Nederland Wereldwijd

Reisadvies Irak

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode van het reisadvies voor Irak is rood met uitzondering van de Koerdische Regio. Voor de Koerdische regio geldt de kleurcode oranje. Reis niet naar de rode gebieden en verlaat deze gebieden als dit veilig kan. Reis alleen naar het oranje gebied als dat noodzakelijk is. Door de politieke crisis is de situatie in Irak erg gespannen. De situatie verandert snel. Er vinden op veel plaatsen in Irak demonstraties plaats die gewelddadig zijn. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Lees meer informatie hierover in de rubriek Veiligheidsrisico’s.
Laatst gewijzigd op: 11-10-2022
Nog steeds geldig op: 23-03-2023

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de met rood aangegeven gebieden. Het is te gevaarlijk om naar de rode gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar de rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de oranje gebieden. Het is niet veilig om naar de oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Als u in oranje gebied bent, bedenk dan of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u daar blijft.
  • Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
  • Verblijft u in Irak? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies