NederlandWereldwijd

Reisadvies Irak

Ministerie van Buitenlandse Zaken

In verband met de oplopende spanningen in de regio is er een verhoogde kans op raketaanvallen en terroristische aanslagen in heel Irak. Dit geldt ook voor de Koerdische Autonome Regio (de provincies Erbil, Sulaymaniyah en Dohuk). Voor deze regio is de kleurcode van het reisadvies oranje: reis hier alleen heen als het strikt noodzakelijk is. In verband met de actuele situatie, is het raadzaam ook een noodzakelijke reis naar de Koerdische Autonome Regio op dit moment uit te stellen. Voor de rest van Irak is de kleurcode van het reisadvies rood. Wat uw situatie ook is: reis hier niet heen. Het is er te gevaarlijk. In het hele land kunnen gewelddadige demonstraties voorkomen, specifiek gericht op westerse personen en doelen. De kleurcode van het reisadvies voor Irak is rood en een deel oranje. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Laatst gewijzigd op: 12-04-2024
Nog steeds geldig op: 19-04-2024

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de rode gebieden. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar de rode gebieden? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de provincies Erbil (inclusief de hoofdstad), Sulaymaniyah en Dohuk. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Reis hier alleen heen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als het voor uw werk belangrijk is dat u nu deze reis maakt. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u naar de oranje gebieden? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
  • Bent u in oranje gebied? Overweeg of uw verblijf nog altijd noodzakelijk is. Heeft u geen dringende reden (meer) om in de provincies Erbil, Sulaymaniyah of Dohuk te zijn? Verlaat dit gebied dan.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Verder in dit reisadvies