Reisadvies China | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 06-03-2019 | Nog steeds geldig op: 20-03-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

Download 'Kaart bij reisadvies China' (PDF, 2,4 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Peking, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u naar toe reist via (sociale) media.

De Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Registreer u bij de politie na aankomst

Binnen 24 uur na aankomst in China moet u zich registreren bij een politiebureau (Public Security Bureau). Verblijft u in een hotel, dan regelt het hotel dit voor u. Als u dit niet doet, kunt u in de problemen komen bij uitreizen.

Wilt u naar Tibet (Autonome Regio) reizen?

Dit kan alleen met een speciale vergunning (‘permit’). Niet iedereen mag Tibet in. Deze permit kunt u aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie in China. Soms stellen de Chinese autoriteiten de afgifte van permits uit, zonder duidelijke reden. Dit leidt tot langere wachttijden. Of ze geven helemaal geen permit af.

Heeft u vragen over uw permit? Neem dan contact op met de reisorganisatie die de vergunning voor u aanvraagt.

Toegang tot Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio

Wilt u naar de Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio reizen (bijvoorbeeld Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan)? Dan kunnen de lokale autoriteiten aan de grens uw identiteit en bagage controleren. U krijgt mogelijk geen toegang tot bepaalde steden of gebieden.

Let op bij Chinees-Nederlandse nationaliteit

China kent geen dubbele nationaliteit. Heeft u een Chinees en Nederlands paspoort, dan zien de Chinese autoriteiten u alleen als een Chinees staatsburger. Dat kan problemen opleveren als u consulaire hulp nodig heeft van de ambassade. De Chinese autoriteiten kunnen dan weigeren de ambassade toestemming te geven om u te helpen.

Let op als u afstand heeft gedaan van de Chinese nationaliteit

Heeft u afstand gedaan van de Chinese nationaliteit en reist u China in met een Nederlands paspoort? Let op: de Chinese autoriteiten kunnen u dan zien als een Chinees staatsburger. Neem daarom altijd de papieren mee waaruit blijkt dat u afstand heeft gedaan van de Chinese nationaliteit. Zoals bijvoorbeeld de bevestiging van de Chinese autoriteiten.

Bent u van Oeigoerse afkomst en genaturaliseerd tot Nederlander? Houd dan rekening met verscherpte controles bij binnenkomst in China. De autoriteiten kunnen uw paspoort inhouden of u voor onbepaalde tijd vasthouden. Dit kan ook gelden voor gezinsleden van Oeigoerse afkomst die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis van en naar China.

Verkeersveiligheid

In de grote steden is veel verkeer. Elke dag zijn er ongelukken. Daarom zijn er lange files. Veel fietsers en scooterrijders houden zich niet aan de verkeersregels.  Hierdoor zijn er veel ongelukken.

Op snelwegen buiten de stad wordt hard gereden en aan beide kanten ingehaald. Dit zorgt ook voor grote ongelukken. Wees alert in het verkeer en op straat.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 120 (ambulance), 119 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Peking

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Peking op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de provincie Xinjiang.

De veiligheidssituatie in Xinjiang blijft fragiel. Er kunnen plotseling demonstraties ontstaan. Ook kan er een plotselinge uitbraak zijn van geweld. De Chinese autoriteiten treden dan snel en hard op in deze situaties.

Ook kunnen gebieden van de provincie  Xinjiang worden afgesloten voor reizigers. Volg de (social) media en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Vermijd demonstraties. Probeer plaatsen waar veel mensen komen te vermijden. Film of fotografeer deze demonstraties niet.  

Naar boven

Criminaliteit

Let op dieven en zakkenrollers

Let op dieven en zakkenrollers, zeker op plekken waar veel toeristen komen. Vooral paspoorten, laptops en mobiele telefoons worden vaak gestolen.  

Neem officiële taxi’s

Neem een officiële taxi. Vooral als u alleen bent en ’s nachts vervoer nodig heeft. Zo voorkomt u mogelijke ruzie over de prijs van de rit. Soms eindigt dat met agressie of geweld. De officiële taxi’s hebben een taxibordje en meter. Vraag ook altijd om een bonnetje met het taxinummer. Dit bewijs heeft u nodig bij een klacht. Die kunt u indienen bij het politiebureau als u aangifte doet.

Maak alleen gebruik van officiële gidsen en ga niet in op voorstellen van mensen die u niet kent

Soms bieden Chinese jongeren die goed Engels spreken hun diensten aan als ‘gids’. Zij willen u dan helpen met het bezoeken van bijvoorbeeld toeristische plaatsen. Ook komt het voor dat mensen die u per toeval ontmoet u willen leiden naar een (thee)winkel, massagesalon of bar. Dergelijke uitstapjes eindigen soms met een hoge rekening die u dan direct moet betalen. Weigert u te betalen, dan kunt u bedreigd worden met geweld.

Zakelijke conflicten komen regelmatig voor

Zakelijke conflicten komen regelmatig voor. Soms wordt er gedreigd met geweld. Wordt u hiervan slachtoffer? Doe dan altijd aangifte bij de politie.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Draag altijd uw paspoort bij u

In China controleren de autoriteiten vaak de identiteit van personen. In China moeten mensen van 16 jaar en ouder zich altijd en overal kunnen legitimeren. Draag daarom altijd uw paspoort bij u met daarin uw visum. Let op: uw visum moet geldig zijn.

Rechtspraak zeer streng, ook voor buitenlanders

Verdachten van een misdrijf en arrestanten worden in China anders behandeld dan in Nederland. Verdachten kunnen lang worden vastgehouden zonder dat ze officieel van een misdrijf worden beschuldigd. De autoriteiten kunnen iemand ook verbieden het land uit te reizen. Buitenlanders komen meestal niet op borgtocht vrij.

Drugsgebruik en drugshandel worden zwaar bestraft, zelfs met de doodstraf. Het bezoeken van prostituees is strafbaar. De straf kan 15 dagen opsluiting en een geldboete zijn.

Drugs

Drugsgebruik en drugshandel worden zwaar bestraft, zelfs met de doodstraf. Het bezoeken van prostituees is strafbaar. De straf kan 15 dagen opsluiting en een geldboete zijn.

Maak geen foto’s van demonstraties, politie en leger

Maak geen foto’s van demonstraties. Maak ook geen foto’s van de politie en het leger.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Gezondheid

In de grote steden bieden veel ziekenhuizen goede zorg. Buiten de grote steden zijn de ziekenhuizen vaak eenvoudig en is de medische zorg minder goed. Medische behandelingen moeten meestal direct worden betaald. Contant of met een credit card. De rekeningen kunnen hoog zijn. Internationale klinieken in China zijn veel duurder dan in Nederland. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van een reis- of aanvullende medische verzekering.

Gebruikt u medicijnen? Neem medicijnen mee vanuit Nederland. Ook de gewone reismedicijnen. Kijk voor meer informatie over medicijnen op deze website. De bijschriften van Chinese medicijnen zijn alleen in het Chinees. Ze zijn niet van dezelfde kwaliteit als in Europa.

In veel grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar China reist.

Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling en andere waarden in verschillende grote steden op:

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In de internationale ziekenhuizen en klinieken in China zijn deze kosten veel hoger dan in Nederland. Het is belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Bereid uw reis goed voor en blijf op de hoogte van de weersomstandigheden, bijvoorbeeld via het Chinees meteorologisch instituut (China meteorological Administration).

Het regenseizoen begint in sommige delen van China al in februari en duurt tot in oktober. In juni, juli en augustus zijn de temperaturen zeer hoog. In delen van China is er dan ook een erg hoge luchtvochtigheid.

Van mei tot november kunnen tyfoons voorkomen, vooral in de oostelijke en zuidelijke kuststreken. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Hevige regenval en tyfoons kunnen leiden tot overstromingen, aardverschuivingen, onbegaanbare wegen- en/of spoorwegen en het annuleren van vluchten.

In China komen aardbevingen voor. Vooral in het westen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor bepaalde landen heeft u een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van China in Den Haag of het visumkantoor van China in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

72-uur visum bij doorreis binnen 72 uur naar een land buiten China

Nederlanders krijgen een 72-uur visum als ze binnen 72 uur na binnenkomst naar een bestemming buiten het vasteland van China doorreizen via de vliegvelden van Beijing, Changsha, Chengdu, Chongqing, Dalian, Guangzhou, Guilin, Hangzhou, Harbin, Kunming, Nanjing, Qingdao, Shanghai, Shenyang, Shenzhen, Tianjin, Wuhan, Xiamen of Xi’an.

Er wordt dan een 72-uurs visum afgegeven (transitvisum). U kunt daarmee verder reizen naar een land buiten China, maar ook naar Hong Kong SAR, Taiwan of Macau SAR. U krijgt dit transit visum als u:

  • Een vliegticket heeft waaruit blijkt dat u binnen 72 uur doorreist naar een derde land. U kunt dus niet terugkeren naar het land waar u vandaan kwam;
  • u zich binnen 24 uur registreert of laat registreren bij een Public Security Bureau;
  • u tijdens de 72 uur de stad waar u bent aangekomen niet verlaat.

144-uur visum als u binnen 144 uur doorreist

Nederlanders krijgen een 144-uur visum als ze binnen 144 uur na binnenkomst naar een bestemming buiten het vasteland van China doorreizen via de vliegvelden van Beijing, Dalian, Hangzhou, Nanjing, Qinhuangdao, Shanghai, Shenyang, Shijazhuang of Tianjin. Er wordt dan een 144-uur visum verstrekt (transitvisum). U kunt daarmee verder reizen naar een land buiten China, maar ook naar Hong Kong SAR, Taiwan of Macau SAR. U krijgt dit transit visum als u:

  • Een vliegticket heeft waaruit blijkt dat u binnen 144 uur doorreist naar een derde land. U kunt dus niet terugkeren naar het land waar u vandaan kwam;
  • u zich binnen 24 uur registreert of laat registreren bij een Public Security Bureau;
  • u tijdens de 144 uur de stad waar u bent aangekomen niet verlaat.

Actuele informatie over deze bijzondere regelingen kunt u krijgen bij de ambassade van China in Den Haag of het visumkantoor van China in Den Haag.

Naar boven

Tips van de ambassade

In China worden internationale rijbewijzen niet erkend. Nederlanders mogen alleen met een Chinees rijbewijs aan het verkeer deelnemen in China.

Facebook en Twitter geblokkeerd, Google soms

China controleert het internetverkeer in het land. Sociale media als Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube en Twitter zijn geblokkeerd. Ook sommige websites en e-maildiensten, bijvoorbeeld Google en Gmail, zijn geblokkeerd. Het inloggen met een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) kan een oplossing bieden. Sommige websites werken onder een VPN verbinding, andere websites weer niet. China controleert ook dit.

Niet alle pinpassen werken overal

U kunt niet met alle bankpassen pinnen bij iedere Chinese bank. Zorg dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. En als het mogelijk is verschillende creditcards.

Chinees- en Engelstalige contactgegevens

De Chinese taal is vaak een probleem. Zeker als u in de problemen raakt. Zorg dat u altijd contactgegevens bij u heeft van een contactpersoon of van uw hotel. En dat de gegevens er in het Chinees en in het Engels op staan. Dan kunt u altijd de hulp inroepen van iemand die Chinees en Engels spreekt. U kunt altijd teruggaan naar uw verblijfadres.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven