Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 08-04-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

In het noorden en noordoosten van Thailand (onder anderen de steden Khon Kaen, Mae Hon Song, Chiang Mai, Chiang Rai, Nan, Lampang) is de luchtkwaliteit erg slecht. Dit komt door de jaarlijkse verbranding van landbouwgrond en smog. Regionale luchthavens kunnen door het slechte zicht worden gesloten. Houd contact met uw reisorganisatie. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de Engelstalige website van de World Air Quality Index (zie voor de link de rubriek ‘laatste ontwikkelingen’).

kaart bij reisadvies Thailand
Download 'Kaart bij reisadvies Thailand' (PDF, 1.007 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bangkok, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In het noorden en noordoosten van Thailand (onder anderen de steden Khon Kaen, Mae Hon Song, Chiang Mai, Chiang Rai, Nan, Lampang) is de luchtkwaliteit erg slecht. Dit komt door de jaarlijkse verbranding van landbouwgrond en smog. Vooral kinderen, ouderen en mensen met medische aandoeningen kunnen hier last van hebben.

Regionale luchthavens kunnen door het slechte zicht worden gesloten. Houd contact met uw reisorganisatie. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de Engelstalige website van de World Air Quality Index.

Op 10 maart 2019 vond een aantal explosies plaats in Satun City en in de provincie Pattalung in het zuiden van Thailand. Reist u in dit gebied? Volg het advies en de waarschuwingen op van de lokale autoriteiten.

Op 24 maart 2019 vonden algemene verkiezingen plaats in Thailand. Kans op politieke bijeenkomsten en demonstraties blijft aanwezig. Deze kunnen gewelddadig zijn. Vermijd politieke bijeenkomsten en demonstraties.

Het Koninklijk Paleis heeft aangekondigd dat de kroning van ZM Koning Rama X tussen 4 en 6 mei 2019 zal plaatsvinden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via de lokale media. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media. 

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

Er gelden in Thailand beperkingen voor politieke en openbare bijeenkomsten en demonstraties. Vermijd deze. Doe ook geen politieke uitlatingen in het openbaar of op sociale media.

Verkeersveiligheid

In Thailand vallen jaarlijks veel doden in het verkeer. De meeste motoren en bromfietsen die u huurt zijn niet verzekerd. Ook brommertaxi’s zijn onveilig en kunt u beter niet gebruiken. Zie ook rubriek ‘tips van de ambassade’.

Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie.

Reizen per openbaar vervoer

Reizen per bus kan gevaarlijk zijn. Vooral door plotseling opkomend slecht weer tijdens de regentijd. Maar ook buiten de regentijd kan reizen per bus gevaarlijk zijn. Dit komt door de slechte kwaliteit van de bussen. Ook worden de bussen niet goed onderhouden. Wees vooral na zonsondergang alert als u met het openbaar vervoer reist.

Risico met (veer)boten

Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral met slecht weer. Reizen met veerboten kan in Thailand erg gevaarlijk zijn. Dit omdat de veerboten:
• vaak te vol beladen zijn;
• niet altijd goed onderhouden zijn;
• geen of te weinig reddingsmateriaal aan boord hebben.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Thailand op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 191 en 1155 (politie), 1669 (ambulance algemeen), 1646 (ambulance regio Bangkok), 199 (brandweer).

Toeristenpolitie

Bent u slachtoffer van een misdrijf in Thailand? Neem dan contact op met de toeristenpolitie via telefoonnummer 1155.

Nederlandse ambassade in Bangkok

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Bangkok op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar de 4 zuidelijke grensprovincies:

  • Yala;
  • Narathiwat;
  • Pattani;
  • Songkhla (dit geldt vooral voor de 4 lager gelegen districten Chana, Nathawi, Thepha and Sabayoi)

In de 4 zuidelijke grensprovincies komen regelmatig aanslagen voor. Het gaat om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders van het land. Ook burgers zijn slachtoffer.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor de overige gebieden in Thailand.

Er zijn soms conflicten bij de grens van Thailand en Myanmar tussen het leger en gewapende oppositiegroepen in Myanmar. Hierdoor kan deze grens plotseling gesloten worden zonder dat dit vooraf is gemeld. Reizigers die illegaal de grens overgaan, worden in Thailand vastgehouden en uitgezet. Reist u naar dit gebied? Neem de officiële waarschuwingen serieus en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Reist u naar het grensgebied tussen Thailand en Cambodja wees dan extra voorzichtig en volg de instructies van de lokale autoriteiten. Vraag lokaal advies voordat u vertrekt.

Naar boven

Criminaliteit

Op Phuket, Pattaya en Koh Samui moet u als toerist oppassen voor bedrog bij verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Vaak vraagt de verhuurder uw paspoort of rijbewijs als onderpand. Als u de jetski of scooter weer inlevert, beweert de verhuurder dat er schade is gemaakt. U krijgt uw paspoort of rijbewijs pas terug nadat u een hoog bedrag betaalt.

Het advies is om een kopie van uw rijbewijs (of uw paspoort) te geven. Geef niet het originele document. De Thaise autoriteiten hebben bepaald dat inname van een rijbewijs of paspoort niet mag. Neem altijd foto’s van het object dat u huurt (rondom). Dan beperkt u het risico dat de verhuurder u kan aanklagen voor schade die al gemaakt was.

Bromfietsdiefstal

Gehuurde bromfietsen worden vaak gestolen. De bromfietsen worden niet door de verhuurder verzekerd. Nadat de bromfiets is verhuurd, laat de verhuurder deze stelen door handlangers. Daarna dwingt de verhuurder de huurder om de nieuwprijs van de bromfiets te betalen. Soms wordt een huurder daarbij fysiek bedreigd.

Drugsverkoop

Op stranden met veel jongeren, spelen drugshandelaren, politieagenten, tuktuk chauffeurs en een tussenpersoon vaak onder 1 hoedje. Na de verkoop van drugs, arresteren agenten in burger de koper. Terwijl de koper gevangen zit, wordt zijn paspoort afgenomen. Een tussenpersoon treedt daarna op als bemiddelaar. De koper moet een extreem hoge borgsom betalen om vrij te komen.

Naar boven

Terrorisme

In de afgelopen jaren vonden in Thailand meerdere aanslagen plaats. In augustus 2016 vonden meerdere explosies plaats in Hua Hin, Trang, Krabi, Nakhon Sri Thammarat, Phuket, Surat Thani, en Khao Lak. In 2017 vonden aanslagen plaats in Bangkok. Bij deze aanslagen zijn doden en gewonden gevallen. Er is een kans op nieuwe veiligheidsincidenten in deze en andere gebieden van Thailand.

Blijf alert en volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Er zijn grotere veiligheidsrisico’s op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen. Deze kunnen een doelwit zijn voor een aanslag. In sommige toeristische bestemmingen is meer veiligheidspersoneel aanwezig.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Ook kleine overtredingen kunnen leiden tot een verblijf van enkele weken in een detentiecentrum, voordat men Thailand wordt uitgezet. Houd er rekening mee dat de omstandigheden in Thaise gevangenis zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar zijn.

Doe geen kritische uitspraken en discussieer niet over het Koningshuis. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het Koningshuis. Dit wordt strikt gehandhaafd met zeer zware straffen tot gevolg.

Vanaf november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. De straf voor roken op het strand kan leiden tot een jaar gevangenisstraf of het betalen van een boete van maximaal 100.000 Baht.

Het is illegaal om meer dan 200 sigaretten per persoon in te voeren in Thailand. Dit wordt bij aankomst door de douane op de luchthaven gecontroleerd. Bij overtreding volgt een boete en worden de sigaretten in beslag genomen.

Ook de invoer van elektronische sigaretten en navullingen voor deze sigaretten is strafbaar in Thailand. E-sigaretten kunnen op het vliegveld in beslag worden genomen. U loopt het risico om een hoge boete te krijgen of een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.

In toeristische gebieden zijn drugs makkelijk verkrijgbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Thailand veel zwaarder is dan in Nederland. In Thailand wordt geen onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Beide zijn strafbaar.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Luchtvervuiling

In het noorden en noordoosten van Thailand (onder anderen de steden Khon Kaen, Mae Hon Song, Chiang Mai, Chiang Rai, Nan, Lampang) is de luchtkwaliteit erg slecht. Dit komt door de jaarlijkse verbranding van landbouwgrond en smog. Regionale luchthavens kunnen door het slechte zicht worden gesloten. Houd contact met uw reisorganisatie. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de Engelstalige website van de World Air Quality Index.

In de meeste grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Thailand reist.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. U kunt voor meer informatie contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Thailand kunnen in het regenseizoen van mei tot en met september plotseling zware stormen voorkomen. In die periode, maar soms ook erbuiten, kunnen ook ernstige overstromingen voorkomen. De elektriciteit kan opeens uitvallen. Dan werkt de telefoon en het internet niet meer. Ook zijn er soms transportproblemen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

In het noorden van Thailand kunnen aardbevingen voorkomen. De Engelstalige website The Earthquake Track geeft een overzicht van recente seismische activiteiten. Kijk voor meer informatie over wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving, op de Engelstalige website van US Federal Emergency Management Agency.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

De toelatingseisen om Thailand over land in te reizen zijn gewijzigd. Wilt u vaker dan 2 keer per jaar over land inreizen? Dan moet u van te voren een visum aanvragen.

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Als u Thailand inreist met een beschadigd paspoort, kunt u geweigerd worden.

Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Thailand in Den Haag.

Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Voorkom een langer verblijf dan uw visum toestaat. U kunt dan een hoge boete krijgen of in de gevangenis terecht komen. De omstandigheden in Thaise gevangenissen zijn zwaar.

Naar boven

Tips van de ambassade

Koopt u (slaap)medicijnen zonder doktersrecept? Bijvoorbeeld bij de lokale apotheek?  Dan kunt u gearresteerd en veroordeeld worden tot een geldboete of vervangende gevangenisstraf.

Blijf op de hoogte van de regelgeving over het meenemen van medicijnen. Wilt u medicijnen meenemen? Raadpleeg deze link.

Het bezit van of de handel in drugs in Thailand wordt veel zwaarder bestraft dan in Nederland. Wees u hiervan bewust.

Huren van motorvoertuig

  • Huurt u een motorvoertuig? Controleer eerst of uw reisverzekering de juiste dekking heeft;
  • huur alleen een motorfiets  of scooter als u een geldig internationaal of Thais auto- of motorrijbewijs heeft. Heeft u niet het juiste rijbewijs? Dan loopt u het risico dat uw reisverzekeringsorganisatie de kosten niet dekt, als u gewond raakt bij een ongeluk;
  • ga na voordat u een motorfiets of scooter huurt of het verhuurbedrijf een uitgebreide verzekering heeft, inclusief die van een derde partij. Vraag ook naar het eigen risico voor eventuele claims;
  • draag altijd een helm;
  • geef uw paspoort niet als borg of garantie af aan een motorfiets- of scooter verhuurbedrijf;
  • neem altijd foto’s van het object dat u huurt (rondom). Dan beperkt u het risico dat de verhuurder u kan aanklagen voor schade die al eerder gemaakt was.

Wilt u werken, studeren of u vestigen in Thailand? Ga dan voor meer informatie naar de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven