Reisadvies Libanon
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 03-10-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de grensgebieden in het noorden en oosten van Libanon, naar de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en naar de Palestijnse vluchtelingenkampen. Reis niet over land via Libanon naar Syrië. Het is te gevaarlijk om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar de grensgebieden in het noorden en oosten van Libanon, naar de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en naar de Palestijnse vluchtelingenkampen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar het oranjegekleurde deel van de Bekaa-vallei, ten zuiden van de Litani-rivier en naar de stad Tripoli. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u daar voor uw werk moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar de rest van Libanon maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Libanon of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Door de oorlog in Syrië loopt u grote veiligheidsrisico’s in de grensgebieden met Syrië, in het noorden van Libanon en in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet. In de grensgebieden zijn gewapende groepen actief. Zij raken steeds vaker met elkaar of met het Libanese leger in gevecht. Houd er rekening mee dat grenzen niet altijd duidelijk zijn aangegeven. In de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet is een verhoogd risico op aanslagen.
Reis daarom niet naar:
- De grensgebieden in het noorden en oosten van Libanon.
- Het hele Libanees-Syrische grensgebied, inclusief de steden Halba, Aarsal, Hermel en Shebaa Farms. Shebaa Farms is een stukje betwist gebied ten zuiden van de stad Marjaayoun.
- Het gebied ten noorden en noordoosten van de stad Tripoli inclusief de verbindingsweg via Dinniyeh naar Hermel.
- De zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet, zoals Haret Hreik, Ghobeiri, Chiah, Sabra en Chatila en Tariq El Jdida. Met uitzondering van de snelweg vanaf Hazmieh naar het vliegveld en de snelweg langs de Cité Sportive naar het vliegveld.
- De Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. De situatie in en rond de kampen is niet veilig. De leefomstandigheden binnen de Palestijnse kampen is slecht. De Libanese overheid heeft geen zeggenschap in deze kampen.
- In het vluchtelingenkamp Ein El Hilweh bij de stad Sidon komen confrontaties voor tussen de verschillende Palestijnse partijen en milities.
Syrië
Reis niet over land via Libanon naar Syrië. De kleurcode van het reisadvies voor Syrië is rood.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar:
- De Bekaa-vallei, met uitzondering van de hoofdweg van en naar de stad Zahle, de weg tussen de stad Zahle en Baalbek en de weg naar het meer van Qaraoun.
- Het gebied tussen de Litani-rivier en de grens met Israël. Er zijn spanningen tussen Israël en Hezbollah. In dit gebied liggen ook clusterbommen en mijnen die nog niet zijn ontploft. U heeft toestemming nodig van de Libanese militaire autoriteiten om in dit gebied te mogen reizen. Dit geldt niet voor de stad Tyrus.
- De stad Tripoli. Er is een risico op snel oplopende spanningen die regelmatig uitlopen op gewelddadige confrontaties met het leger of tussen bevolkingsgroepen. Het komt ook steeds vaker voor dat persoonlijke conflicten leiden tot beschietingen waarbij omstanders worden geraakt.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar de rest van Libanon. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
In Libanon kan de veiligheidssituatie plotseling verslechteren. Dit gebeurt als plaatselijke voorvallen zich snel uitbreiden naar andere gebieden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Oplopende binnenlandse politieke spanningen.
- De verslechterde sociale en economische situatie en schaarste aan basisgoederen en voorzieningen.
- Ontwikkelingen in Syrië die de veiligheid in Libanon kunnen beïnvloeden. Vooral in de grensgebieden, Zuid-Beiroet en de stad Tripoli.
- Gespannen verhoudingen met Israël.
- Slechte leefomstandigheden en interne spanningen binnen de Palestijnse kampen en tentenkampen voor Syrische vluchtelingen in Libanon.
Veiligheidssituatie vluchtelingenkamp Ein el Hilwe, direct grenzend aan de stad Sidon
In het Palestijnse vluchtelingenkamp Ein El Hilweh dat direct grenst aan de stad Sidon komen gewelddadigheden voor tussen de verschillende Palestijnse partijen en milities. Dit kan leiden tot een onveilige situatie in de omgeving van het kamp en op de hoofdwegen door de stad Sidon.
Bent u in of in de omgeving van de stad Sidon?
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten om bijvoorbeeld een bepaalde route te volgen.
- Reis niet naar of door de stad Sidon als u in de media hoort dat er gevechten zijn in het Ein El Hilweh kamp.
- Blijf weg bij plekken waar veel mensen zijn.
- Volg de lokale media.
Onrust, protesten door tekorten aan stroom en brandstof
In de hoofdstad Beiroet
In de hoofdstad Beiroet is de ernstige economische crisis van Libanon goed merkbaar. Veel openbare gebouwen zoals kantoren, winkels en uitgaansgelegenheden zijn gesloten of beperkt open. Dit komt door een tekort aan stroom (elektriciteit) en brandstof voor generatoren (diesel),
Het centrum van Beiroet (Downtown) is voor het grootste deel verlaten en er is veel leegstand van gebouwen. Dit komt door de zware explosie van 4 augustus 2020 in de haven van Beiroet en door de landelijke economische crisis. Vermijd ’s avonds als het donker is het centrum van Beiroet. Er is dan geen of bijna geen straatverlichting en u kunt makkelijk beroofd worden. In het centrum worden gebouwen en wegen gerepareerd en zijn gebieden niet bereikbaar.
In heel Libanon
Armoede en criminaliteit nemen in Libanon toe. Het snelle en hevige waardeverlies van de Libanese Pond (LBP) leidt tot plaatselijke wegblokkades, aanvallen op banken en tot steeds meer stakingen bij overheid en bedrijven.
Door de zware economische crisis is er in Libanon sociale onrust waardoor de situatie onvoorspelbaar is. Vandalisme en geweld komen regelmatig voor, vooral in de buurt van bankgebouwen. Er komen incidenten voor waarbij Libanese burgers, soms gewapend, banken dwingen om hun spaargeld uit te keren. Banken kunnen plotseling sluiten om veiligheidsredenen. Ook kunnen demonstraties ontstaan voor of in de buurt van bankgebouwen. Het opnemen van geld via banken en/of ATM’s is onzeker. Houd hier rekening mee.
Tekort aan brandstof en voedingsmiddelen
Brandstof voor voertuigen (benzine en diesel) en generatoren (diesel) is niet altijd op voorraad in Libanon. De prijzen zijn hoog. Winkels en supermarkten worden daardoor minder goed bevoorraad en bieden minder goederen en levensmiddelen aan. De tekorten verstoren het dagelijks leven. De oorlog in Oekraïne leidt ook in Libanon tot hogere prijzen en tot schaarste van brandstof en van sommige voedingsmiddelen (brood, zonnebloemolie).
Wegblokkades en protesten
Er zijn regelmatig wegblokkades door protesten tegen de tekorten aan elektriciteit en brandstof en de hoge kosten van levensmiddelen. Hierbij kunnen overheidsgebouwen en banken vernield worden. Protesten lopen regelmatig uit op een optreden van de politie of het leger. De politie en het leger treden hard op tegen vandalisme en ordeverstoring en daarbij vallen gewonden of soms zelfs doden. Vermijd protesten, grote menigten en wegblokkades. Zorg dat u vooraf op de hoogte bent van de lokale situatie en volg de instructies op van de lokale autoriteiten.
Stroomvoorziening
In het hele land is de stroomvoorziening van elektriciteit sterk verstoord:
- Het staatselektriciteitsbedrijf levert alleen enkele uren stroom per dag. Particuliere generatoren kunnen de langdurige stroomonderbrekingen niet altijd opvangen.
- Overheidskantoren, winkels en woningen blijven dagelijks urenlang zonder elektriciteit.
- Uitgaansgelegenheden zoals restaurants blijven soms dicht omdat zij het eten niet kunnen koelen.
- Door de onbetrouwbaarheid van de koeling van eten is er een grote toename van maag- en darmklachten.
- In delen van Libanon valt internet en telecommunicatie weg door gebrek aan brandstof bij de providers van deze diensten.
- Drinkwaterbedrijven kunnen hun water soms niet goed filteren door brandstoftekorten.
