Nederland Wereldwijd

Reisadvies Irak

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Door politieke spanningen en onrust zijn er demonstraties in het hele land, vooral in de grote steden. Deze demonstraties kunnen tot geweld leiden en zich specifiek richten op westerse doelwitten. Blijf weg van alle demonstraties en samenscholingen. Wees waakzaam. De kleurcode van het reisadvies voor Irak is rood en een deel oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Laatst gewijzigd op: 21-07-2023
Nog steeds geldig op: 22-09-2023

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de rode gebieden. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar de rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar de oranje gebieden af. 
  • Bent u in de oranje gebieden? Bedenk of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u daar blijft.
  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Erbil (inclusief de hoofdstad), Sulaymaniyah en Dohuk. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Verder in dit reisadvies