Reisadvies Burkina Faso | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode van Burkina Faso is oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Burkina Faso
Download 'Kaart bij reisadvies Burkina Faso.' (PDF, 354 kB)

Reischecklist Burkina Faso

Reist u naar Burkina Faso? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Burkina Faso favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Burkina Faso. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Burkina Faso. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet in het gebied ten noorden van de lijn van de steden Tansila-Nouna-Tougan-Ouahigouya- Tikaré-Kaya-Bogande. Reis ook niet in het gebied ten oosten van de lijn van de steden Bogande-Fada Ngourma en Sanga. In deze gebieden, vooral in de grensstreken met Ghana, Ivoorkust, Mali, Niger, Benin en Togo, komen aanslagen, gijzelingen en ontvoeringen voor. In augustus 2021 zijn er meer dan honderd burgerslachtoffers gevallen. Het leger is hier actief tegen terroristische groepen en criminelen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de andere gebieden in Burkina Faso. Blijf alert en vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen.

Terrorisme

Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen en op ontvoeringen in het westelijk, noordelijk, oostelijk en zuidoostelijk deel van Burkina Faso. De kans op aanslagen is het grootst op plaatsen waar veel buitenlanders komen. Vooral als deze plaatsen direct te bereiken zijn vanaf de openbare weg. Bij hotels, supermarkten en andere plaatsen waar buitenlanders komen worden strenge toegangscontroles uitgevoerd door bewapende bewakers.

Aanslagen in het verleden:

 • Op 9 augustus 2021 is er terroristische aanslag geweest bij de grens met Mali in de regio Boucle du Mouhoun waarbij doden zijn gevallen.
 • Op 18 augustus 2021 was er een terroristische aanslag op 25 kilometer afstand van de stad Gogadji, in het noordoosten van Burkina Faso. Hierbij zijn tientallen burgers omgekomen.
 • Op 14 september 2021 was er een terroristische aanslag, in de buurt van de stad Sakoani op ongeveer 60 kilometer afstand van de grens met Niger waarbij  militairen zijn omgekomen.
 • Op 4 oktober 2021 werd er een aanslag gepleegd op militairen, in de buurt van de noordoostelijke plaats Yirgou. Hierbij is een groep militairen omgekomen.
 • Op 14 november 2021 werd er een aanslag gepleegd op militairen, in de buurt van de noordoostelijke plaats Inata. Er is een grote groep militairen omgekomen. 

Criminaliteit

Berovingen en gewapende overvallen komen voor maar meestal in de avonduren. Deze overvallen kunnen gewelddadig zijn. In Burkina Faso moet u daarom vooral slecht verlichte plekken vermijden. Ga in Ouagadougou, niet het populaire park 'Bangre Weogo' nabij de wijk 'Zone du Bois' in, ook niet overdag.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Reist u met de auto? Pas dan op voor overvallers op de hoofdwegen in het land.
 • Rijd altijd met uw deuren op slot. Open de ramen maximaal op een kier. Het kan diefstal van uw auto of uit uw auto voorkomen.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Natuurgeweld

Het regenseizoen is van juni tot oktober. Zware regenval kan overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken. Houd de lokale weersvoorspellingen in de gaten.

Demonstraties

In heel Burkina Faso kunnen demonstraties plaatsvinden. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31682387796 of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreizen Burkina Faso

U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Burkina Faso inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Bukina Faso als het noodzakelijk is en niet naar de rode gebieden. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Bij aankomst op het vliegveld moet u een een negatief PCR-testresultaat kunnen tonen dat maximaal 5 dagen oud is. Kunt u geen negatief PCR-testresultaat laten zien? Dan gaat u op eigen kosten in een door de overheid van Burkina Faso aangewezen locatie in quarantaine. Ook moet u meerdere testen laten uitvoeren.

Voor uitreizen is een negatief testresultaat nodig dat bij vertrek niet ouder dan 72 uur mag zijn.  Zonder een dergelijke test wordt men niet toegelaten tot het vliegveld. Een test voor reizigers kan op speciaal aangewezen locaties. Deze kunnen de vraag (naar testen) niet altijd  aan en kennen daarom soms lange wachttijden. Het is niet altijd makkelijk om de testresultaten op tijd te ontvangen.

Coronavirus (COVID-19) Burkina Faso

De coronavirus situatie in Burkina Faso is onduidelijk. Het is onduidelijk of de registratie van het aantal besmettingen als van het aantal herstelde personen goed verloopt. Ook daardoor blijft een deel van Burkina Faso ‘oranje’. De lokale overheid heeft coronamaatregelen ingesteld. Het is bijvoorbeeld verplicht om een mondkapje te dragen in openbare ruimten.

De maatregelen voor ‘social distancing’ en het dragen van mondkapjes worden niet altijd gerespecteerd. Dit brengt risico met zich mee.

Iedereen die symptomen heeft of denkt besmet te zijn met het coronavirus kan contact opnemen met het gratis telefoonnummer: 3535

Meer informatie van de lokale overheid over coronamaatregelen en –regels kunt u vinden op de website van het Burkinese ministerie van Gezondheid (informatie in het Frans).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Reist u vanuit Burkina Faso naar Nederland? Er is een EU-inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU. Het EU-inreisverbod geldt niet voor ingezeten- en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.nl.

Testlocaties in Burkina Faso 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Burkina Faso de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA)(informatie in het Engels)

Wegverkeer

Er vallen elk jaar veel doden in het verkeer. De wegen zijn slecht onderhouden en slecht verlicht. Reis daarom alleen overdag op de doorgaande wegen. Reis niet alleen of in klein gezelschap naar afgelegen gebieden.

Naar boven

Tips van de ambassade

Drugs

Bezit en gebruik van drugs is illegaal en strafbaar. De straffen kunnen zijn zeer streng zijn.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is illegaal en wordt niet algemeen geaccepteerd in Burkina Faso. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Foto’s maken

Het is verboden om foto’s te maken van militaire gebouwen, luchthavens, bruggen en overheidsgebouwen. Vraag vooraf toestemming als u foto’s van mensen wilt maken.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Burkina Faso en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 17
Ambulance: 78 87 75 49
Brandweer: 18

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Burkina Faso

Er is sinds 1 augustus 2020 een Nederlandse ambassade in Burkina Faso. Deze heeft geen consulaire bevoegdheden.

In een noodgeval kunt u terecht bij het Nederlandse ambassadekantoor in Ouagadougou. Het ambassadekantoor heeft geen consulaire bevoegdheden. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Bamako, Mali.

In geval van dringende nood kunt u bellen met de ambassade in Ouagadougou. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in oranje gebieden kan het ministerie van  Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven