NederlandWereldwijd

Paspoort of ID-kaart aanvragen bij een grensgemeente in Nederland

Als u in het buitenland woont, kunt u uw paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen bij een van de 11 grensgemeenten in Nederland en op Schiphol.

Paspoort of ID-kaart aanvragen bij Nederlandse grensgemeenten

Bij uw aanvraag heeft u een aantal documenten nodig. Maak uw persoonlijke checklist (kies eerst het land) om te weten welke documenten u nodig heeft.

U maakt voor iedere aanvrager een checklist. Dus bijvoorbeeld  1 voor uzelf  en 1 voor uw kind.

Waarschuwing: Vraagt u een paspoort aan bij een grensgemeente? En wilt u uw paspoort laten opsturen naar uw huisadres? Check op de website van de grensgemeente of uw paspoort opgestuurd kan worden. Is dit niet mogelijk? Dan moet u het nieuwe paspoort zelf ophalen.

Kies uw grensgemeente

GemeenteWachttijd tot eerste afspraakmogelijkheid
Bergeijk 12 - 14 weken
Bergen op Zoom 12 - 14  weken
Breda 8 -10 weken
Den Haag 6 - 8 weken
Echt-Susteren >18 weken
Enschede 12 - 14 weken
Maastricht 8 - 10 weken
Montferland 8 - 10 weken
Oldambt 16 - 18  weken
Schiphol 8 - 10 weken
Sluis 8 - 10 weken
Venlo 10 - 12 weken

Houd rekening met lange verwerkingstijden

De aanvraag van een paspoort of ID-kaart bij een grensgemeente kan lang duren. De afhandeltijd hangt af van uw persoonlijke situatie en de documenten die u nodig heeft. Houd hier rekening mee bij uw aanvraag en het plannen van uw afspraak. Dit kunt u doen om de afhandeltijd zo kort mogelijk te houden:

  • Zorg ervoor dat uw documenten compleet zijn voor u de afspraak maakt. Als er documenten missen, duurt de aanvraag langer. Maak uw persoonlijke checklist (kies eerst het land) om te weten welke documenten u nodig heeft.
  • Dien uw aanvraag bij 1 grensgemeente in en maak bij die grensgemeente uw hele proces af. Dien niet meerdere aanvragen tegelijkertijd in bij verschillende grensgemeenten.
  • Zeg op tijd uw afspraak af als u toch niet kunt komen.

Lagere tarieven bij aanvraag paspoort en ID-kaart in Nederland

De tarieven voor paspoorten en identiteitskaarten zijn bij de 11 grensgemeenten en Schiphol lager dan bij de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland.