Stemmen vanuit het buitenland per post

Bent u geregistreerd als kiezer buiten Nederland? Dan ontvangt u uw stempapieren per post en/of e-mail. Om te stemmen verstuurt u deze naar het briefstembureau in Den Haag of naar de ambassade in uw woonland. Dit doet u per post.

De stempapieren die u ontvangt

 • 12 weken voor de verkiezing
  Ongeveer 12 weken voor de verkiezing verstuurt de gemeente Den Haag per post uw briefstembewijs met een retourenvelop en een stembiljetenvelop. Bewaar deze goed en stuur ze nog niet terug. 
 • 4 weken voor de verkiezing
  Ongeveer 4 weken voor de verkiezing verstuurt de gemeente uw stembiljet en een kandidatenlijst. Bij uw registratie kunt u aangeven of u deze wilt ontvangen per e-mail of per post. Ook krijgt u een uitgebreide instructie voor het terugsturen van uw stem. Dit kan alleen per post.

Stemmen per post stap voor stap

 1. Heeft u het stembiljet per e-mail ontvangen? Print dan het stembiljet uit. Doe dit bij voorkeur in zwart. Gebruik wit en onbedrukt papier en print het stembiljet enkelzijdig.
 2. Neem het stembiljet en maak een keuze voor een partij en een kandidaat. Inkleuren mag met rood, zwart, blauw of groen. Als u een andere kleur gebruikt is uw stembiljet ongeldig. 
 3. Doe het ingevulde stembiljet in de witte stembiljet-envelop. U mag ook een eigen envelop gebruiken. Plak daarna de envelop dicht.
 4. Neem uw briefstembewijs. Vul de datum in en zet uw handtekening er op. De handtekening moet hetzelfde zijn als de handtekening op uw identiteitsbewijs.
 5. Maak een kopie van uw geldige Nederlands identiteitsbewijs. U mag op de kopie uw BSN-nummer, paspoortnummer en pasfoto verbergen en er ‘kopie’ opzetten. Zorg er wel voor dat uw achternaam, geboortedatum en geldigheidsdatum leesbaar zijn. Lees meer over hoe u een veilige kopie maakt van uw Nederlandse identiteitsbewijs. 
  Een Nederlands identiteitsbewijs kan zijn:
  • een Nederlands paspoort
  • een Nederlandse ID-kaart 
  • een identiteitskaart van Bonaire, Sint Eustatius of Saba
  • een identiteitskaart van Aruba, Curaçao of Sint Maarten waarop de Nederlandse nationaliteit staat vermeld
 6. Neem de oranje retourenvelop. U mag ook een eigen envelop gebruiken. Zet er dan zelf het adres op en vermeld duidelijk 'Tweede Kamerverkiezing'. Doe de volgende documenten in de retourenvelop: 
  • de witte gesloten stembiljet-envelop met daarin het ingevulde stembiljet
  • het ondertekende briefstembewijs
  • de kopie van uw Nederlandse identiteitsbewijs.
 7. Sluit de retourenvelop. Als u het opstuurt doe er dan voldoende postzegels op. Een envelop zonder postzegels wordt niet in behandeling genomen.
 8. Stuur de retourenvelop naar adres van het briefstembureau in Den Haag dat op de retourenvelop staat. U kunt het ook opsturen naar de ambassade in het land waar u woont. U mag het daar ook afgeven. U kunt het niet opsturen naar of afgeven bij een consulaat-generaal.

Uw stem voor de komende Tweede Kamerverkiezing moet uiterlijk op 17 maart 2021 om 15.00 uur Nederlandse tijd bij het briefstembureau in Den Haag zijn. Stuurt u de stempapieren naar de ambassade of geeft u ze daar af? Zorg dan dat uw stem daar op 5 maart binnen is. Dan weet u zeker dat uw stem op tijd op het briefstembureau in Den Haag aankomt.

Paspoort of ID-kaart verlopen

Is uw paspoort of ID-kaart verlopen? En is dit minder dan 1 jaar? Dan kunt u toch stemmen. Dit kan met een verklaring van Nederlanderschap. Deze vraagt u online aan en ontvangt u per e-mail.

Maak een kopie van de verklaring en uw verlopen paspoort of ID-kaart. Stuur deze samen met de stembiljetenvelop en het briefstembewijs op.

Het duurt gemiddeld 3 weken om uw aanvraag te verwerken. Vermeld bij de aanvraag dat u de verklaring nodig heeft om te stemmen. Dan wordt deze met voorrang behandeld.

Andere manieren om te stemmen

U kunt geen volmacht of kiezerspas meer aanvragen voor de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021.

Nog niet geregistreerd?

U kunt zich niet meer registreren voor de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021.

Om vanuit het buitenland te kunnen stemmen, moet u zich registreren als kiezer buiten Nederland.

Lees meer over registreren als kiezer buiten Nederland.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons