Nederland Wereldwijd

Reisadvies Libanon

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode van het reisadvies voor Libanon is geel, oranje en rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Sinds begin oktober 2022 is er in Libanon een uitbraak van cholera. Het aantal cholera-besmettingen en sterfgevallen door cholera neemt snel toe. In het hele land bestaat het risico op besmetting. Lees meer in de rubriek Corona en gezondheid. Door de zware economische crisis kunnen er lokaal protesten ontstaan die soms gepaard gaan met geweld. Er komen bijvoorbeeld incidenten voor waarbij Libanese burgers soms gewapend, banken dwingen om hun spaargeld uit te keren. Banken kunnen plotseling sluiten om veiligheidsredenen. Ook kunnen demonstraties ontstaan in de buurt van bankgebouwen. Het opnemen van geld via banken en/of ATM’s is onzeker. Armoede en criminaliteit nemen in Libanon toe. Er is niet altijd voldoende brandstof (benzine, diesel, gasflessen). Er is een tekort aan medicijnen en ziekenhuizen kunnen niet altijd passende zorg verlenen. In heel Libanon zijn er regelmatig wegblokkades. Protesten en demonstraties kunnen uit de hand lopen. Vermijd protesten, grote groepen mensen en wegblokkades. Blijf op de hoogte van de lokale situatie en volg de instructies op van de lokale autoriteiten. Zie voor meer informatie over de veiligheidssituatie de rubriek Veiligheidsrisico’s.
Laatst gewijzigd op: 27-10-2022
Nog steeds geldig op: 06-12-2022

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de grensgebieden in het noorden en oosten van Libanon, in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en in de Palestijnse vluchtelingenkampen. Reis niet via Libanon naar Syrië. Het reisadvies voor Syrië is rood. Het is te gevaarlijk om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar de grensgebieden in het noorden en oosten van Libanon, in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en in de Palestijnse vluchtelingenkampen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is in het deel van de Bekaa-vallei, ten zuiden van de Litani-rivier en naar de stad Tripoli. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u daar voor uw werk moet zijn.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

Verder in dit reisadvies