Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in de Filipijnen woont

Woont u als Nederlander in de Filipijnen? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Manilla. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Door het coronavirus is het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal beperkt mogelijk. Dit geldt ook voor de aanvraag bij een kantoor van een externe dienstverlener zoals VFS Global. U maakt een afspraak via het online afsprakensysteem. Zijn er geen tijdstippen beschikbaar? Dan is het nog niet mogelijk om een aanvraag te doen bij de ambassade, het consulaat-generaal of VFS Global. U kunt dan uw aanvraag voorlopig alleen doen bij een aantal Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Q&A’s gevolgen coronavirus

Bekijk de Q&A’s over de gevolgen van het coronavirus voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft. Bij stap 2 ziet u of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

  • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
  • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

  • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
  • U moet zelf langskomen om uw paspoort aan te vragen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Dit geldt ook voor iemand jonger dan 18 jaar. Die moet ook zelf aanwezig zijn bij de aanvraag.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor de Filipijnen

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in de Filipijnen.

Bewijs van legaal verblijf  

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In de Filipijnen doet u dit met één van de volgende documenten:

  • een geldig visum (en documenten die dit ondersteunen)
  • een geldige verblijfsvergunning
  • Als u ook de Filipijnse nationaliteit heeft: een geldig Filipijns paspoort of Filipijnse ID-kaart.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland? Dat kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in de Filipijnen

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in de Filipijnen? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in de Filipijnen (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij de ambassade in Manilla kunt u online een afspraak maken.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in de Filipijnen.

U kunt contant betalen, in Filipijnse pesos (PHP) of met een Master of Visa credit card.

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

Vanwege het Coronavirus kunt u niet zonder afspraak terecht. Op het moment van uw aanvraag informeert de ambassade u over de procedure.

Document laten opsturen

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart laten opsturen per DHL of LBC. De kosten zijn voor eigen rekening. U betaalt deze kosten op het moment van uw aanvraag. Verzending onder rembours is ook mogelijk.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Vraag een Emigration Clearence Certificate aan

Om het land te mogen verlaten dient u in het bezit te zijn van een Emigration Clearance Certificate. Dit geldt ook voor minderjarigen. De verwerkingstijd van zo’n Emigration Clearance Certificate bedraagt minimaal 2 weken.

Zodra u in het bezit bent van het Nederlandse paspoort van uw kind, dient u contact op te nemen met de vreemdelingen afdeling van de Filipijnse Immigratie dienst (informatie in het Engels).

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Manilla.