Veiligheid en reizen
Als de veiligheidssituatie in Libanon verslechtert dan heeft dit gevolgen voor het reizen in het land. Wegen, grenzen, de luchthaven en zeehavens kunnen bijvoorbeeld plotseling geblokkeerd worden. Protesten kunnen de toegangswegen tot de stad en het vliegveld afsluiten.
De hulpdiensten in Libanon (politie- en ambulancediensten) hebben door de situatie in het land minder capaciteit om op tijd en effectief hulp te verlenen. Dit geldt vooral voor gebieden buiten Beiroet.
De overheid en ordediensten (politie en leger) letten op mogelijke bedreigingen voor de openbare orde en veiligheid. Ook bij reizigers of bezoekers. Verdacht gedrag kan aanleiding zijn om u aan te houden. Bijvoorbeeld als u foto's maakt van overheidsgebouwen, politieagenten, militairen en/of milities. Doe dit niet en respecteer het verbod om foto’s te maken. Vraag toestemming als u iets anders wilt fotograferen dan toeristische plaatsen en bezienswaardigheden.
Terrorisme
Er is een risico op aanslagen in Libanon. Dit komt door de politieke instabiliteit in het land en in de regio. In het verleden vonden vooral bomaanslagen plaats in Tripoli en Zuid-Beiroet en werd er soms veel gevochten in Tripoli en rond Saida. Deze dreiging bestaat nog steeds, vooral als de spanningen in Libanon en/of Syrië toenemen.
Aanslagen kunnen gericht zijn op Libanese politici, veiligheidsinstanties en vooral soennitische en/of sjiitische plaatsen. Maar ook op openbare ruimtes, of in sommige gevallen op westerse doelen of op westerlingen.
Door de economische crisis neemt de criminaliteit in Libanon toe.
- Bij inbraken en berovingen en bij conflicten in dichtbevolkte wijken, tussen familieclans of bij persoonlijke conflicten, worden steeds vaker wapens gebruikt die in Libanon ruim beschikbaar zijn.
- Diefstal uit auto’s en diefstal van auto’s en carjacking nemen toe, vooral in de Bekaa-vallei. Carjackings zijn vooral gericht op auto’s uit een hogere prijsklasse, vooral SUV-huurauto’s.
- In de Bekaa-vallei zijn lokaal (drugs)bendes actief. Het komt regelmatig tot ruzies tussen deze bendes en het Libanese leger waarbij aan beide kanten zware wapens worden gebruikt.
- Ontvoeringen komen voor.
- Buitenlanders zijn regelmatig het slachtoffer van tasjesroof en zakkenrollers.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Wees overdag en na zonsondergang op uw hoede.
- Vermijd arme wijken en rustige gebieden die ’s avonds slecht verlicht zijn.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
- Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Drugs
Het gebruik, bezit en verhandelen van drugs is verboden. Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen. Dit geldt ook voor softdrugs en als het kleine hoeveelheden zijn.
Contact met Israël is verboden
Libanon is formeel nog in oorlog met Israël. Israëlische stempels in reisdocumenten, telefoonverkeer en andere communicatie (Skype, Facebook, Twitter) met Israël is niet toegestaan. De grens met Israël is gesloten. Het is niet mogelijk om over land van en naar Israël te reizen.
Geen foto’s van militaire objecten
Maak geen foto's van overheidsgebouwen, politieagenten, militairen en/of milities. Vraag toestemming als u iets anders wilt fotograferen dan toeristische plaatsen en bezienswaardigheden. Respecteer het fotografeerverbod.
Vreugde(geweer)vuur
In Libanon wordt bij feestelijke gelegenheden of bij politieke gebeurtenissen soms in de lucht geschoten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkiezingen of speeches van politici voor de televisie. Dit brengt lichte veiligheidsrisico’s met zich mee (neerkomende kogels). Zoek in dat geval tijdelijk een overdekte ruimte.
Lhbtiq+
Lhbtiq+’ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) worden niet algemeen geaccepteerd in Libanon. Hoewel in de hoofdstad Beiroet de lhbtiq+-acceptatie toeneemt, kunnen lhbtiq+’ers in heel Libanon te maken krijgen met onbegrip, discriminatie of zelfs agressief gedrag. Zij kunnen ook te maken krijgen met arrestaties en veroordelingen. Dit geldt ook voor buitenlanders. In het verleden zijn buitenlanders die in Libanon actief opkwamen voor lhbtiq+-rechten het land uitgezet en/of bij een nieuw bezoek niet toegelaten.
Gezondheidssituatie
Door de economische crisis is in Libanon een ernstig tekort aan medicijnen en medische apparatuur. Ziekenhuizen weigeren soms patiënten op te nemen door deze tekorten. Ziekenhuizen kunnen daardoor geen passende zorg verlenen. Zorg voor een goed gevulde EHBO-doos. Neem een extra voorraad van uw medicijnen en genoeg vreemde valuta en contant geld mee voor noodgevallen.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor extra dagen.
- Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Libanon.
- Neem altijd de originele verpakking mee.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Libanon.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Aardbevingen
Libanon ligt in de buurt van actieve breuklijnen in de aardkorst. Er kunnen dus aardbevingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Aardbevingen in Turkije en Syrië kunnen ook leiden tot schokken en trillingen in Libanon.
Bosbranden
In Libanon komen bosbranden voor. Vooral bij lange droge periodes. Reist u in of naar een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.
Reisdocument
- U heeft een geldig paspoort nodig als u naar Libanon reist waarmee u zich kunt identificeren.
- Uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Libanon.
Visum
- U krijgt een visum bij aankomst in Libanon. Meer informatie hierover kunt u vragen bij de ambassade van Libanon in Den Haag.
- Uw paspoort moet in elk geval 1 lege visumpagina hebben.
Verlenging visum
U kunt uw visum verlengen bij het hoofdkantoor van de Libanese immigratiedienst. Bij uw aanvraag moet u een bewijs laten zien van uw verblijfsadres en de reden waarom u langer in Libanon wilt blijven. De Libanese immigratiedienst (General Security) is gevestigd in de wijk Adlieh in de hoofdstad Beiroet.
Overzetten visum naar nieuw paspoort of nooddocument
Bezoekt u Libanon op een visum en is uw paspoort na verlies of vermissing vervangen door een nooddocument of een nieuw paspoort? Haal een uitreistoestemming in uw nooddocument of nieuwe paspoort bij een regionaal kantoor van de Libanese immigratiedienst en laat dit zien bij vertrek op de luchthaven.
Reizen met minderjarige kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort en visum nodig om naar Libanon te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Grens met Israël
De grens met Israël is gesloten. Het is niet mogelijk om over land van en naar Israël te reizen.
Eerder verblijf in Israël
Eerder verblijf in Israël kan een reden zijn om u de toegang tot Libanon te weigeren.
Grenscontroles
- Heeft u een Arabische achtergrond? De Libanese grensautoriteiten checken uw naam ook zoals deze in het Arabisch wordt geschreven en vragen om de namen van uw ouders. Neem een internationale geboorteakte mee en het liefst ook een Arabische vertaling. Zo kunt u een persoonsverwisseling voorkomen.
- Heeft u of had u een andere nationaliteit dan de Nederlandse? De Libanese grensautoriteiten kunnen verlangen dat u een officieel document van het land van uw andere nationaliteit laat zien waar ook de namen van uw ouders op staan.
- De Libanese grensautoriteiten controleren of reizigers onder een andere (bijvoorbeeld de Libanese of Syrische) nationaliteit gesignaleerd staan. De redenen zijn bijvoorbeeld voor opsporing of onderzoek, een veroordeling of boete, of een inreisverbod na eerder illegaal vertrek uit Libanon. Dit kan gaan om zaken van jaren geleden. Mocht dit voor u het geval zijn, dan bestaat het risico dat u enkele dagen op de luchthaven wordt vastgehouden en daarna wordt overgebracht naar een vreemdelingendetentiecentrum. Het kan enkele weken of langer duren voordat de Libanese autoriteiten beslissen of u langer vast moet blijven zitten. Als u niet de Libanese nationaliteit heeft, kan het ook gebeuren dat u Libanon niet mag inreizen. U moet dan op eigen kosten een ticket boeken voor terugkeer naar Nederland.
