Reisadvies Burkina Faso
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 10-12-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar Burkina Faso. Het is te gevaarlijk om naar rood gebied te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch rood gebied? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Burkina Faso? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Let op: In ‘rode’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar Burkina Faso.
Bent u in Burkina Faso? Verlaat het land zolang dat op een veilige manier mogelijk is.
- De veiligheidssituatie in heel Burkina Faso is slecht. Het risico op staatsgrepen, geweld tegen westerlingen en politieke onrust wordt in Burkina Faso stap voor stap steeds groter. Tegelijkertijd heeft de Nederlandse overheid op dit moment steeds minder mogelijkheden om samen met internationale partners Nederlanders in geval van nood te helpen het land te verlaten.
- Er zijn grote veiligheidsrisico’s in Burkina Faso. Na de militaire machtsgreep eind september 2022 is het zeer onrustig in het land. De terroristische dreiging is hoog.
Luchtruim
Het luchtruim en de landsgrenzen zijn open. Houd er rekening mee dat deze situatie plotseling kan veranderen.
Internet en telefoon
De internet- en telefoonverbindingen kunnen uitvallen. Volg het lokale nieuws en volg de instructies op van de lokale autoriteiten.
Bent u in Burkina Faso en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Terrorisme
- Er is een hoog risico op terroristische aanslagen en op ontvoeringen door gewapende groepen die actief zijn in het westelijk, noordelijk, oostelijk en zuidoostelijk deel van Burkina Faso. Iedere dag komen aanslagen voor.
- De kans op aanslagen is ook groot op plaatsen waar veel buitenlanders komen. Vooral op plaatsen die direct bereikbaar zijn vanaf de openbare weg. Bewapende bewakers voeren toegangscontroles uit bij hotels, supermarkten en andere plaatsen waar buitenlanders komen. Blijf alert in en rond deze locaties.
Aanslagen en gewapend geweld in het verleden:
- Op 26 september 2022 zijn bij een terroristische aanslag op een bevoorradingskonvooi in de buurt van Gaskindé minstens 37 doden gevallen, waaronder 10 burgers.
- Op 3 juli 2022 vielen meer dan 40 doden bij aanslagen op twee verschillende plekken in het land.
- Op 10 en 11 juni 2022 zijn twee terroristische aanslagen gepleegd in Seytenga (regio Sahel). Er zijn naar schatting minstens 100 doden gevallen. Het waren burgers en militairen.
Dagelijks zijn er in Burkina Faso gewapende confrontaties tussen autoriteiten en gewapende groepen, aanslagen of berovingen van onder andere vrachtwagens. Vaak vallen daarbij dodelijke slachtoffers.
Criminaliteit
Berovingen en gewapende overvallen komen voor en meestal in de avonduren. Deze overvallen kunnen gewelddadig zijn. Vermijd slecht verlichte plekken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
- Kent u het gebied niet waar u bent? Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Vermijd sloppenwijken. Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Reist u met de auto? Pas op voor overvallers op de hoofdwegen in het land.
- Rijd altijd met uw deuren op slot. Open de ramen maximaal op een kier. Het kan diefstal van uw auto of uit uw auto voorkomen.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Demonstraties
Kom niet in de buurt van overheidsgebouwen. In heel Burkina Faso kunnen demonstraties voorkomen. Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa's.
- Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws via de lokale media.
- Of vraag uw hotel om informatie.
Drugs
- Bezit, gebruik en verhandelen van drugs is illegaal en strafbaar.
- Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.
Natuurgeweld
Het regenseizoen is van juni tot oktober. Zware regenval kan overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken. Wegen kunnen onbegaanbaar zijn. Houd de lokale weersvoorspellingen in de gaten.
Gezondheidszorg
De medische zorgvoorzieningen in Burkina Faso zijn zeer beperkt. Basishulp is mogelijk.
- Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen kan medische repatriëring nodig zijn. Houd hier rekening mee.
- Sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Burkina Faso.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gele koorts
Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht in Burkina Faso.
Neem uw bewijs van vaccinatie tegen gele koorts mee, bijvoorbeeld uw gele vaccinatieboekje.
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Burkina Faso.
- Neem de medicijnen altijd in de originele verpakking mee.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Wegverkeer en verkeersveiligheid
Er vallen elk jaar veel doden in het verkeer in Burkina Faso. De wegen zijn slecht onderhouden en slecht verlicht.
- Reis alleen overdag op de doorgaande wegen.
- Reis niet alleen of in klein gezelschap naar afgelegen gebieden.
Trein- en busverkeer
Er is nauwelijks openbaar vervoer in Burkina Faso. In Ouagadougou rijden wel lijnbussen van SOTRACO zeven dagen per week op verschillende trajecten.
Taxi’s
Taxi’s en minibusjes zijn de meest praktische vervoermiddelen om tussen de belangrijkste steden van het land te reizen. Houd er rekening mee dat deze niet altijd goed onderhouden zijn en vaak niet veilig.
Lhbtiq+
- Het in het openbaar uiten van liefde tussen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+ personen) is wettelijk toegestaan.
- Er is over het algemeen niet overal acceptatie van lhbtiq+ personen. Houd hier rekening mee.
Foto’s maken
Het is verboden om foto’s te maken van militaire gebouwen, luchthavens, bruggen en overheidsgebouwen.
- Wilt u foto’s maken van de lokale bevolking?
- Vraag vooraf toestemming.
Kleding
In Burkina Faso is een groot deel van de bevolking moslim. Respecteer de lokale religie en pas uw kleding aan.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Burkina Faso? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 17
- Ambulance: 78 87 75 49
- Brandweer: 18
Wat moet u doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Burkina Faso en is er een noodsituatie zoals een ziekenhuisopname of diefstal? Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp via +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal. U betaalt het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Burkina Faso
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Ouagadougou.
In geval van nood kunt u bellen met de ambassade in Ouagadougou. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
- De Nederlandse ambassade in Burkina Faso heeft geen consulaire bevoegdheden.
- Heeft u vragen over visa? Neem contact op met de Belgische ambassade in Ouagadougou of met de Nederlandse ambassade in Bamako, Mali.
- Heeft u vragen over consulaire zaken? Neem contact op met de Nederlandse ambassade in Bamako, Mali.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Burkina Faso gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie Buitenlandse Zaken.