Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Finland woont

Woont u als Nederlander in Finland? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Helsinki. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Coronavirus/COVID-19: Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal is beperkt mogelijk.

Nieuwe ID-kaart

Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders vanaf 12 jaar een nieuwe ID-kaart. Met daarop 2 vingerafdrukken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN). Goed om te weten:

 • Vanaf 13 juli tot en met 1 augustus 2021 kunt u om technische redenen geen ID-kaart aanvragen bij een ambassade of consulaat-generaal. Heeft u eerder een reisdocument nodig? U kunt wel een paspoort aanvragen.
 • Vanaf 2 augustus 2021 krijgt u de nieuwe ID-kaart. Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft.

Let op: check bij stap 2 of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

 • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
 • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

 • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
 • U moet zelf langskomen om uw paspoort aan te vragen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Dit geldt ook voor iemand jonger dan 18 jaar. Die moet ook zelf aanwezig zijn bij de aanvraag.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Finland

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Finland.

Bewijs van legaal verblijf  

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. U doet dit met één van de volgende documenten:

Aanvragers uit Finland

Er zijn twee opties:

 • Optie 1 (tegen betaling): een recent Engelstalig uittreksel uit het bevolkingsregister met vermelding van uw nationaliteit.
  • In het Fins heet dit virkatodistus. In het Engels heet dit extract from the population information system. U kunt dit uittreksel bij elke service location van de Digital and Population Data Services Agency (voorheen Maistraatti, informatie in het Engels) aanvragen.
  • U kunt het uittreksel ook aanvragen per e-mail: vtj-todistus@dvv.fi of per telefoon via het Finse lokale nummer: 029 55 36 230.

Let op: voor minderjarigen moet het uittreksel de informatie over parents and custodians bevatten.

 • Optie 2 (kosteloos voor meerderjarigen): een summary van uw personal data via Suomi.fi.
  • U kunt online, door in te loggen via online bankieren, via Suomi.fi (informatie in het Engels), een uittreksel van uw persoonsgegevens (summary of personal data) opvragen. Maak print screens van de informatie (basic information, address details en eventueel personal relationships) en voeg die bij uw aanvraag.

Let op: voor minderjarigen kunt u, tegen betaling, een birth certificate van het kind opvragen via Suomi.fi.

Aanvragers uit Estland

 • Een geldige Estse ID-kaart met op de voorkant citizenship: NLD en (in de meeste gevallen) op de achterkant place of birth: Holland / NLD.

Eerste aanvraag

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren? Heeft u een document uit Finland? Deze hoeft normaliter niet gelegaliseerd te worden (een apostille is niet nodig). Heeft u een meertalig uittreksel van de Burgerlijke stand in Estland? Dan hoeft dit document niet gelegaliseerd te worden. U kunt dit document direct gebruiken voor uw aanvraag voor een paspoort of ID-kaart.

Heeft u een document uit een ander land? Ga dan na of het gelegaliseerd moet worden.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: vraag aan in Finland

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Finland? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke aanvullende informatie geldt m.b.t. Finland (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij de ambassade in Helsinki kunt u een afspraak maken via het online afsprakensysteem. 

Wat zijn de kosten?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Finland. U kunt alleen pinnen.

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

Om uw reisdocument op te halen bij de ambassade in Helsinki moet u een afspraak maken.

Document laten opsturen

Paspoort

U kunt uw nieuwe paspoort ook per aangetekende post (Posti) laten opsturen. De kosten zijn voor eigen rekening.

ID-kaart

Uw nieuwe ID-kaart wordt niet per post verstuurd. U haalt uw nieuwe ID-kaart af bij de ambassade in Helsinki.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Helsinki.