Reisadvies Irak
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 22-09-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de rode gebieden. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar de rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar de oranje gebieden af.
- Bent u in de oranje gebieden? Bedenk of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u daar blijft.
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Erbil (inclusief de hoofdstad), Sulaymaniyah en Dohuk. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Irak of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Gebruik onderstaande checklist voor een goede voorbereiding van uw reis.
Reisdocument
- Voor reizen naar Irak heeft u een geldig paspoort nodig waarmee u zich kunt identificeren.
Visum
- Voor Irak heeft u een visum nodig. U kunt dit aanvragen bij de ambassade van Irak in Den Haag.
- Heeft u een Iraaks paspoort of Iraakse identiteitskaart? U heeft dan geen visum nodig.
- Reist u naar de Koerdische Autonome Regio en blijft u uw hele verblijf in deze regio, zonder andere Iraakse provincies te bezoeken? U kunt bij aankomst op de luchthaven in Erbil een visum krijgen van de Koerdische regionale autoriteiten. U moet wel voorafgaand aan uw reis het visum (US-dollar 75) betalen (als u ook de Iraakse nationaliteit heeft hoeft dit niet). Lees informatie op de website van de Koerdische regionale regering (informatie in het Engels).
- Bent u in Irak en is uw visum verlopen? U bent strafbaar en riskeert een boete.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig om naar Irak of de Koerdische Autonome Regio te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij de grenscontrole in Nederland.
- Neem ook contact op met de ambassade van Irak in Den Haag als u alleen met minderjarige kinderen reist. De reden is dat de Iraakse autoriteiten het Nederlandse toestemmingsformulier niet erkennen.
Corona-inreisvoorwaarden
- Voor Irak en de Koerdische Autonome Regio gelden geen corona-inreisvoorwaarden.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (extra kosten bij vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Irak, zoals een pinpas of creditcard(s) én contant geld (US dollars/euro’s/Etc).
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- In de grote steden is het telefoon- en internetbereik redelijk stabiel. Houd er rekening mee dat regelmatig de verbinding wegvalt of traag is.
- In de afgelegen gebieden in Irak is weinig bereik. Gaat u naar afgelegen gebieden? Koop bij aankomst (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat. Zorg dat uw mobiele telefoon simlockvrij is, zodat u de geactiveerde lokale simkaart kunt gebruiken.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het telefoonnummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon.
- Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, archeologische vondsten, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt. De Nederlandse ambassade in Bagdad en het Nederlands consulaat-generaal in Erbil kunnen alleen zeer beperkte consulaire hulp bieden.
Politieke situatie
Door politieke spanningen zijn er in het hele land demonstraties, met name in de hoofdstad Bagdad en de zuidelijke provincies. Deze demonstraties kunnen tot geweld leiden en zich specifiek richten op westerse doelwitten. De plaatselijke situatie kan snel veranderen. Vermijd alle demonstraties en samenscholingen. Blijf waakzaam.
Rood: niet reizen
Reis niet naar de volgende provincies en gebieden:
- Bagdad
- Anbar
- Nineveh
- Kirkuk, de regionale regering van de Koerdische Autonome Regio (KAR) heeft in 2017 een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van ‘Koerdistan’. Als reactie daarop hebben Iraakse troepen de controle overgenomen over de stad Kirkuk en omgeving. Dit leidt nog steeds tot spanningen in de regio.
- Salahedin
- Diyala
- De provincie Babylon
- Het grensgebied tussen de Koerdische Autonome Regio in Irak en Turkije. Daar komen militaire acties voor van de Turkse luchtmacht tegen de PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Deze kunnen tot aan Erbil reiken. Maak alleen als het noodzakelijk is gebruik van de grensovergang bij Ibrahim Khalil.
- Het grensgebied tussen de Koerdische Autonome Regio in Irak en Iran, inclusief het Kandilgebergte en het grensgebied van de provincie Diayala met Iran. Het is er niet veilig. Dit komt door beschietingen vanuit Iran en Turkije en door gewelddadige grensoverschrijdende botsingen tussen het Iraanse leger, de KDPI (Kurdish Democratic Party of Iran) en de PJAK (Party for Free Life in Kurdistan).
- Basra
- Najaf
- Kerbala
- Muthanna
- Diwaniyah/Qadisiyah
- Wasit
- Missan
- Dhiqar
Bent u in een van deze provincies of gebieden? Verlaat deze als dit op een veilige manier kan. Houd er rekening mee dat wegen en luchthavens geblokkeerd kunnen zijn of zonder vooraankondiging kunnen worden gesloten. Plan vooraf uw route voordat u vertrekt.
Kunt u deze provincies en gebieden niet verlaten? Neem de volgende veiligheidsmaatregelen:
- Zorg dat uw woon- en werkomgeving goed is beveiligd.
- Verplaats u in speciaal beveiligde voertuigen.
- Laat u begeleiden door beveiligers.
- Houd u op de hoogte van de actuele situatie.
Betwiste gebieden
Reis niet naar de ‘betwiste gebieden’. Dit is het gebied ten zuiden van de grens tussen de Koerdische Autonome Regio en centraal-Irak. Dit geldt ook voor de steden Kirkuk en Sinjar.
De situatie in deze ‘betwiste gebieden’ is gespannen. De Iraakse regering heeft daar officieel de controle, maar ook de regering van de Koerdische Autonome Regio behoudt zijn aanspraak. In deze gebieden zijn gewapende groeperingen actief. Dit kan leiden tot conflicten, spanningen en gevechten. Ook zijn er checkpoints ingericht. Daarnaast is er in deze gebieden sprake van terroristische incidenten.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar de oranje gebieden af.
Als u in de oranje gebieden van Irak bent, bedenk dan of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u daar blijft.
Reis alleen als dit noodzakelijk is naar de volgende provincies:
- Erbil (inclusief de hoofdstad)
- Sulaymaniyah
- Dohuk
Als u uw reis als noodzakelijk beschouwt, neem de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Informeer u ook via andere beschikbare bronnen over de actuele (veiligheids)situatie op de plaats van uw bestemming en de reisroute, en blijf tijdens uw verblijf alert op veranderingen in de veiligheidssituatie.
- Zorg dat uw woon- en werkomgeving goed is beveiligd.
- Maak als dat mogelijk is gebruik van betrouwbare lokale contacten in Irak.
- Zorg dat u wordt begeleid tijdens uw reis door iemand die goed bekend is met de lokale omstandigheden en de veiligheidssituatie.
- Verplaats u (als dat kan) in speciaal beveiligde voertuigen en laat u afhankelijk van omstandigheden en reisdoel begeleiden door beveiligers.
Terrorisme
IS (Islamitische Staat) is in Irak militair verslagen. Het aantal terroristische aanslagen is daardoor verminderd. Toch kunnen in heel Irak nog terroristische aanslagen plaatsvinden. Deze aanslagen kunnen zich ook richten op buitenlanders en buitenlandse doelen. Nederlanders in Irak lopen hierdoor een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld, aanslagen, geweldsmisdrijven en ontvoeringen.
Er is een risico dat vliegtuigen worden beschoten tijdens het opstijgen en landen op het internationale vliegveld van de hoofdstad Bagdad (BIAP). Ook de toegangswegen tot dit vliegveld kunnen doelwit zijn. Dit geldt voor alle vliegvelden in Irak.
Drone-aanvallen
De internationale luchthavens in Irak en de Koerdische Autonome Regio kunnen doelwit zijn van raket- of drone-aanvallen.
Criminaliteit
In Bagdad komt zware criminaliteit voor meestal van extremistische groeperingen, waaronder milities. Zij bedreigen, plegen overvallen, stelen, arresteren, moorden en ontvoeren. Ook in andere delen van het land komt (zware) criminaliteit voor. Deze criminaliteit richt zich ook tegen buitenlanders.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Zorg voor een betrouwbare lokale contactpersoon (familielid of zakelijk contact) die u op de hoogte kan houden van de laatste ontwikkelingen.
- Ga niet na zonsondergang buiten de grote steden de straat op. Ga ook niet in het donker reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera's.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Demonstraties
In Irak komen demonstraties voor die tot geweld leiden.
In Bagdad en in de zuidelijke provincies van Irak (Basra, Wasit, Kerbala, Babil, DhiWar, Qadisiyah en Missan) komen demonstraties vaak voor. Meestal zijn deze demonstraties gericht tegen de lokale autoriteiten door ontevredenheid over de economische situatie en de slechte water- en elektriciteitsvoorziening. De protesten zijn soms gewelddadig. De politie en het leger kunnen hard optreden tegen demonstranten. Daarnaast kunnen demonstraties zich ook specifiek richten op westerse doelwitten.
In de Koerdische Autonome Regio komen verspreid over de regio demonstraties voor tegen de regering. Ook in de provincies Sulaymaniyah en Erbil. Deze demonstraties kunnen tot geweld leiden. De politie en Asayish (lokale veiligheidstroepen) kunnen hard optreden.
- Vermijd demonstraties en grote menigten.
- Komt u in een demonstratie terecht? Verlaat deze direct.
- Blijf alert.
- Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
- Volg de instructies op van de lokale autoriteiten.
Islamitische wetten en gebruiken
Irak is een land dat grotendeels de islamitische wetten en gebruiken volgt. Wees bewust van uw gedrag en zorg er voor uw eigen veiligheid voor dat het niet beledigend kan overkomen. Vooral tijdens de heilige maand ramadan of als u een religieus gebied bezoekt. Respecteer lokale tradities, wetten en gebruiken.
Doodstraf
In Irak kent men hoge straffen waaronder de doodstraf voor verschillende misdrijven zoals moord, spionage, verkrachting, drugssmokkel, terrorisme, en ontvoering.
Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs kan bestraft worden met de doodstraf.
Filmen en foto’s maken
Film niet en/of maak geen foto’s van de politie, het leger, gewapende groeperingen en strategische objecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overheidsgebouwen, checkpoints, bruggen, fabrieken en ambassades.
Film niet en/of maak geen foto’s van burgers zonder dat u daarvoor hun uitdrukkelijke goedkeuring heeft gekregen. Anders kunt u namelijk hun leven in gevaar brengen.
Lhbtiq+
Lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) worden niet algemeen geaccepteerd in Irak. Lhbtiq+ is officieel niet strafbaar in Irak. Er is weinig sociale acceptatie voor lhbtiq+’s. Dit geldt ook voor buitenlanders. Er vinden regelmatig intimidaties, geweldspleging en bedreigingen plaats tegen lhbtiq+’s. Toon geen genegenheid in het openbaar. Houd hier rekening mee.
Uitgaansverbod
In Bagdad en andere grotere steden in de zuidelijke provincies kan een uitgaansverbod worden ingesteld. U mag dan op bepaalde tijden niet op straat komen.
Aardbevingen
Irak ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen en aardverschuivingen vooral in het noorden en oosten van het land.
- Volg de berichten in de lokale media.
- Informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
- Volg de instructies van de autoriteiten op.
Wateroverlast
Door hevige regenval kunnen modderstromen ontstaan waardoor wegen en straten beschadigd zijn en onbegaanbaar.
Overstromingen komen vooral voor in de buurt van grote rivieren en in de winter in de berggebieden.
Mosuldam
De Mosuldam in de provincie Nineveh is slecht onderhouden. Als de dam doorbreekt, kunnen er grote overstromingen plaatsvinden. Vooral langs de Tigris-rivier, tussen de stad Mosul en Bagdad.
Verblijft u in dit gebied? Zorg dat u een plan heeft om het gebied snel te verlaten als de dam doorbreekt en het gebied overstroomt. Bij een overstroming van dit gebied heeft de ambassade bijna geen mogelijkheden om u te helpen. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media.
Gezondheidszorg
In grote delen van Irak zijn de medische voorzieningen van minder goede kwaliteit, zeker buiten de grote steden. Ook is er gebrek aan medicijnen.
In de Koerdische Autonome Regio zijn veel apotheken met een ruime selectie (vaak uit Nederland geïmporteerde) medicijnen.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor extra dagen.
- Neem een Europees Medisch Paspoort mee waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Irak.
- Neem de medicijnen altijd in de originele verpakking mee.
Water
Drink geen water uit de kraan maar alleen uit ongeopende flessen.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Irak.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek.Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Luchtverkeer
Luchthavens kunnen zonder vooraankondiging worden gesloten en vluchten kunnen kort voor vertrek worden geannuleerd. Dit geldt ook voor binnenlandse vluchten.
Bovendien is niet bekend of de binnenlandse vliegmaatschappijen goede regels voor veiligheid hebben en deze regels ook naleven. Omdat deze gegevens niet openbaar zijn, zijn er zorgen over de veiligheid van deze vliegmaatschappijen.
Infrastructuur
De infrastructuur is in een groot deel van het land slecht. Veel wegen en bruggen zijn in slechte staat van onderhoud. Rijd niet in het donker buiten de steden.
Landsgrenzen
De buurlanden van Irak kunnen zonder kennisgeving vooraf hun grenzen met Irak sluiten.
Controleer voor uw vertrek of grensovergangen open zijn.
Mijnen
Blijf op de grote wegen. Op het platteland kunnen nog achtergebleven mijnen liggen.
Elektriciteit
Het elektriciteitsnetwerk is in Irak onbetrouwbaar. Vooral in de zomer zijn er problemen met de elektriciteitsvoorziening.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Irak en heeft u direct hulp nodig? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 104 (alleen in de provincie Bagdad)
- Ambulance: 122 (alleen in de provincie Bagdad)
- Brandweer: 155 (alleen in de provincie Bagdad)
- Algemeen alarmnummer: +964 (0) 751 501 9756 (alleen in de provincie Erbil).
Wat moet u doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Irak en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis maakt? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +316 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel tijdens kantooruren het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Bagdad en het consulaat-generaal in Erbil
De Nederlandse ambassade in Bagdad en het Nederlands consulaat-generaal in Erbil kunnen alleen zeer beperkte consulaire hulp bieden.
De Nederlandse ambassade is gevestigd in de zogenoemde Internationale Zone van Bagdad. De ambassade is alleen toegankelijk:
- Met een door de Iraakse autoriteiten uitgereikte pas.
- Wanneer een medewerker van de ambassade u ophaalt bij een van de checkpoints bij de Internationale Zone.
De ambassade in Bagdad werkt alleen op afspraak.
Ook het consulaat-generaal in Erbil werkt alleen op afspraak.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Irak gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.