Nederland Wereldwijd

Stemmen vanuit het buitenland per volmacht

Woont u in het buitenland? Dan kunt u voor de verkiezingen van de Tweede Kamer of het Europees Parlement iemand in Nederland voor u laten stemmen. Hiervoor moet u een volmacht aanvragen. U kunt daar bijvoorbeeld voor kiezen als de postbezorging in uw land traag is of onbetrouwbaar.

Let op: U kunt een volmacht aanvragen tot 6 weken voor de verkiezingen.

Volmacht aanvragen bij de gemeente Den Haag

U kunt een volmacht aanvragen bij de gemeente Den Haag. U doet dat via een online formulier op de website van de gemeente.

Let op: Een volmacht is slechts eenmaal geldig. Bij een volgende verkiezing moet u dus opnieuw een volmacht aanvragen als u weer iemand anders voor u wilt laten stemmen.

Andere manieren om te stemmen

U kunt vanuit het buitenland ook stemmen per post. Bent u tijdens de verkiezingen van de Tweede Kamer en het Europees Parlement in Nederland? Dan kunt u stemmen in een Nederlandse gemeente.

Let op: Bij de verkiezing van het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer is het niet mogelijk per volmacht of bij een stembureau in Nederland te stemmen. Bij deze verkiezing kunt u alleen per post uw stem uitbrengen.

Registreren als kiezer buiten Nederland

Om vanuit het buitenland te kunnen stemmen, moet u zich registreren als kiezer buiten Nederland. 

Lees meer over registreren als kiezer buiten Nederland.

Let op: Bent u tijdelijk in het buitenland? Bijvoorbeeld voor vakantie, stage of studie? Dan stemt u op een andere manier. Bekijk hoe u kunt stemmen.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig