NederlandWereldwijd

Waar kan ik een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen als ik in het buitenland woon?

U kunt een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen vanuit het buitenland. Ook kunt u in Nederland terecht.

In het buitenland

Woont u in het buitenland? En komt u niet binnenkort naar Nederland voor bijvoorbeeld familiebezoek of vakantie? Dan kunt u een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen in het buitenland. Een aanvraag doen vanuit het buitenland kan bij: 

  • een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal. 
  • een aanvraaglocatie van VFS Global. VFS Global is een externe dienstverlener die aanvragen voor paspoorten en ID-kaarten behandelt. 

Om te weten wat u precies moet doen, volgt u het stappenplan op: Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen vanuit het buitenland. U vult het land in waar u woont. En leest dan waar en hoe u het beste uw Nederlandse paspoort of ID-kaart aanvraagt. 

Let op: Is er geen Nederlandse ambassade of consulaat-generaal in het land waar u woont? En ook geen aanvraaglocatie van VFS Global? Of zitten die niet bij u in de buurt? Kijk dan of u de aanvraag in een land kunt doen dat grenst aan het land waar u woont.

In Nederland 

Woont u in het buitenland? En gaat u binnenkort naar Nederland voor bijvoorbeeld vakantie of familiebezoek? Dan kunt u een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Nederland bent. U kunt op deze locaties in Nederland terecht: 

  • een Nederlandse grensgemeente. Een Nederlandse grensgemeente is een gemeente die meestal aan de grens met een ander land ligt. U kan bij 1 van deze gemeentes een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen als u buiten Nederland woont. 
  • op Schiphol. Op luchthaven Schiphol kunt u een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen. Deze aanvraaglocatie is onderdeel van gemeente Haarlemmermeer. 

Ook nuttig

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons