Veelgestelde vragen over de situatie in Israël / Palestijnse Gebieden
Zaterdag 7 oktober 2023 zijn er grote gevechten uitgebroken tussen Hamas en Israël. Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Israël / Palestijnse Gebieden.
Bekijk het reisadvies Israël / Palestijnse Gebieden en lees wat dit voor u betekent.
Lees het liveblog op Rijksoverheid.nl voor alle actualiteiten en updates over de situatie.
Situatie in Israël / de Palestijnse Gebieden
Op 7 oktober heeft Hamas Israël aangevallen vanuit Gaza. Naast regelmatige raketaanvallen wordt in en rondom Gaza momenteel hevig gevochten tussen Hamas en het Israëlische leger. Dit heeft grote gevolgen voor de veiligheidssituatie van de inwoners in Gaza. In de Westelijke Jordaanoever kunnen demonstraties zijn en kan geweld tussen de verschillende bevolkingsgroepen voorkomen. Er is kans op verdere escalatie van het conflict.
Bent u in de Palestijnse Gebieden? De veiligheidssituatie is instabiel. Als u dat nog niet hebt gedaan, roepen wij u op u zo snel mogelijk te registreren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan kunnen wij contact met u opnemen als dat nodig is. Bekijk ook het reisadvies Palestijnse Gebieden voor meer informatie.
Bent u in Israël? Overweeg of uw verblijf noodzakelijk is. De veiligheidssituatie in Israël is onvoorspelbaar en kan snel omslaan. Houd er rekening mee dat de mogelijkheden om het land te verlaten (per vliegtuig, over land, over zee) elk moment kunnen afnemen. Bekijk het reisadvies Israël en lees wat dit voor u betekent.
Op 7 oktober zijn Nederlanders in Gaza overvallen door de verslechterde veiligheidssituatie en de onmogelijkheden Gaza te verlaten. Nederland zet zich actief in dat alle Nederlanders de grensovergang met Rafah naar Egypte zo snel mogelijk over kunnen gaan.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de ontwikkelingen ter plaatse nauw en houdt vrijwel dagelijks contact met de Nederlanders (en hun kerngezinsleden) en personen met geldig verblijf in Nederland. Zodra de grensovergang opengaat voor hen laten wij dit direct aan hen of hun contactpersonen weten.
De mensen die de grens oversteken, worden in Egypte opgevangen en bijgestaan door een team van de Nederlandse ambassade en het ministerie van Defensie. Zij zullen waar nodig medische aandacht en psychische hulp ontvangen. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie zorgen ook voor doorreis naar Nederland. Om veiligheidsredenen kan het ministerie van Buitenlandse Zaken op dit moment geen verdere informatie delen.
We hopen dat iedereen zich op een veilige locatie bevindt. We adviseren het lokale nieuws in de gaten te houden en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.
Als u dat nog niet hebt gedaan, roepen wij u op u te registreren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan kunnen wij u bereiken als dat nodig is.
De luchthaven Ben Gurion is open. De keuze om te blijven of vertrekken is uw eigen verantwoordelijkheid. Overweeg goed wat uw opties zijn.
Bent u daar met een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247. Daarnaast luidt het advies aan Nederlanders om familie en vrienden te laten weten hoe het gaat.
Houd het reisadvies van Israël en deze pagina in de gaten voor updates.
Bent u in de Westelijke Jordaanoever? Vertrek als dat nog veilig kan. Momenteel gaan er vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv, Eilat en Amman naar Amsterdam en andere Europese steden. Ook is het mogelijk over land naar Jordanië te reizen. De openingstijden van de checkpoints en grensovergangen zijn onzeker en onvoorspelbaar en kunnen op elk moment veranderen.
Bekijk de actuele openingstijden van de checkpoints via de website van Access Coordination Unit (informatie in het Engels).
Bekijk de actuele openingstijden van de grensovergangen:
- Allenby Bridge crossing
- Jordan River/Sheikh Hussein crossing
- Taba/Menahem Begin crossing
- Yitzhak Rabin/Arava crossing
Houd er rekening mee dat de situatie onvoorspelbaar is en snel kan wijzigen.
Als u dat nog niet hebt gedaan, roepen wij u op u te registreren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan kunnen wij u bereiken als dat nodig is.
Houd het reisadvies de Palestijnse Gebieden en deze pagina in de gaten voor updates
We hopen dat uw familie op een veilige locatie is. Het is belangrijk dat uw familie zich uitgebreid registreert bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Als dat nog niet gedaan is, moet de familie zich direct registreren. U mag dit ook namens hen doen en optreden als contactpersoon voor uw familieleden.
Als uw familieleden volledig geregistreerd staan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken, neemt Buitenlandse Zaken contact op als er belangrijke nieuwe informatie is.
Buitenlandse Zaken heeft geen exacte informatie over de aantallen Nederlanders die zich in het getroffen gebied bevinden. Er is namelijk geen registratieplicht voor Nederlanders in het buitenland. We roepen Nederlanders in Israël en de Palestijnse Gebieden – die dat nog niet hebben gedaan – op zich te registreren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan weten wij zo goed mogelijk wie er in het land is en hoe we hen kunnen bereiken als dat nodig is.
- Een reisadvies geeft de veiligheidsrisico’s voor Nederlanders in een land weer op basis van onderzoek naar de situatie op dit moment.
- Een gespecialiseerde afdeling bij het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt daarvoor contacten met ambassades wereldwijd. De ambassade doet onderzoek naar de veiligheidsrisico’s in het land. Soms worden gebieden bezocht om de situatie te beoordelen. Er wordt gesproken met lokale autoriteiten, inlichtingendiensten, bedrijven, partnerlanden en andere organisaties.
- Nederland wisselt actief informatie uit met andere landen en neemt deze mee in haar afwegingen om een reisadvies wel of niet aan te passen.
- Wilt u meer weten over hoe een reisadvies wordt opgesteld? U vindt meer informatie op de pagina Hoe wordt een reisadvies gemaakt?
Voor de laatste informatie adviseren wij u het lokale nieuws en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. Kijk voor meer informatie en praktische tips op https://www.oref.org.il.
De situatie bij de grens is snel veranderlijk. Door de onveilige situatie in Israël kunnen de grensovergang van Jordanië met de Westelijke Jordaanoever bij King Hussein/Allenby Bridge en met Israël bij Aqaba/Eilat in het zuiden en de Jordan River Crossing in het noorden van Jordanië van tijd tot tijd worden gesloten.
Bekijk de actuele openingstijden van de checkpoints via de website van Access Coordination Unit (informatie in het Engels).
Bekijk de actuele openingstijden van de grensovergangen:
De keuze om te blijven of vertrekken is uw eigen verantwoordelijkheid. Overweeg goed wat uw opties zijn. We raden u aan om het reisadvies van Jordanië in de gaten te houden. Hier staat de meeste relevante en actuele informatie.
Nee, de grens tussen Libanon en Israël is gesloten. Het is niet mogelijk om over land van en naar Libanon te reizen.
U kunt zien hoe het werk van Buitenlandse Zaken er in de praktijk uitziet via ons live blog.
Reizen en reisdocumenten
De ambassade is sinds 6 november weer open voor reguliere consulaire dienstverlening. Op de volgende pagina ziet u wat de Nederlandse ambassade in Tel Aviv voor u kan doen.
U kunt ook 24 uur per dag, 7 dagen in de week contact opnemen met het contactcenter Nederland Wereldwijd. We zijn te bereiken via +31 247 247 247. Vragen kunt u ook stellen via WhatsApp op nummer +31 6 82 38 77 96.
De Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah is momenteel gesloten voor publiek. De Nederlandse vertegenwoordiging is beperkt bereikbaar voor Nederlanders die in de Palestijnse gebieden zijn. Heeft u binnenkort een afspraak bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah? Houd uw mail goed in de gaten voor wijzigingen rondom uw afspraak.
Als uw Nederlandse paspoort kwijt, verlopen of gestolen is, dan kunt u een nooddocument aanvragen. Stuur een mail naar de vertegenwoordiging voor een afspraak: ram-ca@minbuza.nl.
Nederlanders in de Palestijnse Gebieden kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht bij het contactcenter van Nederland Wereldwijd. We zijn te bereiken via +31 247 247 247. Als u dat nog niet hebt gedaan roepen wij u op u te registreren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan kunnen wij u bereiken als dat nodig is.
Vragen kunt u ook stellen via WhatsApp op nummer +31 6 82 38 77 96.
VFS Global in Tel Aviv is weer open voor publiek. U kunt hier een visum voor kort verblijf naar Nederland aanvragen.
Sinds 6 november is de Nederlandse ambassade in Tel Aviv weer geopend voor publiek. U kunt via het afsprakensysteem van de ambassade een afspraak maken om een mvv aan te vragen.
Nee, op dit moment worden geen nieuwe visumaanvragen meer in behandeling genomen.
Alleen kerngezinsleden van Nederlanders, die meereizen naar Nederland, kunnen nog een visum aanvragen. Stuur een mail naar de vertegenwoordiging voor een afspraak: ram-ca@minbuza.nl.
De kerngezinsleden van Nederlanders die een visum kunnen aanvragen zijn:
- Echtgenoot/echtgenote.
- Geregistreerde partner.
- Partner met wie een ongehuwde Nederlander een notariële akte heeft of gemeenschappelijke huishouding voert.
- Afhankelijke kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen) tot in principe de leeftijd van 18 jaar.
- Verzorgende ouder van een minderjarig Nederlands kind.
U kunt op dit moment geen nieuwe afspraak maken om uw MVV op te halen bij de vertegenwoordiging in Ramallah. Afspraken die in de komende weken gepland stonden worden per e-mail afgezegd. Houd uw e-mail goed in de gaten.
Als de situatie verandert, dan vermelden we dit op de contactpagina van de vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden.
Het is mogelijk om uw MVV in een ander land op te halen. Dit kan bijvoorbeeld in Egypte, Israël of Jordanië. Als u uw goedgekeurde MVV in een ander land wilt ophalen, neem dan eerst contact op met de IND. De contactgegevens staan vermeld in de IND-brief waarin uw aanvraag is goedgekeurd. U moet er zelf voor zorgen dat u naar de omliggende landen kunt reizen. De Nederlandse vertegenwoordiging kan u hier niet bij helpen.