NederlandWereldwijd

Reisadvies Libanon

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Welke veiligheidsrisico’s zijn er in Libanon? En wat kunt u doen in geval van nood? Lees het reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 21-06-2024
Nog steeds geldig op: 22-07-2024

In het kort

 • In het grensgebied tussen Libanon en Israël vinden dagelijks beschietingen en bombardementen plaats.  De bedreigingen tussen Hezbollah en Israël nemen toe, met kans op verdere escalatie van het conflict. Het is onveilig in Libanon en de situatie blijft erg onvoorspelbaar. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies voor Libanon is rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet altijd helpen als u in de problemen komt. Bent u in Libanon? Verlaat het land als dat op een veilige manier kan.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Libanon of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Conflict Hezbollah-Israël

In het grensgebied tussen Libanon en Israël vinden beschietingen en bombardementen plaats tussen Hezbollah en het Israëlische leger. Het conflict kan zich uitbreiden naar andere delen van Libanon. De veiligheidssituatie in Libanon is onzeker en onvoorspelbaar.

De grens met Israël is gesloten.

Let op:

 • Bent u op dit moment in Libanon? Vertrek uit Libanon als dat veilig kan. Houd er rekening mee dat het moeilijker kan worden om Libanon uit te reizen. Bekijk de actuele informatie van de luchtvaartmaatschappijen en volg het (lokale) nieuws.
 • Blijft u in Libanon? De veiligheidssituatie is onzeker en kan verder verslechteren. Verblijf op een veilige plaats. Zorg als dat kan voor een voldoende voorraad eten, drinken, medicijnen en eventueel brandstof.

Sinds 20 oktober 2023 geldt kleurcode rood voor heel Libanon. De veiligheidsrisico’s zijn extra groot in de volgende gebieden:

 • Het grensgebied tussen Libanon en Israël (inclusief de stad Nabatieh) en Zuid-Beiroet. In deze gebieden vinden beschietingen en luchtaanvallen plaats met raketten of drones. Dit heeft te maken met de situatie in Gaza.
 • Het grensgebied tussen Libanon en Syrië. Door de oorlog in Syrië is het hier onveilig.
 • De zuidelijke wijken van de hoofdstad Beiroet. U kunt tussen het vliegveld en het centrum van Beiroet wel reizen via de Cité Sportive.
 • Het gebied ten noorden en noordoosten van de stad Tripoli.
 • De oostelijke en noordelijke Bekaavallei. In deze gebieden zijn (drugs)bendes actief die vaak in gevecht raken met het leger. Daarnaast beschiet de Israëlische luchtmacht regelmatig doorgaande wegen in dit gebied.
 • De Palestijnse vluchtelingenkampen. De Libanese overheid heeft hier geen gezag.

Stroomstoringen

De stroomvoorziening in Libanon is sterk verstoord. Houd rekening met:

 • Onverlichte straten, gebouwen en winkels.
 • Onvoldoende gekoeld voedsel in restaurants en winkels.
 • Verstoringen van internet- en telefoonverbindingen.

In Libanon bestaat het risico op terroristische aanslagen. Aanslagen zijn meestal gericht tegen Libanese politici, veiligheidsinstanties, en vooral soennitische en sjiitische plaatsen. Ook in openbare ruimtes kan een aanslag plaatsvinden. Soms zijn westerse gebouwen of personen het doelwit.

Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Door de economische crisis in Libanon is er veel criminaliteit.

 • Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Ook ontvoeringen komen voor.
 • Bij inbraken en berovingen worden vaak wapens gebruikt.
 • Diefstal uit en van auto’s (‘carjacking’) komt voor. Vooral in de Bekaavallei. Carjackings zijn meestal gericht op auto’s uit een hogere prijsklasse. Dit geldt ook voor huurauto’s.
 • Vermijd ’s avonds het centrum van Beiroet. De straten zijn slecht verlicht. Hierdoor kunt u makkelijk worden beroofd.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Libanon bevindt zich in een economische crisis. Er zijn regelmatig demonstraties of wegblokkades, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. De politie en het leger treden hard op bij demonstraties, protesten, vandalisme en andere verstoringen van de openbare orde.

 • Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s, demonstraties en wegblokkades.
 • Vermijd de omgeving van banken als daar groepen mensen staan.
 • Volg de instructies van de lokale autoriteiten.
 • Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Drugs

U mag in Libanon geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Libanon zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Contact met Israël

Met een Israëlische stempel in uw paspoort komt u Libanon niet in. Bellen of online communiceren met Israël (bijvoorbeeld via Skype, Facebook of X) is verboden. Door de situatie in Gaza worden buitenlanders sneller verdacht van spionage. Dit geldt vooral in gebieden die onder gezag staan van Hezbollah.

Fotografie

Fotografeer of film geen overheidsgebouwen, politieagenten of militairen. Maak ook geen foto’s in gebieden die niet onder gezag van de Libanese overheid staan. U kunt beschuldigd worden van spionage.

Vreugde(geweer)vuur

In Libanon wordt bij politieke gebeurtenissen, bij begrafenissen of bij feesten soms in de lucht geschoten. Hierbij kunnen kogels neerkomen. Blijf bij deze gebeurtenissen zoveel mogelijk binnen.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Libanon reizen? Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden en strafbaar. Dat geldt ook voor buitenlanders. In het verleden zijn buitenlanders die in Libanon actief opkwamen voor lhbtiq+-rechten het land uitgezet. Of bij een nieuw bezoek niet toegelaten. In Beiroet is de acceptatie van lhbtiq+ personen relatief groot, maar dit neemt de afgelopen tijd wel af. U kunt in het hele land te maken krijgen met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Bosbranden

In Libanon komen bosbranden voor. Vooral als het lang droog is.

Aardbevingen

In Libanon komen aardbevingen voor. Lees informatie over aardbevingen op de website van het UCGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Krijgt u in Libanon te maken met natuurgeweld?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Libanon? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 112
 • Ambulance: 140
 • Brandweer: 175 (Beiroet) of 125

De hulpdiensten in Libanon (politie en ambulance) hebben door de economische crisissituatie in het land minder capaciteit om (op tijd) hulp te verlenen. Dit geldt vooral voor gebieden buiten de hoofdstad Beiroet.

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Libanon en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Libanon en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Libanon

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Beiroet.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Libanon is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg is redelijk goed, maar niet overal aanwezig. Particuliere klinieken zijn duur. De kosten van een behandeling moet u vaak vooraf betalen.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Libanon te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Libanon als u met een Nederlands paspoort reist. Als toerist krijgt u een visum bij aankomst op het vliegveld. Neem contact op met de Libanese ambassade in Den Haag voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en visum nodig voor een reis naar Libanon. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Eerder verblijf in Israël

Eerder verblijf in Israël kan een reden zijn om u de toegang tot Libanon te weigeren.

Rijbewijs

In Libanon is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Libanon op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Libanon?

Check wat u mag meenemen naar Libanon op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Libanon mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?