NederlandWereldwijd

Reisadvies Macau SAR

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Macau SAR? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 07-05-2024
Nog steeds geldig op: 21-06-2024

In het kort

 • Macau SAR heeft een nieuwe veiligheidswet. Kritiek op China kan streng worden bestraft, ook als die kritiek buiten China of Macau SAR is geuit. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies voor Macau SAR is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Macau SAR of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Macau SAR heeft een nieuwe veiligheidswet. Met deze veiligheidswet kan de overheid van Macau SAR hard optreden tegen personen die – in de ogen van de autoriteiten – de nationale veiligheid van China in gevaar brengen. Kritiek op China kan streng worden bestraft, ook als die kritiek buiten China of Macau SAR is geuit.

De wet kan breed worden geïnterpreteerd. Overtredingen kunnen in het uiterste geval leiden tot levenslange gevangenisstraf. Overtreders moeten hun straf uitzitten in Macau SAR of in China. Dit geldt ook voor buitenlanders.

 • Doe geen kritische uitspraken over Macau SAR of China. Wees ook voorzichtig met wat u deelt op sociale media.
 • Onderneem geen acties die kunnen worden gezien als protest tegen de Macause of Chinese autoriteiten.
 • Doe nooit mee aan demonstraties of protesten.

Drugs

U mag in Macau SAR geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor kleine hoeveelheden. U kunt een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Foto’s maken

Fotografeer of film geen militaire installaties. Dit is verboden en strafbaar.

Overtredingen op straat

U kunt in Macau SAR een boete krijgen als u afval achterlaat of spuugt op straat.  

In Macau SAR is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Orkanen

Vooral tussen mei en oktober komen in Macau SAR orkanen voor. Deze orkanen kunnen vooral langs de kustgebieden schade aanrichten. Check het lokale weer voordat u naar Macau SAR reist. Lees informatie over het weer in Macau SAR op de website van de overheid van Macau (informatie in het Engels).

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Macau SAR? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 999 (112 bij slechte verbinding) of 992 (alleen sms-berichten)

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Macau SAR en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met het Nederlandse consulaat-generaal.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlands consulaat-generaal in Macau SAR

Er is geen Nederlandse consulaat-generaal in Macau SAR. Neem in geval van nood contact op met het Nederlandse consulaat-generaal in Hongkong.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Macau SAR te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit Macau SAR.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Macau SAR blijft:

 • Blijft u 90 dagen of korter in Macau SAR? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 90 dagen in Macau SAR? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.

Neem contact op met het Chinese Visa Application Centre in Den Haag voor meer informatie (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Macau SAR. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Macau SAR is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Macau SAR op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels