NederlandWereldwijd

Nederlands paspoort of ID-kaart vernieuwen of voor het eerst aanvragen als u in Duitsland woont

Woont u in Duitsland? En wilt u een Nederlands paspoort of ID-kaart vernieuwen of voor het eerst aanvragen? Volg dan dit stappenplan.

Stap 1: Verzamel documenten (checklist)

U heeft een aantal documenten nodig om een paspoort of ID-kaart aan te vragen. Beantwoord de vragen uit de checklist. Dan weet u welke documenten u moet meenemen naar uw afspraak. En aan welke eisen deze documenten moeten voldoen. Print de checklist uit en neem deze mee naar uw afspraak.

Let op: Vraagt u ook een paspoort of ID-kaart aan voor uw partner of kind(eren)? Maak voor iedereen die meekomt naar de afspraak een aparte checklist.

Checklist aanvraag Nederlands paspoort of ID-kaart

Stap 2: Maak een afspraak

Heeft u alle documenten verzameld voor uw aanvraag? En voldoen de documenten aan alle eisen? Maak dan een afspraak. Vraagt u een paspoort en een ID-kaart aan? Maak dan voor elk reisdocument een aparte afspraak. Wilt u samen met uw partner en/of kind(eren) een paspoort of ID-kaart aanvragen? Geef bij het maken van uw afspraak aan met hoeveel personen u komt.

Waarschuwing: Zorg dat uw aanvraag compleet is. Het heeft geen zin om een afspraak te maken als u niet alle documenten heeft. Of als deze niet voldoen aan alle eisen. U kunt dan geen aanvraag doen. U moet dan alsnog thuis de missende documenten verzamelen en een nieuwe afspraak maken en nog een keer langskomen. U kunt de ontbrekende documenten niet opsturen naar de aanvraaglocatie.

Afspraak in Duitsland

Afspraak in Nederland

Afspraak in een buurland

Stap 3: Ga naar uw afspraak

U moet zelf langskomen om uw paspoort of ID-kaart aan te vragen. Ook als u jonger dan 18 jaar bent. Vraagt u een paspoort of ID-kaart aan voor uw baby of minderjarige kind? Dan moet ook de baby of het kind meekomen naar de afspraak.

Stap 4: Paspoort of ID-kaart ophalen of laten opsturen

Uw nieuwe paspoort of ID-kaart is meestal binnen 4 weken klaar. Ontbreekt er nog een document bij uw aanvraag? Dan krijgt u hierover bericht. Het duurt dan langer dan 4 weken. U moet uw nieuwe paspoort of ID-kaart binnen 3 maanden ophalen of laten opsturen. Daarna wordt het vernietigd.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons