Nederland Wereldwijd

Reisadvies Libanon

Ministerie van Buitenlandse Zaken

In het Palestijnse vluchtelingenkamp Ein El Hilweh dat dichtbij de stad Sidon ligt, komen gewelddadigheden voor tussen de verschillende Palestijnse partijen en milities. Dit kan leiden tot een onveilige situatie in de omgeving van het kamp en op de hoofdwegen die door de stad Sidon gaan. Bent u in of in de omgeving van de stad Sidon? Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten om bijvoorbeeld een bepaalde route te volgen. Reis niet naar of door de stad Sidon als u in de media hoort dat er gevechten zijn in het Ein El Hilweh kamp. Vermijd plekken waar veel mensen zijn en volg de lokale media. De kleurcode van het reisadvies voor Libanon is geel, oranje en rood. Reis niet over land via Libanon naar Syrië. De kleurcode van het reisadvies voor het grensgebied van Libanon met Syrië én voor Syrië zelf is rood. Ook maken de Libanese autoriteiten het steeds moeilijker voor personen afkomstig uit Syrië om Libanon binnen te komen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit betekent.
Laatst gewijzigd op: 03-08-2023
Nog steeds geldig op: 03-10-2023

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de grensgebieden in het noorden en oosten van Libanon, naar de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en naar de Palestijnse vluchtelingenkampen. Reis niet over land via Libanon naar Syrië. Het is te gevaarlijk om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar de grensgebieden in het noorden en oosten van Libanon, naar de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en naar de Palestijnse vluchtelingenkampen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het oranjegekleurde deel van de Bekaa-vallei, ten zuiden van de Litani-rivier en naar de stad Tripoli. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u daar voor uw werk moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • U kunt reizen naar de rest van Libanon maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Bent u in Libanon of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Verder in dit reisadvies