Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in de Verenigde Staten van Amerika woont

Woont u als Nederlander in de Verenigde Staten van Amerika? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Washington, de consulaten-generaal in Atlanta, Miami, New York of San Francisco of bij de externe dienstverlener VFS Global in Chicago. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol. Let op: Van 14 tot 17 juni 2021 kunt u een paspoort of ID-kaart ook aanvragen in Los Angeles. Lees het nieuwsbericht voor meer informatie.

Coronavirus/COVID-19: Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal is beperkt mogelijk.

Nieuwe ID-kaart

Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders vanaf 12 jaar een nieuwe ID-kaart. Met daarop 2 vingerafdrukken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN). Goed om te weten:

 • Vanaf 13 juli tot en met 1 augustus 2021 kunt u om technische redenen geen ID-kaart aanvragen bij een ambassade of consulaat-generaal. Heeft u eerder een reisdocument nodig? U kunt wel een paspoort aanvragen.
 • Vanaf 2 augustus 2021 krijgt u de nieuwe ID-kaart. Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft.

Let op: check bij stap 2 of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

 • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
 • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

 • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
 • U moet zelf langskomen om uw paspoort aan te vragen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Dit geldt ook voor iemand jonger dan 18 jaar. Die moet ook zelf aanwezig zijn bij de aanvraag.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor de Verenigde Staten

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in de Verenigde Staten.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In de Verenigde Staten doet u dit met:

 • een geldig visum met de bijbehorende documenten (een Homeland Security's 797 Notice of Action); of
 • een geldige verblijfsvergunning.

Heeft u de Amerikaanse nationaliteit? Dan toont u aan dat u legaal in de Verenigde Staten verblijft met:

 • een kopie van uw geldige Amerikaanse paspoort (als u in Amerika geboren bent)   of
 • een Amerikaans naturalisatiecertificaat of een bewijs van geboorte in het buitenland, een zogenaamd Consular Report of Birth Abroad, CRBA (als u niet in Amerika geboren bent).

Als u geen geldig immigratiebewijs in de Verenigde Staten hebt, moet u een ‘Certification of Nonexistence of a US naturalization record’ hebben. U kunt dit aanvragen bij de US Citizenship and Immigration Services (informatie in het Engels).

Eerste aanvraag

Heeft u niet eerder een Nederlands paspoort of ID-kaart gehad? En neemt u een geboorteakte of huwelijksakte mee die is afgegeven door de Verenigde Staten? Dan moet u deze laten legaliseren met een apostille (informatie in het Engels).

Eerste verlenging na aannemen Amerikaanse nationaliteit

Verlengt u voor het eerst uw Nederlandse paspoort of ID-kaart nadat u de Amerikaanse nationaliteit heeft aangenomen? Dan moet u uw naturalisatiedocument laten legaliseren met een apostille.

Heeft u de nationaliteit van uw Amerikaanse partner aangenomen? Neem dan een bewijs mee dat u getrouwd was ten tijde van de naturalisatie. Dit doet u met een affidavit of marital status. Uw partner vult deze verklaring in. Naast de affidavit moet uw partner ook nog een getekende kopie van zijn / haar paspoort / ID-bewijs toevoegen, voorzien van datum. Legalisatie door een notaris is niet nodig.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in de Verenigde Staten

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in de Verenigde Staten? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in de Verenigde Staten (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij de ambassade of de consulaten-generaal

Bij de ambassade in Washington en de consulaten-generaal in Atlanta, Miami, New York en San Francisco kunt u online een afspraak maken. Let op: Van 14 tot 17 juni 2021 kunt u een paspoort of ID-kaart ook aanvragen in Los Angeles. Lees het nieuwsbericht voor meer informatie.

De ambassade en consulaten-generaal zijn open maar de afspraakmogelijkheden zijn beperkt. Als het niet lukt om een afspraak te maken probeer het dan later nog eens.

Bij VFS Global in Chicago

U kunt ook een paspoort of ID-kaart aanvragen of verlengen bij het VFS Global kantoor in Chicago. VFS Global is een externe dienstverlener en brengt een extra standard service fee in rekening voor uw aanvraag. 

VFS Global stuurt uw aanvraag door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland, waar de aanvraag inhoudelijk wordt beoordeeld. Bij VFS Global in Chicago kunt u online een afspraak maken (informatie in het Engels). Voor een afspraak kunt u ook een e-mail sturen naar chinlpp@vfsglobal.com.

Bent u uw paspoort of ID-kaart kwijt maar heeft u nog een kopie? Dan kunt u ook de aanvraag indienen bij VFS Global. Zo niet, maak dan een afspraak bij de ambassade of een consulaat-generaal.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in de Verenigde Staten.

Betalen alleen met creditcard (VISA of Mastercard). Betalen met American Express en Diners is niet mogelijk.

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in Washington, het consulaat-generaal in Atlanta, Miami, New York of San Francisco of het kantoor van VFS Global in Chicago. Dat kan op de volgende tijden:

 • Washington: maak een afspraak via het online afsprakensysteem.
 • Atlanta: maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur. Maak een afspraak door een e-mail te sturen met uw naam en het gewenste tijdstip. Zo weten de medewerkers van de receptie wanneer u aankomt en kunnen ze u toegang geven tot het consulaat-generaal.
 • Miami: maandag tot vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.
 • New York: maak een afspraak door een e-mail te sturen met uw naam en het gewenste tijdstip
 • San Francisco: maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 13.00. Maak een afspraak door een e-mail te sturen met uw naam en het gewenste tijdstip. Zo weten de medewerkers van de receptie wanneer u aankomt en kunnen ze u toegang geven tot het consulaat-generaal.
 • Chicago: raadpleeg de website van VFS Global voor de openingstijden en sluitingsdagen van VFS Global in Chicago.

Houd rekening met de sluitingsdagen van de ambassade en de consulaten-generaal.

Document laten opsturen

Paspoort

U kunt uw nieuwe paspoort ook laten opsturen. Dat kan via UPS, USPS, FedEx en DHL. De kosten zijn voor eigen rekening. Neem bij uw aanvraag een pre-paid shipping label mee (1 per aanvraag). Meer hierover leest u in de (Engelstalige) mailing instructions.

Raadpleeg de verzendinstructies van VFS Global als u uw document aanvraagt via VFS Global in Chicago.

ID-kaart

Uw nieuwe ID-kaart wordt niet per post verstuurd. U haalt uw nieuwe ID-kaart af bij de ambassade in Washington, of het consulaat-generaal in Atlanta, San Francisco, Miami of New York.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

Heeft u uw oude reisdocument niet ingeleverd bij de aanvraag? Neem het dan mee als u uw nieuwe document komt ophalen. Wij maken uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Washington, het consulaat-generaal in Atlantahet consulaat-generaal in San Francisco, het consulaat-generaal in Miami of het consulaat-generaal in New York.