de gegevens er in het Chinees en in het Engels op staan. Dan kunt u altijd de hulp inroepen van iemand die Chinees en Engels spreekt. U kunt altijd teruggaan naar uw verblijfadres.
Let op bij Chinees-Nederlandse nationaliteit
China kent geen dubbele nationaliteit. Heeft u een Chinees en een Nederlands paspoort, dan zien de Chinese autoriteiten u alleen als een Chinees staatsburger. Dat kan problemen opleveren als u consulaire hulp nodig heeft van de ambassade. De Chinese autoriteiten kunnen dan de ambassade verbieden om u te helpen.
Let op als u afstand heeft gedaan van de Chinese nationaliteit
Heeft u afstand gedaan van de Chinese nationaliteit en reist u China in met een Nederlands paspoort? Let op: de Chinese autoriteiten kunnen u dan toch zien als een Chinees staatsburger. Neem daarom altijd de papieren mee waaruit blijkt dat u afstand heeft gedaan van de Chinese nationaliteit. Zoals bijvoorbeeld de bevestiging van de Chinese autoriteiten.
Let op bij Oeigoerse afkomst
Bent u van Oeigoerse afkomst, genaturaliseerd tot Nederlander en reist u naar China? Houd dan rekening met verscherpte controles bij binnenkomst in het land. De autoriteiten kunnen uw paspoort inhouden of u voor onbepaalde tijd vasthouden. Dit kan ook gelden voor gezinsleden van Oeigoerse afkomst die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis naar China.
Lokale hulpdiensten
Bent u in China en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 110
Ambulance: 120
Brandweer: 119
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in China
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Peking.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.