Reisadvies Palestijnse Gebieden | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-09-2020 | Nog steeds geldig op: 01-10-2020

Na een verblijf in de Palestijnse Gebieden gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Palestijnse Gebieden
Download 'Kaart bij reisadvies Palestijnse Gebieden' (PDF, 121 kB)

Reischecklist Palestijnse Gebieden

Reist u naar de Palestijnse Gebieden? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak de Palestijse Gebieden favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de Nederlandse vertegenwoordiging.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw reisdocument nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de Palestijnse missie in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in de Palestijnse Gebieden een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in de Palestijnse gebieden een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Palestijnse Gebieden. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar de Palestijnse Gebieden. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Reis niet naar Gaza. De veiligheidssituatie is daar slecht. De leefomstandigheden zijn er slecht en er vinden veel demonstraties plaats. Hierdoor kan de veiligheidssituatie in korte tijd verder verslechteren. De huidige politieke ontwikkelingen verhogen dit risico.

Ook vinden er regelmatig beschietingen vanuit Gaza op Israël plaats, waarop Israël reageert met (lucht)aanvallen. Het risico bestaat slachtoffer te worden van deze beschietingen. De Nederlandse vertegenwoordiging in de stad Ramallah kan in Gaza geen consulaire bijstand verlenen.

De Gazastrook is al sinds lange tijd permanent afgesloten.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Let op: in ‘rode’ en 'oranje' gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

Spanningen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem

De Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, is sinds 1967 door Israël bezet. Er zijn regelmatig gewelddadige incidenten in de Oude Stad van Jeruzalem, bij de controleposten, vluchtelingenkampen, de Israëlische afscheidingsbarrière en Israëlische nederzettingen.

Wees alert bij de controleposten op de toegangswegen naar de grote steden op de Westelijke Jordaanoever. Vooral de toegangswegen naar de steden Jericho, Bethlehem, Hebron en Nablus en Oost-Jeruzalem. Veiligheidsincidenten vinden vaak plaats bij checkpoints die leiden naar deze steden. Dat gebeurt ook bij de Israëlische nederzettingen langs deze toegangswegen en in en om de oude stad van Jeruzalem. Vooral op Highway 60 van het kruispunt Gush Etzion naar de stad Hebron en van Tappuah Junction naar de stad Nablus.

Op de Westelijke Jordaanoever, in de buurt van Israëlische nederzettingen, vinden regelmatig gewelddadige incidenten plaats tussen Palestijnen en Joden. Soms wordt er met stenen naar auto’s gegooid. U loopt daar het risico als omstander slachtoffer te worden van het geweld tussen Palestijnen en Israëliërs, die in nederzettingen wonen, en de Israëlische veiligheidsdiensten. Wees alert en vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen en demonstraties.

Er komen in het grensgebied tussen Oost-Jeruzalem en West-Jeruzalem en in en om de Oude Stad van Jeruzalem gewelddadige incidenten voor tussen Palestijnen en Israëliërs.

Informeer bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah naar de veiligheidssituatie op dit moment. Of informeer bij de lokale autoriteiten. Reis als dat mogelijk is samen met iemand die de situatie ter plekke goed kent.

Terrorisme

Gaza

Er is een terroristische dreiging in Gaza. Ook in het grensgebied met Israël.

Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem

Er is een risico slachtoffer te worden van aanslagen in dit gebied. Wees alert. Dit geldt ook voor het grensgebied tussen Oost-Jeruzalem en West-Jeruzalem en in en om de Oude Stad van Jeruzalem.

Demonstraties

Wees alert en vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen. Vermijd alle demonstraties. Door recente politieke ontwikkelingen neemt de kans op demonstraties toe in Oost-Jeruzalem, Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnen demonstreren regelmatig tegen de bezetting. De demonstraties zijn op verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever. Bijvoorbeeld in het centrum van de steden. Bij demonstraties bij de checkpoints, rondom nederzettingen en in Jeruzalem is bijna altijd het Israëlische leger en de Israëlische politie aanwezig. Bij dit soort demonstraties vindt regelmatig geweld plaats.

Natuurgeweld

Op de Westelijke Jordaanoever, ook in de buurt van de Dode Zee, kunnen in de periode oktober tot en met maart flash floods voorkomen. Wanneer het regent in de gebieden die hoger liggen, kunnen de rivierbeddingen die uitkomen in de Jordaanvallei in korte tijd onderlopen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten over dit gebied in de media en informeer u over de situatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer  +31 682 387 796 of leg contact op via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Er zijn bijna geen vluchten meer beschikbaar naar het vliegveld Ben Gurion in Israël. De grenspassage tussen de Palestijnse Gebieden en Jordanië (Allenby) is gesloten.

Wegverkeer

Wees voorzichtig in het verkeer. Het rijgedrag van veel verkeersdeelnemers is gevaarlijk. Soms wordt er met stenen naar auto’s gegooid.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus (COVID-19)

De Palestijnse overheid heeft de noodtoestand verlengd tot 4 oktober 2020. Houd rekening met  lokale lockdowns, met sluiting van bedrijven, beperking van bewegingsvrijheid in en tussen steden en mogelijk sluiting van de grensovergangen tussen de Westelijke Jordaanoever en Israël.

De grensovergang tussen Jordanië en de Palestijnse Gebieden (Allenby bridge) is alleen toegankelijk voor uitzonderlijke gevallen. Dit wordt per geval bekeken. Het overleggen van een negatieve PCR-testuitslag of het ter plaatse ondergaan van een test is verplicht. Bij een positieve uitslag moet u 14 dagen in quarantaine.

U kunt niet rechtstreeks reizen naar de Westelijke Jordaanoever. Als u reist moet u rekening houden met de (inreis)regels die in Israël of in Jordanië gelden. Meer informatie hierover kunt u terugvinden bij de reisadviezen van Israël en Jordanië .

Maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus worden door het Palestijnse Prime Minister’s Office aangekondigd en online gepubliceerd (vaak in het Arabisch).

Zie voor meer informatie deze Engelstalige bronnen:

Government of Palestine

Twitter: https://twitter.com/PalestinePMO

Thuisquarantaine bij aankomst in Nederland

Na een verblijf in de Palestijnse Gebieden gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Volg de adviezen van het  Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de Palestijnse gebieden te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de Nederlandse vertegenwoordiging

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van de Nederlandse vertegenwoordiging voor de Palestijnse Gebieden.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van checkpoints en andere militaire objecten. Dit is strafbaar.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Gaza. Er gelden zeer strenge straffen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Op de Westelijke Jordaanoever is homoseksualiteit niet strafbaar, maar het wordt niet algemeen geaccepteerd. Houd daar rekening mee.

Inreisregels

Heeft u naast de Nederlandse ook de Palestijnse nationaliteit? Bent u via Rafah naar Nederland gereisd? En wilt u na uw bezoek aan Nederland via Rafah terug naar Gaza of andersom? Vraag dan voor u reist aan de Palestijnse vertegenwoordiging in de stad Caïro of de grens open is.

Nederlanders met de Palestijnse nationaliteit die via Jordanië reizen

Bent u Nederlander en heeft u (naast de Nederlandse) ook de Palestijnse nationaliteit? Of bent u geboren in de Palestijnse gebieden en staat dat geregistreerd? Dan mag u niet de Westelijke Jordaanoever in of uit via Ben Gurion International Airport in Israël. U moet via Jordanië reizen. Vanuit Jordanië kunt u de grensovergang van de Westelijke Jordaanoever (King Hussein Bridge/Allenby) gebruiken.

Grensovergang Erez

De grensovergang naar Israël bij Erez is alleen open voor personen met een speciale vergunning. Die vergunning moet aangevraagd worden bij de Israëlische autoriteiten. De volgende personen krijgen in principe geen vergunning om de grensovergang bij Erez te passeren:

 • personen met een dubbele nationaliteit (Palestijns en Nederlands);
 • personen die via Rafah naar Gaza zijn gereisd;
 • personen die Gaza via Rafah hebben verlaten.

Deze personen moeten de grensovergang bij Rafah gebruiken.

Nederlanders met ook de Israëlische nationaliteit

De Israëlische wet verbiedt alle personen met de Israëlische nationaliteit om in de zogenaamde A-zones van de Palestijnse gebieden te komen. Dat zijn de steden die door de Palestijnse Autoriteiten worden bestuurd. Bijvoorbeeld de steden Ramallah, Bethlehem en Nablus. Ook Nederlanders met de Nederlandse en de Israëlische nationaliteit mogen van de Israëlische autoriteiten niet in de A-zones komen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in de Palestijnse Gebieden en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 100
 • Ambulance: 101
 • Brandweer: 102

Contactgegevens Nederlandse vertegenwoordiging

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah

Meer informatie over de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah (Westelijke Jordaanoever).

Geen Nederlandse vertegenwoordiging in Gaza

Er is geen Nederlandse vertegenwoordiging in Gaza. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah (Westelijke Jordaanoever).

Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat de Nederlandse vertegenwoordiging voor u kan doen

Lees wat de Nederlandse vertegenwoordiging wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de Nederlandse vertegenwoordiging.

Naar boven