- De Libanese wet behandelt u als burger van het land van de nationaliteit die u had toen de signalering of het inreisverbod ontstond. Het kan dus voorkomen dat de Libanese autoriteiten de Nederlandse ambassade niet informeren bij problemen, zoals een arrestatie. Of dat de Nederlandse ambassade geen toestemming krijgt consulaire bijstand te verlenen.
- Verbleef u eerder in Libanon en moest u bij het verlaten van Libanon een boete betalen? Neem dan het betaalbewijs mee.
- Bent u vanuit Libanon als vluchteling via hervestiging in Nederland komen wonen? Dan heeft u automatisch een inreisverbod.
- Bent u als Syriër of Palestijn ooit Libanon illegaal in- of uitgereisd? Dan weigert de Libanese grensautoriteit u de toegang of vertrek. U kunt gevangen worden gezet of uw (Nederlandse) paspoort kan worden ingenomen totdat u de boete betaald heeft.
- Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade. Houd er wel rekening mee dat de ambassade u aan de grens niet kan bezoeken en dat ook voor de ambassade contact met de Libanese autoriteiten na kantooruren of in het weekeinde niet altijd mogelijk is.
Reisverzekering
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en pinautomaten
- In Libanon is een tekort aan contant geld, vooral aan buitenlandse valuta (euro’s of Amerikaanse dollars). Het is niet mogelijk euro’s of Amerikaanse dollars uit pinautomaten te halen. Ook niet met een buitenlandse pinpas of creditcard. Voor het opnemen van lokale valuta (Libanese ponden) bij een pinautomaat geldt een maximum dat per bank verschilt. Deze opnamelimieten zijn meestal te laag om van te kunnen leven.
- Euro’s en Amerikaanse dollars (USD) kunt u omwisselen in Libanese ponden (LBP). Het is voor Libanezen en buitenlanders normaal om cash USD en euro’s in te wisselen bij wisselkantoren. U kunt de dagkoersen van de LBP vinden op internet.
- Bij de meeste hotels, restaurants en grotere winkels kunt u betalen met een buitenlandse (credit)card.
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan extra kosten bij vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er geen of weinig bereik is in afgelegen gebieden in Libanon.
- Gaat u naar afgelegen gebieden? Koop bij aankomst (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat. Zorg dat uw mobiele telefoon simlockvrij is, zodat u de geactiveerde lokale simkaart kunt gebruiken.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het telefoonnummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Luchtvaart
Vliegverkeer met als bestemming Libanon maakt soms gebruik van het luchtruim boven Syrië. Het luchtruim boven Syrië is niet veilig vanwege de oorlog in Syrië. Vraag vóór uw reis aan uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of zij bij de vliegroute rekening houden met deze dreiging.
Wegverkeer
De verkeersveiligheid in Libanon is slecht.
- Wegen zijn vaak slecht en onvoldoende voorzien van verkeerssignalen.
- Stoplichten en straatverlichting werken vaak niet door het tekort aan elektriciteit.
- Wees voorzichtig als u zelf in Libanon gaat rijden, vooral ’s avonds en ’s nachts.
- Het rijgedrag van de Libanese bevolking kan agressief zijn.
- Let als voetganger goed op als u oversteekt.
- Benzine is schaars en soms niet beschikbaar.
Taxi’s
Het aantal (gewelddadige) berovingen in taxi’s neemt toe in Libanon.
Gebruik voor uw veiligheid altijd erkende taxicentrales waarbij de chauffeurs onder direct toezicht staan. Vraag uw hotel of uw lokale contactpersoon welke taxicentrale in de buurt goed bekend staat. U boekt deze taxi’s vooraf via telefoon of Whatsapp.
Rijbewijs
Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Libanon? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 112
- Ambulance: 140
- Brandweer: 175
- Call Centre Ministerie van Gezondheid: 76 59 26 99
- Hotline Ministerie van Gezondheid: 1214
Wat moet u doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Libanon en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust of een terroristische aanslag)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Libanon
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Beiroet.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Libanon gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.